18 Февруари 2018
Днес 6 новини

SOFIX:

696.4

BGBX40:

134.8

BGREIT:

115.6

BGTR30:

559.39

CGIX:

181.57
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

2018 идва с ръст на новите проекти за офиси, складове и молове

Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на нови проекти за офисни, търговски и индустриални площи. Данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton показват ръст на строителната активност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, подкрепяна от стабилния икономически растеж и добрите макроикономически показатели. В резултат от това през 2018 г. се очаква на пазара да излязат значителен обем нови офисни, търговски и складови площи.
"През изминалата година бяхме свидетели на пазар на наемодателите - със засилено търсене на качествени имоти, ниски нива на свободни площи и леко покачване на наемните цени. На този фон не е учудваща високата предприемаческата активност, която очакваме през 2018 г. да доведе до плавен ръст на предлагането на имоти", коментира изпълнителният директор на Cushman&Wakefield Forton Михаела Лашова.
  • " БЛИЗО 180 000 КВ. М НОВИ ОФИС ПЛОЩИ СЕ ОЧАКВАТ В СОФИЯ ТАЗИ ГОДИНА 
  • " НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ БАЛАНСИРА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО, ПРОГНОЗИРАТ ОТ CUSHMAN & WAKEFIELD FORTON

Прогнозата на консултантската компания е, че новите проекти ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. По-противоречива е картината при търговските площи, където големите градове са относително наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат.

ОФИС ПЛОЩИ

Пазарът на офиси остава най-активен в сравнение с останалите, като през 2017 г. в София бяха отдадени под наем 198 000 кв. м. Този обем е с 46% по-висок спрямо предходната година и е рекордно висок за пазара до момента.

Само през последното тримесечие бяха отдадени под наем 64 109 кв. м, което превръща края на 2017 г. в най-силния период от 2008 г. насам. Основен източник на активност са IT секторът и центровете за споделени услуги, които остават ключови наематели на пазара.

Макар и през 2017 г. на пазара да излязоха мащабни проекти като City Tower и Millenium Center, общото предлагане нарасна с едва 117 000 кв. м. Единствената по-значима завършена офис сграда през последното тримесечие бе Polygraphia Office Center, която добави 10 000 кв. м отдаваема площ в централните райони на София. Като цяло недостигът на големи площи Клас А (над 2000 кв. м) остава и за това свидетелства фактът, че споменатите проекти бяха почти изцяло отдадени под наем още преди разрешение за ползване.

През 2018 г. на пазара се очаква да излязат близо 180 000 кв. м нови офиси, чието строителство е започнало или е подновено през последните две години. Няма изгледи за пренасищане на пазара, тъй като около 40% от тези площи вече са договорени с наематели или са за собствено ползване.

Общо офисите в строеж или в проект в столицата към момента са близо 440 000 кв. м, планирани за завършване до края на 2020 г. Очаква се през следващите години това да доведе до плавен ръст на незаетите площи и да постави под натиск наемите.

За момента обаче пазарът е стабилен. Към края на 2017 г. средният дял на свободните площи в София е 9.6%, а офертните наеми в първокласни проекти са 13.5 евро/кв. м, като отбелязват 4% ръст през годината.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ
След като 2017 г. приключи без нито един завършен мол или ритейл парк, 2018 г. ще добави нови 75 000 кв. м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство въпреки нарастващото потребление и желанието на търговците да затвърдят пазарните си позиции с нови обекти.

За момента в София се работи активно по проектите на Garanti Koza, но нови търговски площи тази година не се очакват. Пазарът остава стабилен, като фокусът е върху подобряването на търговските миксове на работещите проекти, както и запълването на освободените след затварянето на Carrefour и Piccadilly площи.

Заетостта в софийските молове през последното тримесечие на 2017 г. остана около 90%. Наемите на първокласни площи се задържаха на 31 евро/кв. м, но промените в собствеността на водещи проекти и добрия наемен пазар се очаква да доведат до лек ръст на цените през следващите месеци. По-осезаем ръст отбелязват наемите на търговските улици, като за магазин за мода с добра локация и площ между 100 и 200 кв. м средният наем е 48 евро/кв. м.

ИНДУСТРИАЛНИ ПЛОЩИ
Ограниченото предлагане на качествени площи за складиране и логистика бе причина за относително малкия обем наемни сделки в София през 2017 г. Годината приключи с 20 600 кв. м отдадени площи в София, като в това число влизат само сделки над 1000 кв. м. Сред по-големите наемни договори през последното тримесечие бе разширяването на TNT с 1070 кв. м в района на летището. Сред по-мащабните завършени проекти през тримесечието бе новата база на "Луфтханза Техник", също в близост до летището.

През 2018 г. в София се очаква завършването на 50 000 кв. м нови логистични площи под наем, които ще раздвижат наемния пазар. Общо в строеж са над 220 000 кв. м, но по-голямата част от тези имоти са за собствено ползване или строителство по поръчка (built to suit).

Относително слабото предлагане на качествени площи под наем и активното търсене задържаха дела на свободните площи складови и логистични площи в София под 1% за второ поредно тримесечие. Наемите на първокласни имоти остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.

ИНВЕСТИЦИОННИ СДЕЛКИ
С покупката на 7 големи мола в София и в страната инвестиционният пазар през 2017 г. мина под знака на търговските площи. Общият обем на транзакциите с доходоносни имоти достигна 870 млн. евро, от които делът на търговските площи е над 680 млн. евро. Общо сделките с бизнес имоти, включително терени за строителство, надхвърлиха 1 млрд. евро.
За разлика от предходните тримесечия, краят на 2017 г. не бе белязан от големи инвестиционни сделки. Пазарът през четвъртото тримесечие бе доминиран от покупките на строителни терени, като сред по-значимите сделки бе тази с NEPI Rockastle за парцел за търговски център в Пловдив. На пазара на индустриални имоти в София бяха регистрирани две по-малки покупки на логистични площи - за базите на TNT и DHL в района около летището.

Като цяло 2017 г. беше белязана от навлизането на инвестиционни фондове от ЮАР на българския пазар, като очакванията са те да останат ключов играч на пазара и през 2018 г.

 


bgstroitel.com | 14 Февруари 2018
article thumbnail

"17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои се строят, други се проектират, за трети има ...


 

dnevnik.bg | 13 Февруари 2018
article thumbnail


Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в София, ...


 

b2b Media | 13 Февруари 2018

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата, ...


 

bgstroitel.com | 12 Февруари 2018
article thumbnail

Най-късно догодина ще започне изграждането на четирилентовия скоростен път между Мездра и Ботевград с ...


 

b2b Media | 08 Февруари 2018

Консултантската компания Cushman & Wakefield Forton приключи сделката за продажба на Бизнес център Московска на ул. ...


 

bgstroitel.com | 07 Февруари 2018
article thumbnail

Индустриални площи с големина колкото емблематичния курорт Слънчев бряг са застроени и се предлагат на ...


 

bgstroitel.com | 04 Февруари 2018
article thumbnail

През четвъртото тримесечие на 2017 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1296 жилищни ...


 

dnevnik.bg | 02 Февруари 2018
article thumbnail


Строителството на жилищни сгради се увеличава за година, нараства площта им и броят на жилищата в тях. ...


 

dnevnik.bg | 02 Февруари 2018
article thumbnail


Президентът Румен Радев наложи вето на приетия на 24 януари Закон за изменение и допълнение на Закона за ...


 

b2b Media | 25 Януари 2018

Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на нови проекти за офисни, търговски и ...


 
Начало

Времето

София
Fair
0°C
Пловдив
Mist
0°C
Бургас
Cloudy
3°C
Варна
Mist
0°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски