16 Септември 2021
Днес 128 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайнПрез 21-ви век онлайн светът може значително да увеличи ефекта от и без това силните призиви за протести и бунтове и точно това се случи с антиправителствените стачки във Facebook и традиционните медии.

От началото на юли протестиращите в България започнаха да оказват съпротива спрямо правителството, като излязоха по улиците на София (и няколко други града).

Компанията за текстови и медийни анализи Neticle разследва този процес в онлайн пространството, набладавйки българската интернет мрежа през последните три месеца, за да открие как драматичните събития се отразяват в статии и социални медии.

Използвани са три ключови думи за мониторинг: предсрочни избори, антиправителствен протест и оставка или #Оставка, която се превърна в основния лозунг на българските протестиращи в страната и по света.

Тези ключовите думи постигат изключителен дневен брой споменавания (до 12 хиляди), особено през юли, но цифрите са значителни и през август, а след това от септември числата започват да намаляват.

Оставка е думата в центъра на онлайн разговора, която събира почти четвърт милион споменавания през последните три месеца. Имайте предвид, че това са цифрите само от България, а броят в световен мащаб би бил още по-голям, тъй като знаем, че много българи, живеещи в чужбина, също изразиха мнението си.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

По-голямата част от споменаванията са с негативни настроения и най0силната емоция в тях е страх (последван от надежда, със значително по-малко споменавания).

Най-важните разговори - освен искане за оставка на правителството - се въртят около действията на прокурорите и изборите. В

ажно е да се отбележи темата за затвора / лишаването от свобода също попада в топ списъка, която показва, че много хора дори не биха били доволни от оставката, те настояват за затвор за цялото правителство.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Българските потребители на интернет са активно ангажирани в разговора, което ясно се вижда в големия брой взаимодействия (харесвания, коментари и споделяния) с публикациите по темата.

В продължение на няколко дни през разглеждания период взаимодействията увеличават с между 50 и 95 хиляди на ден. Най-ангажиращите автори включват политици (Мая Манолова), граждански сдружения (БОЕЦ), новинарски компании и политически партии (Да, България).

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Президентът на България Румен Радев е четвъртият в списъка на най-споменаваните автори, като три от петте най-ангажиращи публикации са публикувани на страницата му във Facebook:

Той заявява, че това „не е личен конфликт, а сблъсък на хората с мафиотското правителство“ (12 септември) - Реч реч по повод Деня на София (17 септември), обявяване на ветото на измененията в Изборния кодекс (28 септември).

Другите две публикации в топ списъка са:

  • Изявление на българския телевизионер и музикант Слави Трифонов, в което се говори за това как "тази власт се грижи само за собственото си оцеляване", а не и за гражданите (13 юли)

● петчасово излъчване на протестите на страницата на журналиста Иво Бойков (22 септември).

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

Както се вижда от данните за ангажираността Facebook е най-важната платформа в онлайн разговора, достигайки почти 60% от споменаванията, съдържащи #Оставка, но също и значителна част от другите две ключови думи. Втората по важност платформа са статиите / новинарските сайтове, с 20-50%. Останалите платформи по същество са незначителни, например Twitter има едва около 1%, въпреки че е много важен за българските емигранти и протестиращи в чужбина.

Не бихте могли да пропуснете темата, ако някога сте били онлайн

И накрая, струва си да разгледаме потенциалния обхват на публикациите, съдържащи тези ключови думи: той е бил над 10 (понякога 20) милиона на ден за целия юли, което е изключително високо ниво, особено като се има предвид, че населението на България е 7 милиона. Ако сте отваряли социалните медии или новинарските сайтове през това време, просто няма начин да сте пропуснали темата за протестите.

На 16 октомври беше 100-ият ден от протестите, когато по улиците на София се проведе поредният национален бунт. Събитието имаше огромен онлайн отзвук: публикациите и статиите, в които се споменава Оставка, имат потенциален обхват от над 17 милиона, а „Антипротест“ надминават 5.2 милиона.

Ето как изглеждаха сто дни протести в България онлайн

 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Елате на  #NEXT DIFI 2021, за да научите какво се случва в сферата на разплащанията и ...


 

Симеон Димитров | 10 Септември 2021
article thumbnail

Компанията Cushman & Wakefield Forton, която доскоро се занимаваше само с бизнес имоти у нас, навлезе и в бизнеса с ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Голямата награда „Иновация във време на пандемия“ отиде при Теленор България. ...


 

b2b Media | 16 Юни 2021
article thumbnail

Отличията са за иновативни, гъвкави и социално-отговорни компании, които продължават своето развитие дори ...


 

b2b Media | 11 Юни 2021
article thumbnail

Въпреки положителните икономически тенденции, все още съществуват рискове ...


 

Калоян Кирилов | 09 Юни 2021
article thumbnail

Сигурен съм, че повечето от вас са убедени, че ако правите стартъп или стартирате бизнес е добре да имате ...


 

b2b Media | 08 Юни 2021
article thumbnail

Миналогодишното издание на Годишните награди на b2b Media e залегнало в основата на ...


 

Симеон Димитров | 07 Юни 2021
article thumbnail

За поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) провежда анкета сред своите ...


 

b2b Media | 01 Юни 2021
article thumbnail

Екипът прие отличието като признание за непрестанните усилия в подкрепа на бизнеса в България, особено ...


 

b2b Media | 17 Май 2021
article thumbnail

Служителят става повече човек в новата ера на офиса ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »