26 Октомври 2020
Днес 67 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Гейм индустрията в България – разнообразни проекти с богата история

Гейм разработката е един от малко по-непознатите сегменти на IT сектора в България. Въпреки това, той има богата история, изпълнена с разнообразни проекти, местни фирми и чуждестранни звена, които в момента движат пазара и определят тенденциите в страната. Гейм индустрията има едно голямо предимство пред повечето технически сектори. Нейните резултати са изключително ярко видими и лесно могат да се проследят от крайните потребители.

Освен това за разработката им се изисква много широко портфолио от специалисти, включително и такива със силни креативни елементи. Малко или много, видеоигрите заемат златната среда между изкуството, развлечението и технологиите. Затова едно студио, което има амбициите да създава гейм заглавие от-до трябва да разполага с художници, 3D дизайнери, аниматори, програмисти, продуценти и много други.

От чистата страст

Гейм индустрията в България се появява в истинския смисъл на думата с основаването на първото студио – Haemimont Games през 1997 г. Опити преди това е имало, но те не са довеждали до създаването на специализирана фирма, която да се занимава само с това и която да просъществува години наред. Компанията продължава да е част от гейм индустрията в страната и до днес. Две години след това, Haemimont Games пускат и първата си игра – стратегията в реално време Tzar.

Макар заглавието да не достига световните висоти и слава на StarCraft например, тя запалва и други любители на игрите да се опитат да направят свои. Те започват да жънат победи в първите години на XXI век. През 2004 г. се появява Knights of Honor на Black Sea Games, малко след това през 2005 г. излиза и първата версия на браузърното мултиплеър заглавие Imperia Online. Последното е все още активно, а едноименната компания беше придобита от Stillfront за 10 млн. евро през 2018 г.

До големия бизнес

Периодът 2004-2006 г. определено е повратен за българската гейм индустрия. Тогава, страната ни за първи път попада в полезрението на големите разработчици. През декември 2004 г. френската група Gameloft започва формирането на българско звено. Софийският офис официално отваря врати в началото на последващата 2005 г. Първоначално, задачата на местния екип е само да адаптира готовите вече JAVA игри за различните мобилни телефони.

Две години по-късно, „Геймлофт България“ издава първото си самостоятелно разработено заглавие – Rayman Kart. Това дава началото на доста дълъг списък от игри, като софийският офис вече се специализира да прави такива за платформата iOS на Apple. Така стигаме до 2015 г., когато „Геймлофт България“ пуска своя най-голям хит – March of Empires. Играта е една от най-доходоносните в историята на Gameloft и това издига значението на българското звено.

Геймлофт България“ поставя страната ни на голямата карта за разработчици. През 2006 г. в София отваря врати звено на друг френски гейм гигант – Ubisoft. То до голяма степен стъпва на изграденото от „Геймлофт България“, като немалка част от първите ѝ служители са бивши кадри на мобилния разработчик.

Друго голямо име, което стъпва в България е Crytek през 2008 г. Впоследствие цялата компания е придобита от Creative Assembly, а тя впоследствие от японският гигант SEGA. Българското звено помага в разработването на различни заглавия от поредицата Total War, като дори издава собствено през настоящата 2020 г.

Ролята на „Геймлофт България“

Геймлофт България“ изиграва няколко ключови роли в развитието на гейм индустрията в страната. Студиото е първото такова на голям световен разработчик, като това действие е последвано от няколко други значителни имена на сцената.

Вторият важен елемент е, че „Геймлофт България“ много бързо изгражда екип и капацитет за почти пълното разработване на дадена игра. Доверието, което Gameloft гласува на софийското звено се отплаща щедро, като то създава редица игри, както и вече споменатия хит March of Empires. От другите големи студиа, българският офис на Creative Assembly прави това едва през последните две-три години с тяхното първо самостоятелно заглавие – A Total War Saga: Troy.

Отделно през „Геймлофт България“ преминават много специалисти, които в момента са в основната част на различни местни разработчици, както в големите студиа, така и в по-малките независими такива. Българският екип на Gameloft в момента разполага с около 200 души, в които се включват художници, 3D артисти, аниматори, програмисти, маркетинг специалисти и много други.

 

 


dnevnik.bg | 26 Октомври 2020
article thumbnail


Цели 255 страници копи пейст от минали години, милиарди пари от джипката и 0 реда реформи. Това е ...


 

dnevnik.bg | 26 Октомври 2020
article thumbnail


"Дневник" покани специалисти по наказателно право и процес да коментират предложенията на главния ...


 

dnevnik.bg | 26 Октомври 2020
article thumbnail


Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".

Втората вълна на пандемията от коронавирус е факт. ...


 

e-vestnik.bg | 25 Октомври 2020

„Зависи доколко ще успееш да надхитриш фашиста. Зависи и от местността. Моето любимо разстояние е шейсет-сто ...


 

e-vestnik.bg | 25 Октомври 2020

  Ангела Меркел сочи с пръст към Борисов, че си е поставил неправилно маската – тази снимка обиколи ...


 

dnevnik.bg | 25 Октомври 2020
article thumbnail


Текстът е от профила на автора във "Фейсбук".

Отварящо очите писмо

До Доволните от Тази ...


 

dnevnik.bg | 25 Октомври 2020
article thumbnail


Анализът е препубликуван от "Дойче веле".

Не е задължително историята да се повтаря като фарс. ...


 

dnevnik.bg | 25 Октомври 2020
article thumbnail


Анализът е препубликуван от Портала "Култура". Англоезичната му версия е в Noemamag.com

В началото на ...


 

dnevnik.bg | 25 Октомври 2020
article thumbnail


Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Общо за 2020 и 2021 г. ...


 

dnevnik.bg | 24 Октомври 2020
article thumbnail


"Дневник" публикува текста на "Свободна Европа".

Председателят на Европейската народна партия ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски