26 Октомври 2021
Днес 1 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Как да намерим правилния ко-фаундър?

Как да намерим правилния ко-фаундър?Сигурен съм, че повечето от вас са убедени, че ако правите стартъп или стартирате бизнес е добре да имате съдружници. Двете основни предимства са ясни:  допълващи умения и подкрепа в трудни моменти. По-трудния въпрос е как да разберем дали даден човек ще е подходящия съдружник за нашия бизнес?

Няма формула как да намерите отговор на този въпрос, но мога да посоча някои неща, които да ви напътстват при вземането на това решение. Всъщност и при двата ми стартъпа именно намирането на правилните ко-фаундъри бе един от големите проблеми, които оказаха най-голям влияние върху развитието на проектите. И в двата случая аз нямах познати, които имаха необходимите умения за стартирането на проектите. Това се оказа впоследствие проблем. Ето защо най-добрия вариант е да започнете бизнес с човек, който вече познавате и сте работили заедно. Не винаги обаче това е възможно.

Желанието да стартирате свой проект е много голямо и човек решава, че ще се огледа и ще намери подходящите ко-фаундъри докато стартира дейността. Ако сте бизнес човек като мен знаете, че трябва да намерите програмист и обратно. Това обаче е най-лесната част от уравнението. Намирането на човек с необходимите технически умения. Въпросът е в пасването на двама или трима човека. Човешката природа е такава, че хората много говорят, но когато стане време да се действа и е трудно то тогава нещата изведнъж се променят на 180 градуса. Причината е, че истинския характер на човека се проявява, когато стане напечено. В началото вие сядате с вашия бъдещ кофаундър, чертаете едни хубави планове, и се кефите един на друг как просто сте по всички теми на едно мнение. Както се казва отвъд голямата вода you „click“ together. И изведнъж след време, когато стане трудно идват проблемите и разногласията. Това е защото не сте изяли една торба сол заедно както е казал народа Аз давам следната аналогия на студентите пред които изнасям лекция.

Знаете, че често съдружието в бизнеса се оприличава на брака и с основание. Ако нямате приятели, които познавате и с които да стартирате бизнес то процеса на търсене на кофаундър би бил като все едно да отидете на дискотека и да си харесате едно гадже.  Има различни програми и платформи за търсене на съдружници и аз със МЕС съм правил събития под наслова: Speed dating for co-founder. Харесате си някой там (в дискотеката) и почвате да се виждате. Т.е. ставате гаджета и излизате заедно. Може четири години да сте гаджета и всичко да ви е перфектно но докато не почнете да живеете заедно с даден човек то няма как да разберете дали всъщност той може да бъде вашата половинка. Така е и при бизнеса. Трябва да работите заедно преди да правите съдружие.

Ето защо на базата на своя опит и грешки бих препоръчал като първа стъпка да намерите човек с който се разбирате и сте работили по нещо заедно. Чак след това двамата заедно да седнете и да измислите идея за общ бизнес. Аз, както и повечето фаундъри, правят грешката да имат някаква идея и вече на базата на нея да тръгнат да търсят партньор. Така партньорът няма никога да чувства идеята като своя а ако сте  направили и нещо по проекта то тогава винаги ще изникне и въпросът: Кой какъв дял трябва да има.

Тук силно бих препоръчал нещо, което Георги Къдрев от Imagga сподели в книгата ми за стартъпи. Не бързайте да разпределяте пая преди да има какво да разпределяте. Още повече хората се променят и може да се окаже, че един дърпа каруцата по-силно от другия. Така е и в брака. Никога нещата не са статични. Може би това е причината толкова хора в днешно време да не сключват формален брак, защото е много лесно да си тръгнеш, когато възникне проблем и няма формални обвързаности. В този дух на мисли, ако все още не сте пристъпили към привличането на инвеститор (фонд или бизнес ангел) вие нямате нужда да сключвате формален брак. Важно е да се разберете кой какво ще прави и какво би трябвало да притежава, но нека да видим дали нещата след 6-12 месеца ще бъдат пак такива.

Бих обобщил, че най-добре е да сте работили със съдружника си преди това. Ако не сте в такава ситуация то правилния подход е първо да намерите съмишленици а след това да мислите идея за бизнес. Не бързайте да формализирате нещата по отношение на дялове докато няма външна нужда от това. Има и много конкретни съвети, които мога да посоча как да ускорите този процес по опознаване на своя ко-фаундър но нека го оставим за отделна статия.

b2b Media | 14 Октомври 2021
article thumbnail

Тези цифри посочи Кристоф Де Мил, иновационен лидер на ОББ и KBC Груп в България. Той взе участие в ...


 

b2b Media | 14 Октомври 2021
article thumbnail

По време на NEXT DIFI 2021, организиран ежегодно от b2b Media, водещи експерти от света на ...


 

b2b Media | 14 Октомври 2021
article thumbnail

Според Илиев подхождаме към темата с еврото с много повече емоция и по-малко фактология и експертиза, ...


 

Симеон Димитров | 14 Октомври 2021
article thumbnail

Цветомир Досков е консултант Финансови услуги и финтех в Sirma Business Consulting. Той взе участие в панела посветен ...


 

Симеон Димитров | 11 Октомври 2021
article thumbnail

Заместник-министърът на финансите съобщи още, че разработеният от междуведомствена група проект на ...


 

b2b Media | 08 Октомври 2021
article thumbnail

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, ...


 

b2b Media | 05 Октомври 2021
article thumbnail

През 2020 г. индексът на Кофас за социален и политически риск достигна рекордните нива от 51% в световен мащаб и ...


 

b2b Media | 04 Октомври 2021
article thumbnail

На 8 октомври ще се проведе ежегодният финансов форум, организиран от b2b Media, „


 

Симеон Димитров | 27 Септември 2021
article thumbnail

Глобалнaта строителнa производителност се очаква да нарасне с 6,6% през 2021 г. и с 42% до 2030 г., което ще се ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Dynamo Software, която е водещ разработчик на облачно базирани системи за управление на инвестиционни процеси, ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »