17 Март 2018
Днес 109 новини

SOFIX:

679.98

BGBX40:

132.95

BGREIT:

116.69

BGTR30:

550.29

CGIX:

178.84
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Зелена идея, която ще промени света, идва от България

Зелена идея, която ще промени света, идва от БългарияБетонен свят, в който слънцето влиза през стъклата на прозорците, а досегът с природата се изчерпва с разходка в парка. Ежедневието е планирано, разграфено и не зависи от кръговрата на живота. Въздухът идва от ауспусите на автомобилите, а храната, от... супермаркетите.

Но някъде там, извън градовете, животът се случва по естествен начин и има хора, които го живеят така, за тях първите лъчи на слънцето дават началото на деня, храните зависят от сезоните и стресът на затворения в офиса човек е непознат.

Могат ли тези две противоположни реалности да се смесят в едно? Може ли човекът от града да бъде в досег с кръговрата на природата, да помага за създаването на живот, както го правят земеделците и животновъдите в малките ферми? Всъщност може. Природата, естествените храни и здравословният начин на живот вече са на един клик разстояние и то благодарение на идеята и инициативността на група предприемачи от България.

Трима български младежи са се нагърбили с нелеката задача да свържат забързаното ежедневие на градовете и природосъобразния живот в малките ферми, където реколтата и животните се отглеждат с любов и внимание.

За целта младите предприемачи са създали интернет платформа, наречена Farmhopping, на която малките ферми да популяризират продукцията си и да се свързват с потребителите, както и обратното.

Роси Митова е част от екипа, създал платформата. Тя е само на 26 години, живяла е в Лондон, където завършва финансова специалност и се е занимавала с инвестиционно банкиране. Вместо с банки обаче е решила да работи с фермери и това й носи успех. Роси разказва за бизнеса начинанието си в рубриката "Марж" по Дарик.

За идеята я запалва неин приятел, с когото преди време отиват на екскурзия до ферма в подножието на Пирин:

"В тази ферма отглеждаха застрашени каракачански породи. Моят приятел толкова искаше да помогне, че реши да „осинови" две овце и да поеме издръжката им. Установи обаче, че тази помощ не е достатъчна, за да се помогне на фермата, и трябва да се включат повече хора към каузата, за да даде тя реален резултат", разказва Роси.

Така тя решава да се върне в България и да се включи в проекта, като се отдава изцяло на работата по него.

"Първоначално идеята на платформата беше всеки, който иска, да си „осинови" животни, но идеята еволюира и направихме платформата като място, на което потребителите могат да си купят свежи и биологично чисти продукти, а фермерите да представят продукцията си. По този начин хората ще могат и да се докоснат до живота във фермата - да си купуват свежи продукти, да ходят там на екскурзии, да посещават мястото", допълва Роси.

Освен продажбата на хранителни продукти, платформата предлага и ръчно направени във фермата неща - като вълнени плетени чорапи например, както и места за почивки и екскурзии.

Успехът идва с малко късмет. След като американско списание пише за идеята на Роси и нейните приятели, проблемът с липсата на връзка между градовете и фермите се оказва глобален, а решението – българско.

С тримата младежи се свързват ферми от различни места по света - САЩ, Великобритания, Индия, Филипините. Платформата изведнъж се превръща в услуга със световен пазар. Тя помага на фермите да се свържат с клиенти от техния регион, но може да се поръчва и от други държави. Така например български потребители поръчват плетени гривни от Индия.

„Оказа се, че това е проблем на глобално ниво. Оттогава започнахме да развиваме концепцията, за да могат ферми от цял свят да предлагат услугите и продукцията си", обяснява Роси Митова.

Платформата позволява на фермите да присъстват онлайн - да си направят профил и магазин в интернет. Така вместо производителите да ходят на организираните от време на време пазари - като този до Римската стена в София, без да са сигурни каква част от продукцията си могат да продадат, те стигат до потребителите чрез платформата. Доставките се извършват до дома на клиента или посоченото от него място.

Младежите вече са пуснали и услуга за създаване на хранителен кооператив. Това представлява група хора, които се обединяват, за да купуват заедно от малките ферми. Обикновено това са хора, живеещи заедно, или приятели. Интересното обаче е, че все повече фирми се включват в такива кооперативи. Някои от големите компании у нас правят такива кооперативи - не само, за да са социално отговорни и да помогнат на малките производители, но и за да осигурят на служителите си екологично чиста, качествена храна.

Идеята на тримата предприемачи вече е спечелила финансиране за развитието си и дава реални резултати:

"За някои ферми платформата вече генерира около 40-50% от приходите им. Мога да дам и пример с единствената ферма - производител на сертифицирано биологично телешко месо в България. Досега от фермата винаги са изнасяли продукцията си в чужбина, но сега за първи път цялата им продукция е останала в България и е намерила пазар тук, благодарение на платформата", допълва Роси.

Друг съществен момент е, че чрез платформата се избягват прекупвачите, които винаги са били едно от най-сериозните притеснения за производителите.

Идеята за платформата е до такава степен иновативна, че британските фермери искат да използват българското ноу-хау. През април Farmhopping ще отвори първия си офис в Англия. Там Роси и нейните приятели работят с Organic Soil Association. Великобритания е един от водещите в света пазари на биологично чисти храни, така че това е сериозен успех за българската компания.


Колкото до качеството, досега екипът на платформата - освен да проверява сертификатите на фермите, се е стремил и лично да се запознае, когато е било възможно, с това как се работи във фермите и как се произвеждат продуктите.

"С бързото ни разрастване обаче това няма как да продължава, особено с фермите в други държави. Затова създадохме опция потребителите да следят за качеството и да оценяват производителите и продуктите им. В момента, в който някой напише нещо за дадена ферма, то ще стигне и до останалите потребители", уточнява Роси Митова.


Начало

Времето

София
Fair
23°C
Пловдив
Fair
18°C
Бургас
Fair
16°C
Варна
Fair
15°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски