17 Януари 2018
Днес 88 новини

SOFIX:

716.54

BGBX40:

138.35

BGREIT:

116.95

BGTR30:

575.91

CGIX:

188
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Гласуване като право или като хомот?

1255206Под надслов “Вот без хомот” ще бъде първият протест след приетото на пъво четене задължителното гласуване, което депутатите одобриха със съответните глоби за тези, които откажат да упражнят правото си като електорална единица. Недоволните ще изразят своето мнение публично на 21 март. А събитието в социалната мрежа е организирано от Българското либертарианско общество.

“Да докажем, че няма нужда от пъдар и гражданите на тази държава не са овце. Гласуването не е панацея! Самите политици да се вгледат в себе си и да видят че неефективността идва от тях, а не от това, че хората не гласуват. Ако някой си мисли, че може да реши проблемите на държавата с още държава, то тогава е тръгнал по много наклонена плоскост”, призовават организаторите на протеста.

Може ли едно право да бъде и задължение? Мненията се оказаха разнопосочни.Прогнозата ми е, че нововъденото задължително гласуване (ако мине и на второ четене) няма да изтрае дълго и още след първите избори хората ще искат отмяната му.

То няма да изчисти списъците с мъртви души, няма да върне хората от чужбина, няма да докара до 90% избирателна активност, но създава много пречки за всички.

Ако сме на планирана отдавна почивка или командировка по време на местни избори, къде гласуваме?

Ако имаме роднина на легло или е трудноподвижен, но без ТЕЛК, как да гласува?

Ако ни е тръшнал грип- с 39 градуса температура ли да ходим да гласуваме?

Има множество случаи, които сами по себе си не обхващат много хора, но заедно се натрупват. И сега ще глобяваме всички тези хора с 50 лв.

Глупост. Гласуването е право, а не задължение. Георги КадиевДо там ли ще докарат великата демокрация ?

Ако за такава демокрация скачахме и викахме , горко ни !?

Дано все пак да дочакаме , този прослувут"ВИДОВ ДЕН “! Красимира МиихайловаКогато нещо ми харесва, просто ми харесва. Задължителното гласуване е едно такова нещо. Няма значение, че са го приели хора, които трудно понасям. Идеята е добра, със сигурност ще помогне за по-висока избирателна активност, което пък ще даде по-голяма представителност на избора. Сега е пълно с хора, които обвиняват негласуващите, че заради тях ДПС или ГЕРБ имат толкова много власт - сега ще видят, че нищо няма да се промени и така ще разберат, че просто хората това си искат. Второто хубаво е, че всъщност в задължителното гласуване няма нищо задължително. Всеки, който не харесва никой от тези, които му се предлагат, е напълно свободен да пусне невалидна бюлетина, или празна такава, или бюлетина с голям кукиш в средата. Нещо повече, ако има да казва нещо лошо на политиците, така ще им го каже много по-ясно, отколкото като не ходи изобщо до секцията. Но във всеки случай за мен това да не гласуваш, е отказ от това да си отговорен гражданин - а това не е хубаво да се насърчава. На всичко отгоре като не гласуваш и се хвалиш с това, все ще се намерят хора, които да ти размахват показалец и да ти казват, че тогава нямаш право да критикуваш. Вече те няма да имат право да те критикуват… Стефан ЯнковДа, освен да си веят по-високата активност като някакво постижение и да си удвоят и без това високите субсидии, нищо друго няма да постигнат. Хич и не коментирам, че е противоконституционно в момента. А че задължително се гласува само в държави, в които не може да се гласува в чужбина, а само на територията им, е трети проблем. Милена АлексиеваАко на един пазар няколко търговци са изнесли бракуваните си стоки, това, че накарат населението задължително да си избере от бракуваната стока ще повиши ли с нещо качеството на избора? Аз си мисля, че няма. Просто търговците /партиите/ по принцип излагат на пазара бракувана стока. Еню Илиев

b2b Media | 13 Октомври 2016
article thumbnail

Супермен и Супергърл се събраха. Най-накрая. Тази седмица беше пуснат клип от новия сезон на сериала, в който ...


 

b2b Media | 10 Март 2016
article thumbnail

Меглена Кунева даде интервю за предаването Hardtalk на BBC. И настъпи британска мина.

Така с две думи можем ...


 

b2b Media | 10 Март 2016
article thumbnail

Под надслов “Вот без хомот” ще бъде първият протест след приетото на пъво четене задължителното гласуване, ...


 

technews.bg | 04 Февруари 2016
article thumbnail

1,3 милиона души ще си купят тази година VR устройства
...


 
Начало

Времето

София
Fair
5°C
Пловдив
Fog
-2°C
Бургас
Mist
2°C
Варна
Fair
2°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски