18 Март 2018
Днес 11 новини

SOFIX:

679.98

BGBX40:

132.95

BGREIT:

116.69

BGTR30:

550.29

CGIX:

178.84
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Министър Дончев: Не се прави дигитална икономика с аналогови политики и политици

1410878Дигиталното бъдеще на ЕС се дискутира по време на визита на AmCham Europe

Дигиталната икономика, за която говорим е от поколение 4.0. и не е реално да я посрещаме с администрация 3.0. и образование 2.0. и дори 1.0.


България има 5 приоритета
по време на председателството – подобряване на свързаността, развитие на конкурентоспособността на дигиталния пазар, изграждане на  икономика, базирана на свободния поток на данни, подобряване на кибер сигурността, защита на личните данни.

До 2020 г. се очаква 739 млрд. евро да са приходите от цифровия пазар.

Анкета сред европредприемачи сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигитаните технологии. Но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5%
инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

Алтернатива на изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни, е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“.

Американската търговска камара в България (AmCham) открива първата голяма публична дискусия с правителството, свързана с българското председателство на ЕС. Заедно с 18-членна делегация от Американската търговска камара към ЕС днес имахме срещи с правителството, на които обсъдихме възможни сфери на взаимодействие и как опитът на AmCham към ЕС може да бъде полезен, заяви Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България на форума „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“. AmCham България смята, че българското председателство е важен тест за националния, политическия и дипломатическия капацитет на България.

Сред участниците във форума бяха Томислав Дончев, заместник министър-председател, Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, както и Карл Кокс, президент на Американска търговска камара към ЕС, се включиха в събитието. Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, се обърна към участиниците в специално видео.

По думите на Министър Дончев дигиталната икомика е от поколение 4.0 и не е реално да се прави с администрация 3.0 и с образование 2.0 и дори 1.0. Освен това, той изтъкна, че „конкурирайки се с Азия и Северна Америка, на производството ни тежат най-високите екологични стандарти, освен това Европа прави 50% от социалните разходи в света“, което ни прави неконкурентоспособни. Министър Дончев сподели и резултатите от анкета сред европредприемачи, която сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигиталните технологии, но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5% инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

„Дигиталната вълна в момента не идва, тя ни залива и ние трябва да можем да плуваме, не просто да оцелеем, а да просперираме и да останем“, заключи министър Дончев.

Министър Павлова сподели петте приоритета на България през предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС. Сред тях са максимално подобряване на свързаността, както и подкрепа на инициативата на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер – „Wi-fi for All“. Друг акцент е развитието на конкурентоспособен дигитален пазар, където ще се изготви стратегия за кибер сигурност, която ще ни даде възможност за прилагането на единен дигитален пазар. Приоритет е развитието на икономика, базирана на свободен поток на данни. Тук фокусът ще бъде върху приемането на законодателство, което по думите на Министър Павлова „в момента буксува“. Защитата на всички, които оперират в интернет, не влизат в законодателните рамки, които съществуват в момента. Според министър Павлова в момента не може да се намери единство върху защита на личните данни нито между страните-членки, нито между европейските партии. В резултат приемането на общоевропейския план за електронно управление ще бъде обект на дебат през следващите месеци.

В обръщението си комисар Габриел изтъкна, че се очаква до 2020 г. 739 млрд. евро да е приносът от цифровия пазар към европейската икономика. Тя изтъкна и включването на жените в технологиите, като България може да служи за пример. Тук 27.7% от представителите в дигиталния бизнес са дами, докато в ЕС са едва 16%.

Карл Кокс изтъкна, че не случайно един от приоритетите е изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни. Алтернативата е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“. Това е препятствие за единния пазар и за икономическия растеж.

Във втората част на форума се проведе дискусия на тема „Изграждането на европейската дигитална икономика“. В нея се включиха Томас Кристенсен, управляващ директор във Фейсбук, отговарящ за връзките с институциите на ЕС, Клаудия Сели, директор за връзките с институциите на ЕС в Ей Ти&Ти, Любомир Минчев, изпълнителен директор на Телелинк Груп и др.

По време на дискусията се обсъждаха теми като развитието на цифровия пазар и свързаните с него регулации, регулацията на индустриалните сектори, кибер сигурността, споделянето на бизнес ресурси в Европа за развитие на малки и средни предприятия чрез облачни системи, “Интернет на нещата” и предизвикателствата  по отношение обмена на лични данни и тяхната защита в страните от ЕС. 

 


b2b Media | 16 Март 2018
article thumbnail

Демонстрацията е нов епизод от проекта „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“, част от културната ...


 

b2b Media | 16 Март 2018
article thumbnail

Съзнанието за нашата история като българи и за стойността да се наричаме с това име вдъхновява педагозите ...


 

b2b Media | 16 Март 2018
article thumbnail

Групата стартира експанзията си в Австрия, където ще предлага широко портфолио от услуги с фокус върху ...


 

b2b Media | 16 Март 2018
article thumbnail

Пролетни гласове в камерна зала „България“ на 23 март Васил Петров и Олга Михайлова-Динова ще са ...


 

prnewinfo | 14 Март 2018

mkt360.eu I 14.03.2018 Групата стартира експанзията си в Австрия, където ще предлага широко портфолио от услуги с ...


 

b2b Media | 10 Март 2018
article thumbnail

„АЛБЕНА” оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” на 13 и 16 март -  90 години след Първата ...


 

b2b Media | 09 Март 2018
article thumbnail

На фокус ви представяме Гергана Янакиева, директор „Човешки ресурси и администрация” в дружествата на ...


 

b2b Media | 09 Март 2018
article thumbnail

Поради огромния интерес организаторите пускат билети за втори балкон на цени от 25 и 30 лева Дванайсетият ...


 

b2b Media | 07 Март 2018
article thumbnail

MGM представят режисираната от Илай Рот нова версия на трилъра от 1974 Смъртоносно желание на Майкъл Уинър и ...


 

b2b Media | 07 Март 2018
article thumbnail

Церемонията по раздаване на наградите „Оскар“ беше не само повод да разберем кои са най-добрите филми от ...


 
Начало

Времето

София
Mostly Cloudy
17°C
Пловдив
Mostly Cloudy
18°C
Бургас
Fair
16°C
Варна
Fair
11°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски