18 Септември 2020
Днес 165 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

При нанесени щети от природни бедствия можем да си търсим правата

При нанесени щети от природни бедствия можем да си търсим праватаХората нямат навика да мислят предварително и затова оставаме изненадани от природните бедствия – категоричен е адв. Иван Гемков

Промяната на климата е осезаема със всяка следваща година. Летните дъждове предизвикат сериозни щети и наводнения, а пожарите унищожават големи площи. Бедствията обаче не са изолирани само в гори и планини, а все по-често поразяват и големите градове. Според статистката за 2018 г. в България са се случили 1 420     кризисни събития причинени от природни бедствия. В това число са 480 пожари и 84 наводнения.
Според адв. Иван Гемков „Българинът търси помощ само, когато вече е настъпила вредата. Превенцията сякаш няма значение. И ако попаднем в т.нар. „непокрит риск“ можем да търсим отговорността на държавата в лицето на нейните институции или в лицето на Общината. Можем да тръгнем по пътя на гражданския процес по общия ред т.нар. делитна отговорност и може да се търси отговорност по Закона за отговорността на държавата за вреди…Хората нямат навика да мислят предварително и затова оставаме изненадани от природните бедствия. Щетите могат да бъдат класифицирани, но преди всичко е важно, кой е причинителят. Защото много хора не си дават сметка, че бедствието може да бъде причинено от човешка намеса…“ – сподели той в ефира на Канал 3.

Ако ни сподели природно бедствие е от изключително голямо значение да се обърнем към адвокат, който има опит именно в такива дела. Спецификата на делата за обезщетения при нанесени щети от природни бедствия изисква много добра предварителна подготовка. Консултацията ще ни помогне да избегнем  пропуски и да защитим правата си по най-добрия начин. В качеството си на ищец можем да заведем дело спрямо трето лице, чието виновно поведение всъщност е довело до поражението в следствие на природното бедствие. Важно е да знаем, че за да се ангажира отговорността на трети лица във връзка с вреди, произтекли от природни бедствия не е достатъчно просто да имаме природно бедствие и вреда. Необходимо  е да има и трето лице, чието поведение да е довело до настъпването на тази вреда - правомерно действие или неправомерно действие/бездействие.

Пътищата, по които могат да се търсят претенции са два.

Единият е във връзка с реализиране на отговорност, със сключен застрахователен договор, другия е за реализиране на отговорността на трети лица при наличието на такъв договор. В случаите, когато нямаме такъв документ пак можем да ангажираме отговорността на трети лица -  най-често това са държавата и общините.

За съжаление в по-честите случаи не можем да заведем дело. Не може да бъде ангажирана отговорността нито на държавата, нито на общините, нито на други трети лица. „В повечето случаи, когато не може да бъде установено чрез съответните доказателствени средства в съд, ние съветваме нашите клиенти да не предприемат тази стъпка. – съветва адв. Гемков - Защото загубата на такава искова претенция води до загуба не само на разходи, които те биха направили за съдебното производство (държавни такси, такси за вещи лица и адвокати), а и за разноските, които ще бъдат присъдени на другата страна в следствие на отхвърляне на исковата молба.“

Във всички случаи обаче (в случай на настъпила вреда в следствие на природно бедствие) е важно да се потърси правна помощ. Компетентното мнение ще ни помогне да  вземем решение дали да започнем съдебен процес.

 


b2b Media | 17 Септември 2020
article thumbnail

На редовно общо събрание членовете на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) избраха ...


 

b2b Media | 17 Септември 2020
article thumbnail

Форумът отново ще е витрина на най-доброто на българската и европейската независима сцена

600 ...


 

b2b Media | 17 Септември 2020
article thumbnail

Лидери в технологичната индустрия и експерти по киберсигурност са готови да споделят възгледите си по време ...


 

b2b Media | 17 Септември 2020
article thumbnail

Между 15 септември и 15 октомври служители на присъединилите се компании участват в първата акция по събиране ...


 

b2b Media | 17 Септември 2020
article thumbnail

Първият легитимен софтуер, дигитализиращ трудово-правните отношения – sHRedy, вече е внедрен в две големи ...


 

b2b Media | 15 Септември 2020
article thumbnail

Инициативата на „Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) ще бъде отворена за кандидатстване от днес ...


 

b2b Media | 15 Септември 2020
article thumbnail

Шестнадесет деца започват учебната година в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ в град ...


 

b2b Media | 15 Септември 2020
article thumbnail

Явор Янесовски и художникът провокират със среща между поезията, живописта и поколенията ...


 

b2b Media | 14 Септември 2020
article thumbnail

Проектът „Зелени истории на открито“ е част от устойчивата екологична политика на финансовата институция ...


 

b2b Media | 14 Септември 2020
article thumbnail

Илияна Захариева бе преизбрана за председател на БДВО, Пепи Димитрова ще оглави Комисията по професионална ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски