26 Октомври 2020
Днес 67 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Путин и Лукашенко трябва да решат ще стрелят ли в тълпата

от Джордж Фридман

Публичните демонстрации срещу белоруския президент Александър Лукашенко се засилиха. Погледнато повърхностно, изглежда малко вероятно президентстването му да е способно да оцелее. Ако протестиращите са толкова отдадени, колкото изглеждат, тогава Лукашенко е изчерпал мястото за маневриране. Единственото решение за интензивна и дългосрочна съпротива е въоръжена сила, която ще стреля в тълпата. Тъй като протестите продължават от седмици и това не се е случило, изчисленията на демонстрантите са, че то няма и да се случи.

Следователно единствената възможност на Лукашенко да остане на власт е да промени играта. Срещата му с руския президент Владимир Путин в Сочи в понеделник беше опит да направи точно това и по пътя да позволи на Путин също да промени играта си.

Лукашенко е умел в това да запазва суверенитета на Беларус, като по този начин запази и собствената си власт. В този момент суверенитетът е лукс, който той може вече да не може да си позволи. Предвид ограниченията на белоруските сили за потушаване на демонстрациите, последният шанс на Лукашенко да оцелее е да търгува суверенитет за реална, но намалена власт, като повери някой друг да потуши вълненията. И най-очевидният потенциален партньор е Путин.

Както вече писахме, Путин има първостепенен интерес да интегрира Беларус в руската сфера. Беларус е не само отбранителен актив за Русия, осигуряващ буфер и стратегическа дълбочина срещу нахлуването на Запада, но и нападателна заплаха – когато е в руски ръце и в която се намират руски сили – за Полша, Балтика и, в дългосрочен план, Словакия. Путин не възнамерява да започне война на запад. Шансовете той да загуби такава война са твърде високи, за да рискува, а резултатът от загуба би бил непредсказуем. За Путин само възможността за война му дава политическо положение в Русия и лост, който може да принуди европейските страни да променят политиката си, за да отговорят на руските нужди. Беларус ще даде на Русия възможности, а стратегическите варианти са по-малко на практика, отколкото биха могли да изглеждат на теория.

Путин отдавна маневрира с цел да доминира в Беларус, но Лукашенко го блокира. Путин нямаше какво да предложи на Лукашенко и откровената военна окупация, въпреки че е нещо, което руснаците биха могли да реализират, ще възкреси НАТО като ефективна бойна сила и ще накара Германия да отстъпи от по-силните връзки с Русия. Последните две неща имаха приоритет пред Беларус, така че Русия се изкушаваше, но не можеше да действа.

Изборите в Беларус и реакцията на обществеността дават възможност на Путин да действа. Вместо враждебно нахлуване, той ще дойде по молба на законно избрания президент на Беларус, за да стабилизира държава от жизненоважен интерес за Русия във време, в което западните агитатори създават криза за Беларус. Путин не би трябвало да използва сила; самото присъствие на руски сили би сигнализирало на белоруските демонстранти, че рисковете от протести изведнъж са се увеличили. Преговорите в Сочи помогнаха за установяване на стъпки в тази посока: Лукашенко предложи бъдещите военни учения на Беларус, независимо от размера и обхвата, да включват Русия, докато Путин обяви, че Москва ще даде на Беларус държавен заем от 1,5 млрд. долара.

Въпреки че не е ясно дали отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални е било замислено като сигнал за Беларус за това, което може да дойде – и наистина, това изглежда твърде изискано обяснение – със сигурност движение по въпроса с Беларус би бил сигнал за собствените опоненти на Путин в Русия.

Също така не е ясно колко силни са демонстрантите. Не знаем дали биха могли или биха прибегнали до въоръжена съпротива, или съседи като Полша може да им помогнат. Измерването на разпределението на властта между демонстрантите и правителствата е една от най-трудните части на геополитиката, тъй като не е геополитическа. Преди много години подцених демонстрациите в Иран и не успях да видя, че до демонстрациите стои голяма фракция от иранската армия. Но също така мислех, че тълпите във Венецуела ще свалят Николас Мадуро. Измерването на страстта на тълпата и дисциплината на полицията и военните не е лесно. И склонността на политиците и експертите да предполагат погрешно е значителна.

Това е нещо, което Лукашенко и Путин трябва да изчислят. Нападението на маса хора, готови да се изправят срещу куршумите, би било опустошително и за двамата – за Лукашенко, защото ще загуби пълен контрол над този народ, и за Путин, защото ще загуби подкрепата на Европа, от която той силно се нуждае.

И все пак тълпите често побеждават сили, които и без това се рушат, като управлението на шаха /на Иран – бел. ред./. Така че Лукашенко, пред който залогът е много голям, ще предложи много на Путин. Путин, който ще спечели много, ще бъде нетърпелив за наградата, но ще бъде по-предпазлив от двамата. Той ще иска да поеме контрола над Беларус, без да изглежда, че е нарушил нейния суверенитет.

Как ще стане това вероятно е разговор след вечеря.

Текст: „Геополитикъл фючърс“. Заглавие: „Дебати.бг“.

Материалът Путин и Лукашенко трябва да решат ще стрелят ли в тълпата е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 26 Октомври 2020

Овен Днес ще трябва да сте по-внимателни и да се опитате да се съобразявате с чувствата на другите. ...


 

econ.bg | 26 Октомври 2020

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 327 нови случая на заразени с коронавирус, направени са ...


 

ekipnews.com | 25 Октомври 2020

Броят на заразени с коронавирус в Германия нарасна драстично за денонощие. 11 287 са новите случаи на ...


 

ekipnews.com | 25 Октомври 2020

Любомир Дацов е роден през 1965 г. във Враца. Завършил е планиране и прогнозиране на икономическите ...


 

ekipnews.com | 25 Октомври 2020

Група активисти засяха семена от канабис в кашпи, поставени покрай главната улица в центъра на Атина с цел ...


 

econ.bg | 25 Октомври 2020

До момента има подадени само 19 заявления от туроператори, които искат държавната помощ от 35 евро за доведен ...


 

econ.bg | 25 Октомври 2020

Асоциацията за защита на потребителите призовава здравните власти и собствениците на ресторанти, кафенета ...


 

econ.bg | 25 Октомври 2020

Премиерът Бойко Борисов е с положителен тест за COVID-19, съобщи самият той във Фейсбук. "Въпреки че РЗИ ...


 

ekipnews.com | 25 Октомври 2020

Сутрешните температури ще са сравнително високи и минималните ще са между 9° и 14°. От северозапад ще нахлува ...


 

ekipnews.com | 25 Октомври 2020

Овен Настроени сте оптимистично, но просто не можете да дочакате случай, за да изпитате съдбата. ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски