18 Октомври 2017
Днес 8 новини

SOFIX:

670.55

BGBX40:

130.98

BGREIT:

114.77

BGTR30:

546.98

CGIX:

179.41
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Министър Дончев: Не се прави дигитална икономика с аналогови политики и политици

1410878Дигиталното бъдеще на ЕС се дискутира по време на визита на AmCham Europe

Дигиталната икономика, за която говорим е от поколение 4.0. и не е реално да я посрещаме с администрация 3.0. и образование 2.0. и дори 1.0.


България има 5 приоритета
по време на председателството – подобряване на свързаността, развитие на конкурентоспособността на дигиталния пазар, изграждане на  икономика, базирана на свободния поток на данни, подобряване на кибер сигурността, защита на личните данни.

До 2020 г. се очаква 739 млрд. евро да са приходите от цифровия пазар.

Анкета сред европредприемачи сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигитаните технологии. Но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5%
инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

Алтернатива на изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни, е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“.

Американската търговска камара в България (AmCham) открива първата голяма публична дискусия с правителството, свързана с българското председателство на ЕС. Заедно с 18-членна делегация от Американската търговска камара към ЕС днес имахме срещи с правителството, на които обсъдихме възможни сфери на взаимодействие и как опитът на AmCham към ЕС може да бъде полезен, заяви Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България на форума „Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“. AmCham България смята, че българското председателство е важен тест за националния, политическия и дипломатическия капацитет на България.

Сред участниците във форума бяха Томислав Дончев, заместник министър-председател, Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, както и Карл Кокс, президент на Американска търговска камара към ЕС, се включиха в събитието. Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, се обърна към участиниците в специално видео.

По думите на Министър Дончев дигиталната икомика е от поколение 4.0 и не е реално да се прави с администрация 3.0 и с образование 2.0 и дори 1.0. Освен това, той изтъкна, че „конкурирайки се с Азия и Северна Америка, на производството ни тежат най-високите екологични стандарти, освен това Европа прави 50% от социалните разходи в света“, което ни прави неконкурентоспособни. Министър Дончев сподели и резултатите от анкета сред европредприемачи, която сочи, че 75% смятат, че бъдещето е на дигиталните технологии, но само 20% от тях адаптират дигитални технологии в бизнеса си, а едва 5% инвестират в преквалификация на персонала си в това отношение.

„Дигиталната вълна в момента не идва, тя ни залива и ние трябва да можем да плуваме, не просто да оцелеем, а да просперираме и да останем“, заключи министър Дончев.

Министър Павлова сподели петте приоритета на България през предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС. Сред тях са максимално подобряване на свързаността, както и подкрепа на инициативата на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер – „Wi-fi for All“. Друг акцент е развитието на конкурентоспособен дигитален пазар, където ще се изготви стратегия за кибер сигурност, която ще ни даде възможност за прилагането на единен дигитален пазар. Приоритет е развитието на икономика, базирана на свободен поток на данни. Тук фокусът ще бъде върху приемането на законодателство, което по думите на Министър Павлова „в момента буксува“. Защитата на всички, които оперират в интернет, не влизат в законодателните рамки, които съществуват в момента. Според министър Павлова в момента не може да се намери единство върху защита на личните данни нито между страните-членки, нито между европейските партии. В резултат приемането на общоевропейския план за електронно управление ще бъде обект на дебат през следващите месеци.

В обръщението си комисар Габриел изтъкна, че се очаква до 2020 г. 739 млрд. евро да е приносът от цифровия пазар към европейската икономика. Тя изтъкна и включването на жените в технологиите, като България може да служи за пример. Тук 27.7% от представителите в дигиталния бизнес са дами, докато в ЕС са едва 16%.

Карл Кокс изтъкна, че не случайно един от приоритетите е изграждането на европейска икономика, базирана на свободното движение на данни. Алтернативата е локализиране на данни, което на практика е „задънена улица“. Това е препятствие за единния пазар и за икономическия растеж.

Във втората част на форума се проведе дискусия на тема „Изграждането на европейската дигитална икономика“. В нея се включиха Томас Кристенсен, управляващ директор във Фейсбук, отговарящ за връзките с институциите на ЕС, Клаудия Сели, директор за връзките с институциите на ЕС в Ей Ти&Ти, Любомир Минчев, изпълнителен директор на Телелинк Груп и др.

По време на дискусията се обсъждаха теми като развитието на цифровия пазар и свързаните с него регулации, регулацията на индустриалните сектори, кибер сигурността, споделянето на бизнес ресурси в Европа за развитие на малки и средни предприятия чрез облачни системи, “Интернет на нещата” и предизвикателствата  по отношение обмена на лични данни и тяхната защита в страните от ЕС. 

 


b2b Media | 17 Октомври 2017
article thumbnail

Осем истински истории ще бъдат разказани на предстоящия форум за споделен бизнес опит в София, ...


 

b2b Media | 17 Октомври 2017
article thumbnail

На 13-и октомври в София кметът на столицата, г-жа Йорданка Фандъкова, откри третата регионална конференция на ...


 

b2b Media | 16 Октомври 2017

На 13 октомври 2017 г. в Интер Експо Център, гр. София се проведе традиционната годишна HR конференция на ...


 

b2b Media | 13 Октомври 2017

Opel Zafira, който със своето гъвкаво и практично вътрешно пространство и система на седалките за до седем ...


 

b2b Media | 13 Октомври 2017
article thumbnail

На извънредно общо събрание, което се проведе на 28 септември 2017 г., беше преизбран единодушно бордът на ...


 

prnewinfo | 13 Октомври 2017

3CON Comm & Ad I 12.10.2017 В изданието Top Case Studies Guidebook за 2017 г. е включено изследването „Личната история – силата ...


 

prnewinfo | 13 Октомври 2017

Weemss.com I 25.09.2017 Най-престижният сайт в света за сравнение на софтуери – Capterra обяви Weemss за най-бърз и в топ ...


 

b2b Media | 12 Октомври 2017
article thumbnail

Американското издателство PR News издава ежегодно серия от годишни сборници, включващи полезни съвети и ...


 

b2b Media | 09 Октомври 2017
article thumbnail

Специалните събития на фестивала обхващат тематични гала вечери, културни дни, 2 панорами и още много ...


 

b2b Media | 06 Октомври 2017
article thumbnail

Представители на шоу и бизнес елита се забавляваха на VIP партито на Bedroom ...


 
Начало

Времето

София
Fair
11°C
Пловдив
Fair
15°C
Бургас
Fair
12°C
Варна
Partly Cloudy
10°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски