Днес 21 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Чип с размер на зрънце сол следи функциите на тялото

Видим само с микроскоп, инжекционен чип с размерите на зърно сол може да трансформира електрическите устройства, които се имплантират в хора с цел поддържането им живи. С обем от само 0,1 mm3, който е приблизително сравним с прахови акари, научни изследователи от Университетското училище по приложни и инженерни науки в Колумбия вярват, че са разработили най-малката чипова система в света. За нея разказва Евронюз.

Имплантируемите устройства отдавна са доказали своята стойност при лечение на заболявания, подобрявайки функцията на органите и частите на тялото, както и наблюдавайки дългосрочни състояния.

Някои от най-широко използваните устройства – като пейсмейкъри и кохлеарни импланти – значително подобриха качеството на живот на хората и спасиха живота на безброй пациенти. В по-голямата си част обаче те са тромави, нуждаещи се от множество вериги, проводници и батерии. Те също изискват операция, за да се вкарат в тялото. Но може ли този чип да означава, че по-големи имплантируеми устройства като тези ще останат в миналото?

Производството на безжични миниатюрни устройства все повече се превръща във фокус на екипи като този на Колумбийския университет.

„Ние сме много заинтересовани от имплантируеми устройства, които наричаме„ чипова система “(CaS) – устройства, чийто чип, разработен в това проучване, е един пример“, каза Кер Шепард, ръководителят на изследването и професор по биомедицинско инженерство. „Искахме да видим докъде можем да разширим границите на това колко малък функциониращ чип бихме могли да направим“.

За да постигне това, екипът разчита на ултразвук да намери и комуникира с чипа безжично, за да предаде обратно информация за областта на тялото, в която се инжектира.

В крайна сметка се смята, че устройства като това, произведено в проучването, могат първоначално да се използват за наблюдение на температурата, кръвното налягане, нивата на глюкозата и дишането.

„Нашият фокус върху тези устройства и бъдещето им развитие, всъщност е заздравяването на рани, което дава много разнообразни възможности за наблюдение, докладвани обратно чрез ултразвуково изображение“, каза Шепард.

Освен увеличаване на функционалността в по-малко устройство, целта на екипа е била да разработи чип, който да може да се прилага с помощта на подкожна игла, за да се инжектира в тялото, вместо да се налага операция.

Докато понастоящем чипът измерва само телесната температура, екипът вижда проучването като стъпка към бъдещи подобрения на имплантируемите CaS устройства.

„CaS устройствата имат три основни характеристики“, каза Шепърд. „Те трябва да имат безжично захранване и данни (без проводници или батерии); те трябва да интегрират каквито и да са допълнителни преобразуватели, които могат да бъдат необходими (за устройствата в това проучване това са пиезоелектрични кристали); а самите чипове трябва да бъдат оформени в имплантируем форм-фактор (в това проучване това е свръхмалкият инжекционен разтвор, но са възможни и други форм-фактори в зависимост от приложението)“, добави той. „По мое честно мнение, CaS устройствата са бъдещето на имплантите за всякакво приложение“.

Материалът Чип с размер на зрънце сол следи функциите на тялото е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 22 Юни 2021

73 хиляди бюлетини тръгнаха от Българската народна банка за избирателните секции в чужбина. Те ще бъдат ...


 

econ.bg | 22 Юни 2021

Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 3 185 334 лв. на 2 801 кандидати по Схемата за дребни земеделски стопани ...


 

econ.bg | 22 Юни 2021

100 000 души могат да останат без работа, ако спре мярката 60/40 срещу последиците от пандемията. За това ...


 

econ.bg | 22 Юни 2021

Очаква се ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните ...


 

econ.bg | 22 Юни 2021

НСИ обобщава данните за средната цена на сделките с ниви. През 2020 г. тя достига 1042 лв. за един декар, което е с ...


 

ekipnews.com | 22 Юни 2021

Заради високите температури през лятото се случват най-често хранителни отравяния. Установено е, че ...


 

ekipnews.com | 22 Юни 2021

Най-вероятно сте забелязали, че в последно време някои от много свежите реклами в национален ефир, са именно ...


 

ekipnews.com | 21 Юни 2021

Цветана Пиронкова е отново първа ракета на България при жените. Пловдивчанката се изкачи с десет места в ...


 

econ.bg | 21 Юни 2021

Китай рискува да се окаже изолиран, ако не разреши "истинско" разследване на територията си за произхода на ...


 

econ.bg | 21 Юни 2021

Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »