Днес 10 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Откриха огромно езеро под леда на Антарктида

Британски учени от Имперския колеж в Лондон, водени от д-р Мартин Зигерт, са стигнали до извода, че може да има огромно езеро под леда на Антарктида с уникални форми на живот, които го обитават.

Това заключение учените направиха въз основа на сателитни снимки, които показаха множество дълбоки канали на повърхността на Земя принцеса Елизабет. Учените смятат, че браздите са се появили по време на изтичането на вода от подледниковото езеро. Учените наблюдават същите канали по краищата на вече познатите подледникови езера и канали.

Според учения новото езеро е дълго около 100 км и широко 10 км. Прилича по-скоро на лента, а дългите канали и каньони, които излизат от него, се простират на 1000 км по източния бряг на Антарктида. „Видяхме тези странни линии на повърхността и от тях се предположи, че има масивни канали с дължина 1000 км, както и относително голямо подледниково езеро“, каза Сигерт на конференцията на Европейския съюз за геофизични изследвания.

Изследователите вярват, че повечето канали са разположени между хълмовете Вестфолд и Западния леден шелф. Според учените тяхното откритие представлява голям интерес за науката, тъй като уникалните форми на живот, които са устойчиви на студ, могат да обитават подледниковото езеро. Основните мистерии на Антарктида са скрити под ледената покривка, казват учените.

Други мистерии на Антарктида

Антарктида все още е доста малко проучен от специалисти, така че на този континент постоянно се правят нови открития. Общо в Антарктида са открити над 140 подледникови езера. Най-голямото от тях е езерото Восток, открито през 1990 г. от руски учени. Восток е дълъг 250 км и широк 50 км. Езерото е покрито с четириметрова ледена черупка. Учените активно изследват това езеро. По време на сондажа беше възможно да се вземат водни проби, анализът на които показа наличие на устойчиви на замръзване бактерии. В момента се провеждат изследвания.

Благодарение на сателитни снимки учените успяха да открият най-големия каньон в света в Антарктида в началото на тази година – дължината му е 1000 километра. Каньонът е под вода и е по-голям от Големия каньон в САЩ. Учените все още не са разгадали как е образуван каньонът. Предполага се, че е пробита от вода в земята. Все още обаче не е ясно дали движението на водата е било под леда или каньонът е възникнал преди образуването на ледената покривка.

Едно от най-интересните и загадъчни открития в Антарктида е огромен тунел под леда. Дължината на тунела е над 100 км, а височината е 250 метра. Открит е с помощта на радарно сканиране и сателитна фотография.

Според експерти техническите характеристики на тунела не изключват изкуствения му произход. Тунелът има ясни очертания, сякаш е издълбан с помощта на някакви механизми. Според изследователите той завършва на място, където континенталният ледник постепенно се превръща в шелфов лед. Тук започват дългите прорези в океанското дъно.

Някои изследователи смятат, че проходът води до изоставен град под леда на Антарктида, което е легенда. Повечето учени обаче смятат, че проходите под леда са измити от субледникови реки.

Както и да е, Антарктида крие много повече тайни, които трябва да бъдат разкрити. Следователно тази област напоследък е обект на внимателно изследване на учените.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

Материалът Откриха огромно езеро под леда на Антарктида е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 28 Юли 2021

През април 2021 г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира по медийна публикация. В ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

За пореден път туризмът е изключен от Националния план за възстановяване и развитие, въпреки уверенията и ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова от понеделник, 26 юли ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

"На 30 юли в Златни пясъци ще бъде учреден Алианс "Българско Черноморие" - най-модерната дигитална платформа ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на държавни ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

„Категорично нарушенията по курортите са по-малко. Сезонът е много различен. Потребителите са по-малко, ...


 

econ.bg | 28 Юли 2021

Централната избирателна комисия взе решение за възстановяване на внесения депозит на партиите и ...


 

b2b Media | 28 Юли 2021
article thumbnail

Финансовата институция отново се нареди сред отличниците в престижните World Finance Banking Awards ...


 

econ.bg | 27 Юли 2021

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »