09 Декември 2021
Днес 32 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Доц. Мария Гайдарова: Правилната хидратация е ключова за добрия успех в училище

Доц. Мария Гайдарова: Правилната хидратация е ключова за добрия успех в училищеЕдно от всеки пет деца забравя да пие вода в училище и в дома

Според доц. Мария Гайдарова, началник на Клиника по нефрология и хемодиализа към СБАЛДБ-ЕАД „Проф. Иван Митев“, „хидратацията е от огромно значение за здравето на децата и на учениците от началния курс, които често забравят за водата и се нуждаят от напомняне от възрастните. Тя играе изключително важна роля за подобряване на концентрацията по време на уроците, както и за намаляване на нивата на стрес, за повече енергия и за по-силен имунитет.“ Българската педиатрична асоциация препоръчва изворната вода като най-добра опция за учениците в малките класове. Тя има ниска минерализация и се добива от чисти и съхранени извори в природата, което я превръща в особено полезен източник на хидратация. 

При по-малките обезводняването е бърз процес поради значителната активност в ежедневието им, както и заради по-голямата им потребност от вода спрямо теглото им. От голямо значение е да се изведат ползите от хидратацията на преден план, за да се стимулира редовният прием на вода при малките ученици. Независимо дали учат на чиновете си в училище, или на бюрото вкъщи, децата трябва да приемат необходимото количество вода, за да се чувстват свежи и енергични през целия ден.

Средно децата трябва да приемат около осем чаши вода на ден, но според проучване на Ашър Розингер, директор на Лабораторията по вода, здраве и хранене в Държавния университет в Пенсилвания, едно от всеки пет деца не пие вода в рамките на деня. В проучването се отбелязва също, че деца, които не са пили вода, консумират почти два пъти повече калории, отколкото онези, които пият вода. В тези случаи те получават повече от 10% от дневните си калории от подсладени напитки, а това не допринася към изграждането на здравословни навици.

По-добри ученици

Проучване на Университета на Илинойс открива свойствата на водата за подобряване на умението на децата да извършват няколко неща едновременно. Изследователите са разгледали резултатите на 75 деца в Илинойс на възраст между 9 и 11 години, като оценяват техните познавателни способности след пиене на различно количество вода. Ч. Хилман, професор в Североизточния университет в САЩ, доказва връзката между това колко вода са пили и колко бързо са могли да превключват между различни задачи. Освен това децата се съсредоточават по-добре, подобряват краткосрочната и дългосрочната си памет и увеличават времето, през което остават концентрирани.

Здрави супергерои

По време на пандемия е много важно да се грижим за имунната система на малките палавници. Водата подсилва имунитета на децата, който все още е в процес на изграждане, което ги прави по-уязвими на бактерии и вируси. Водата помага на клетките да се подсилят с кислород, като така се поддържа нормалното pH в организма.

Предпочитаният избор на хидратация

„Българската педиатрична асоциация препоръчва изворната вода като най-добър избор за хидратация при децата и бременните. Това, което прави изворната вода подходяща за децата и подрастващите, е нейната абсолютна чистота и възможност за неограничена употреба. Неслучайно тя държи първенството като идеалната напитка за малчуганите“, добавя доц. Гайдарова.
Пандемията поднесе много промени в семейната, работната и образователната среда. Онлайн уроците създадоха напълно нови навици на родителите и децата. И докато родителите често поставят бутилка изворна вода в раницата на детето си на път за училище, се случва да забравят за хидратацията у дома пред лаптопа, приемайки водата за даденост.

Специалистите съветват как да изградим устойчиви навици у децата да пият повече вода

• В много от училищата по света се провежда инициативата „Звънецът на водата“ (Water Bell Ring), който да напомня на учениците да се хидратират през равни интервали от време, изграждайки този полезен навик у по-малките. Този вид „напомняне“ може да се превърне в забавно и полезно занимание за учениците.

• Учителите в училище могат да дават добър пример на своите питомци. Възрастните хора са наясно с ползите и важността от хидратацията. Биха могли да държат бутилка вода пред себе си: на бюрото или пред виртуалната камера, като по този начин напомнят за редовния прием на вода.

• Да не забравяме и кой подготвя раницата на малчуганите или се грижи за тях, докато учат онлайн. Родителите могат да се погрижат децата им да бъдат здрави, енергични и хидратирани през деня, като осигуряват наред с учебниците им бутилка с вода (за предпочитане е изворната предвид тяхната възраст) в чантата или пред лаптопа у дома.

Хидратацията е жизненоважна за човешкия организъм, най-вече за децата, които забравят да си я доставят сами. Възрастните, с които малките прекарват най-много време, са именно учителите и родителите. Те трябва винаги да бъдат насреща, за да им посочат правилния избор и начините за хидратация. Така учениците ще растат по-здрави, по-умни и по-жизнени.

 


b2b Media | 06 Декември 2021
article thumbnail

Значителен спад се наблюдава и в нарушените авторски права и нерегламентираното използване на различни IP ...


 

b2b Media | 06 Декември 2021
article thumbnail

Министърът на правосъдието поздрави призьорите от Националните награди за правосъдие ...


 

b2b Media | 02 Декември 2021

По показателя „Престиж“ е лидер в 4 от 5 професионални направления ...


 

b2b Media | 02 Декември 2021
article thumbnail

Деветият Бал на юристите, част от който са и Националните правосъдни награди, тази година ще се проведе на 3 ...


 

b2b Media | 30 Ноември 2021
article thumbnail

Първата кандидатура за участие бе подадена само час след обявяване старта на конкурса ...


 

b2b Media | 30 Ноември 2021
article thumbnail

Кендал пренася своите фенове в детската си мечта – да живее в ранчо за коне ...


 

b2b Media | 29 Ноември 2021
article thumbnail

Кралят и кралицата на Белгия бяха специални гости за годишнината на завода и марката ...


 

b2b Media | 25 Ноември 2021
article thumbnail

Банка ДСК, Регионален фонд за градско развитие и Община Велико Търново сключиха два договора за финансиране ...


 

b2b Media | 24 Ноември 2021
article thumbnail

На 26 и 27 ноември ще се проведе осмото издание на „Базар на професиите“. За втора поредна година ...


 

b2b Media | 24 Ноември 2021

Уникалният за България курс предлага нови възможности за кариерно развитие на широк кръг от ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »