18 Март 2018
Днес 79 новини

SOFIX:

679.98

BGBX40:

132.95

BGREIT:

116.69

BGTR30:

550.29

CGIX:

178.84
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Пловдив с 1,7 пъти повече имотни сделки на човек от София

Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането, твърдят брокерите под тепетата

Броят на сделките на глава от населението в Пловдив е 1,7 пъти по-голям, отколкото в София. Това са изчислили брокерите от новият офис на Arco Real Estate в град Пловдив.

Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна и купувачите са много по-малко от продавачите на жилища, правят сравнение те. Като абсолютен брой сделки, вторият по големина град в страната надвишава двойно този във всяка от черноморските области.

Отпушването на пазара на имоти в Пловдив започва през 2013-2014 г. В момента най-търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Поради голямото търсене на двустайни апартаменти под наем в Пловдив, те са идеални за инвестиция. 

50 000 евро е бюджетът на средностатистическия пловдивчанин, решил да придобие жилище. Към момента най-предпочитан от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там има оферти достигащи до 900 EUR на квадратен метър, твърдят брокерите от Arco Real Estate.

Наблюденията на местните агенции за недвижими имоти сочат още, че купувачите на апартаменти ново строителство, основно купуват с цел отдаване под наем, а търсещите за постоянно жилище, се насочват към старото строителство.

В Пловдив и района, през миналата 2016 година има ръст от 65% на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Подобен ръст няма в нито един друг град в България. Въпреки непрекъснато нарастващото търсене на жилища в Пловдив, има разминаване между издадените разрешителни за строеж и реално започналото изграждане на сгради. Издадените документи са за близо 260 000 кв.м. РЗП, а реално стартирали са строежите на около 100 000 кв.м.

Засега точни данни за продадените имоти от предприемачите в започнатите сгради нямаме, тъй като сделките „на зелено” ще бъдат отчетени най-рано след година. Брокерите от Arco Real Estate обаче смятат, че по-голяма част от покупко-продажбите са именно за жилища, които все още са в процес на изграждане. В същото време обаче, през миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките с имоти старо строителство, докато интересът към новото строителство е нараснал само с около 3%, отчитат още брокерите на Arco Real Estate в Пловдив. Причината е, че броят на готовите жилища с разрешение за ползване е много голям и който не иска да чака влага парите си в имот с разрешение за ползване.

В Пловдив, 55% от покупките на жилища в града става с ипотечни кредити. Купувачите на жилища в ранен етап от строителството, трябва да предоставят поне 10%, като за някои имоти, този процент може да е и до 30%, собствено финансиране, преди получаването на акт 14 или акт 15. Това се дължи на факта, че банките не кредитират имоти в началните етапи на строителството, затова купувачите трябва да разполагат със сума покриваща вноската до етап, на който може да получат кредит.

В Пловдив се надяват Федералният резерв на САЩ да не изпълни заканата си и да вдигне основната лихва с още 1%, както го направи през февруари. Според предприемачи в града, стане ли това то достъпът до пари и в България ще стане труден за всички, евтините кредити ще секнат и всички тези 55%, купуващи си жилища със заем изчезват от пазара. Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша.

Най-много обяви за продажба на най-търсените двустайни тухлени жилища в Пловдив има в центъра на града, сочат брокерите от Arco Real Estate. Средната цена за готовите жилища е 770 евро/кв.м. За една десета от предлаганите имоти продавачите искат цени от 1000 EUR/кв.м. нагоре. Имотите в строеж се предлагат на цени от 750 EUR/кв. м, като част от офертите в района са над 1000 EUR на кв.м.

Подобни са средните офертни цени на двустайните и в „Мараша”. Там за готови апартаменти цената е средно по 780 EUR/кв.м., а за тези в строеж по 750 EUR/кв.м., като част от обявите за завършени имоти в тази част на Пловдив са на ниво над 900 EUR/кв.м. 

Малко по-ниски - около 700 EUR/кв.м. са средните цени на двустайните жилища без акт 16 в „Кършияка”. Готовите жилища в тази част на града са със средната офертна цена от 740 EUR/кв.м., като само малка част от предлаганите имоти са над 1000 EUR/кв.м.

В най-големия жилищен комплекс в Пловдив „Тракия” средната цена е 570 EUR/кв.м., за малка част от тях продавачите искат над 800 EUR/кв.м. Обявите за жилища в строеж са на средната офертна цена е 580 EUR/кв. м.

 


b2b Media | 16 Март 2018
article thumbnail

Николай Пехливанов: Ако искаме силни региони, трябва да се преборим с вътрешно-миграционните ...


 

bgstroitel.com | 13 Март 2018
article thumbnail

В София предстои да бъдат проектирани и построени поне 4 нови училища, съобщи пред БНТ кметът Йорданка ...


 

dnevnik.bg | 11 Март 2018
article thumbnail


Над 400 хил. граждани на Руската федерация имат втори дом в България. Данните съобщи министърът на туризма ...


 

dnevnik.bg | 09 Март 2018
article thumbnail


През януари 2018 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 5.1% над равнището от предходния ...


 

bgstroitel.com | 07 Март 2018
article thumbnail

От 1 юли всички производители на електроенергия над 4 мегавата излизат на свободния пазар. Това предвиждат ...


 

bgstroitel.com | 06 Март 2018
article thumbnail

До 20 март ще започне реалното строителство на новия участък от магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен ...


 

dnevnik.bg | 27 Февруари 2018
article thumbnail


Изминалата 2017 г. е рекордна за инвестиционния имотен пазар в България по обща стойност на сключените ...


 

bgstroitel.com | 19 Февруари 2018
article thumbnail

380 софийски улици ще бъдат обособени за еднопосочно движение до 2020 г. Това стана ясно от отчета на ...


 

dnevnik.bg | 15 Февруари 2018
article thumbnail


Събарянето на монумента "1300 години България" пред НДК е градският бъг на годината. Това решиха ...


 

bgstroitel.com | 14 Февруари 2018
article thumbnail

"17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои се строят, други се проектират, за трети има ...


 
Начало

Времето

София
Light Rain
10°C
Пловдив
Light Rain
12°C
Бургас
Mostly Cloudy
7°C
Варна
Light Rain
3°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски