16 Април 2021
Днес 111 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайнПрез 21-ви век онлайн светът може значително да увеличи ефекта от и без това силните призиви за протести и бунтове и точно това се случи с антиправителствените стачки във Facebook и традиционните медии.

От началото на юли протестиращите в България започнаха да оказват съпротива спрямо правителството, като излязоха по улиците на София (и няколко други града).

Компанията за текстови и медийни анализи Neticle разследва този процес в онлайн пространството, набладавйки българската интернет мрежа през последните три месеца, за да открие как драматичните събития се отразяват в статии и социални медии.

Използвани са три ключови думи за мониторинг: предсрочни избори, антиправителствен протест и оставка или #Оставка, която се превърна в основния лозунг на българските протестиращи в страната и по света.

Тези ключовите думи постигат изключителен дневен брой споменавания (до 12 хиляди), особено през юли, но цифрите са значителни и през август, а след това от септември числата започват да намаляват.

Оставка е думата в центъра на онлайн разговора, която събира почти четвърт милион споменавания през последните три месеца. Имайте предвид, че това са цифрите само от България, а броят в световен мащаб би бил още по-голям, тъй като знаем, че много българи, живеещи в чужбина, също изразиха мнението си.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

По-голямата част от споменаванията са с негативни настроения и най0силната емоция в тях е страх (последван от надежда, със значително по-малко споменавания).

Най-важните разговори - освен искане за оставка на правителството - се въртят около действията на прокурорите и изборите. В

ажно е да се отбележи темата за затвора / лишаването от свобода също попада в топ списъка, която показва, че много хора дори не биха били доволни от оставката, те настояват за затвор за цялото правителство.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Българските потребители на интернет са активно ангажирани в разговора, което ясно се вижда в големия брой взаимодействия (харесвания, коментари и споделяния) с публикациите по темата.

В продължение на няколко дни през разглеждания период взаимодействията увеличават с между 50 и 95 хиляди на ден. Най-ангажиращите автори включват политици (Мая Манолова), граждански сдружения (БОЕЦ), новинарски компании и политически партии (Да, България).

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Президентът на България Румен Радев е четвъртият в списъка на най-споменаваните автори, като три от петте най-ангажиращи публикации са публикувани на страницата му във Facebook:

Той заявява, че това „не е личен конфликт, а сблъсък на хората с мафиотското правителство“ (12 септември) - Реч реч по повод Деня на София (17 септември), обявяване на ветото на измененията в Изборния кодекс (28 септември).

Другите две публикации в топ списъка са:

  • Изявление на българския телевизионер и музикант Слави Трифонов, в което се говори за това как "тази власт се грижи само за собственото си оцеляване", а не и за гражданите (13 юли)

● петчасово излъчване на протестите на страницата на журналиста Иво Бойков (22 септември).

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Както се вижда от данните за ангажираността Facebook е най-важната платформа в онлайн разговора, достигайки почти 60% от споменаванията, съдържащи #Оставка, но също и значителна част от другите две ключови думи. Втората по важност платформа са статиите / новинарските сайтове, с 20-50%. Останалите платформи по същество са незначителни, например Twitter има едва около 1%, въпреки че е много важен за българските емигранти и протестиращи в чужбина.

Не бихте могли да пропуснете темата, ако някога сте били онлайн

И накрая, струва си да разгледаме потенциалния обхват на публикациите, съдържащи тези ключови думи: той е бил над 10 (понякога 20) милиона на ден за целия юли, което е изключително високо ниво, особено като се има предвид, че населението на България е 7 милиона. Ако сте отваряли социалните медии или новинарските сайтове през това време, просто няма начин да сте пропуснали темата за протестите.

На 16 октомври беше 100-ият ден от протестите, когато по улиците на София се проведе поредният национален бунт. Събитието имаше огромен онлайн отзвук: публикациите и статиите, в които се споменава Оставка, имат потенциален обхват от над 17 милиона, а „Антипротест“ надминават 5.2 милиона.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

 

Симеон Димитров | 11 Април 2021
article thumbnail

По природа съм оптимист и вярвам, че със системни усилия за развитие и задържане на бизнеса,  правилна ...


 

b2b Media | 14 Февруари 2021
article thumbnail

Годишните награди на b2b Media, които отличават бизнеси и личности за постижения в областта на изграждането и ...


 

b2b Media | 19 Януари 2021
article thumbnail

Много компании се оказаха неподготвени за момента, когато ще излязат от офисите си, коментира Иван Дудин, ...


 

b2b Media | 07 Януари 2021
article thumbnail

Компаниите в България отново влизат в битка за титлата "Успешен работодател". Тези отличия са за иновациите в ...


 

b2b Media | 20 Декември 2020
article thumbnail

Адаптацията към извънредните условия безспорно носи позитиви, а събитието, което мнозина очакваха с голям ...


 

b2b Media | 20 Декември 2020
article thumbnail

Представяме ви резултати от общото проучване на B2B Media and Neticle, проведено специално по повод Годишния форум ...


 

b2b Media | 01 Декември 2020
article thumbnail

Водещи експерти разкриват най-ефективните стратегии за изграждане на работодателска марка в турбулентни ...


 

b2b Media | 10 Ноември 2020
article thumbnail

Втората вълна на COVID-19 ще нанесе значително по-малко поражения върху икономиката ни Европа ще се върне на ...


 

b2b Media | 07 Ноември 2020
article thumbnail

През 21-ви век онлайн светът може значително да увеличи ефекта от и без това силните призиви за протести и ...


 

b2b Media | 30 Октомври 2020
article thumbnail

Идеята за увеличаване на дигиталното присъствие на вашата марка не е никака лоша, тъй като в момента ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »