19 Януари 2021
Днес 86 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Даниела Бобева разпространи становище за подготвяните промени в Кодекса за социално осигуряване

Във връзка с процедурата по Обществено обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, проф. д-р Даниела Бобева предостави експертното си мнение:

 

Предложеният законопроект е един от малкото, които нямат връзка с приети директиви и регламенти в европейското законодателство. Той представлява национална инициатива, която определено създава по-благоприятни условия за лицата, които предстои да се пенсионират. Надявам се, че неотложността и важността му ще повиши вероятността да бъде извършена законодателна промяна през следващите месеци. Промените в КСО регламентират нови административни дейности на пенсионноосигурителните дружества, свързани с регулация на фазата на изплащане и те ще имат положителен ефект върху тяхната репутация и ще засилят доверието в тях.

 

Въвеждането като законов текст на задължение за пенсионноосигурителните дружества при подаване на заявление за пенсиониране да запознават лицата, осигурени във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с техните права и с правата на наследниците, създава сигурност, че това ще се случва, въпреки че и досега практиката на пенсионните дружества е да предоставят подробна информация на своите клиенти.

 

Независимо от положителните стъпки и като се вземат предвид целенасочените атаки срещу частната пенсионна система през последните две-три години, трябва да изкажа известни опасения, че покрай предложените промени, в хода на обсъждането може да се промъкнат нови предложения за ограничаване на тяхната дейност и разширяване на ролята на държавата. Бих препоръчала Оценката на въздействието да е по-детайлна и съдържателна, за да даде достатъчно аргументи на Законодателя да не допусне това. Също така, имам известни съмнения за това, дали настоящите текстове ще са достатъчни, за да се преодолее активно насърчавано от държавните органи прехвърляне на средства от универсални фондове към НОИ.

 

Ето защо, основната ми критика към законопроекта е за неговата недостатъчност. Частните пенсионни фондове освен социалната им функция – да осигурят добър стандарт на живот на пенсионираните, имат и важна икономическа и финансова функция, която се игнорира напоследък. Те са важна част от една нормална пазарна икономика – те имат фундаментално значение както за развитието на реалния сектор (акумулираният ресурс се инвестира в акции, облигации и други финансови инструменти), така и за самата фискална политика. Частните пенсионни фондове държат в края на октомври над 2 млрд. лева от емитирания от държавата дълг на вътрешния и международните пазари. „Бюджетарският“ подход да се прехвърлят техните ресурси към държавните фондове, поставя в риск устойчивостта на публичните финанси и доброто фискално управление.

 

 

 


profit.bg | 19 Януари 2021

По време на днешното извънредно правителствено заседание бяха отпуснати 3 731 061 лева за щетите след ...


 

profit.bg | 19 Януари 2021

Местните медии информираха, че неизвестен вариант на коронавируса е открит сред пациенти в болница в ...


 

profit.bg | 19 Януари 2021

Около 11 000 спортисти от цял свят ще вземат участие в Игрите това лято, плюс още хиляди гости, официални лица и ...


 

economynews.bg | 19 Януари 2021

Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени ...


 

economynews.bg | 19 Януари 2021

Според дaннитe нa плaтфopмaтa Тhе Lаnd Rероrt тoй e ycпял дa изгpaди мaщaбнo пopтфoлиo oт oбpaбoтвaeми плoщи в 18 щaтa. Haй-гoлeмитe ...


 

econ.bg | 19 Януари 2021

Единодушно всички групи в Европейския парламент настояха днес Европейската комисия да осигури прозрачност ...


 

econ.bg | 19 Януари 2021

Въпреки тежкия и продължителен локдаун, Обединеното кралство вече има най-високата смъртност от Covid-19 от ...


 

profit.bg | 19 Януари 2021

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална ...


 

profit.bg | 19 Януари 2021

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък 


 

projectmedia.bg | 19 Януари 2021

Дали някой някога си е представял, че 2020 година ще бъде такава, каквато беше. Че ще мине под знака на пандемия, ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »