17 Януари 2022
Днес 62 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

OLX доклад за онлайн измами: фишинг атаките са намалели трикратно през октомври спрямо март 2021г.

OLX доклад за онлайн измами: фишинг атаките са намалели трикратно през октомври спрямо март 2021г.Значителен спад се наблюдава и в нарушените авторски права и нерегламентираното използване на различни IP адреси
 
Във връзка със зачестяващите случаи на онлайн измами, OLX подготвя регулярен доклад за нивата им в тяхната платформа. Според него фишинг атаките са намалели трикратно през октомври спрямо март 2021г. Този вид измами представляват около 60% от всички постъпили сигнали за нарушения от потребители, като проблемът е глобален и засяга много други бизнеси. OLX има близо 1,9 милиона активни потребители, като процентът на хората, станали обект на фишинг атака, е много малък - 0,002% месечно.

Значителен спад се наблюдава и в нарушените авторски права и нерегламентираното използване на различни IP адреси. През март 2021г. близо 200 потребители са докладвали за несъответствие между продукт и описанието му в обява, а през октомври броят им е намалял до под 130.

OLX се стреми да повиши информираността сред потребителите относно различните видове измами и начина за предпазване от тях, както и работи активно с органите на реда след получени потребителски сигнали. Въпреки че проблемът е глобален и засяга множество бизнеси от различни сектори, платформата за електронна търговия полага усилия да намери решение на локално ниво. Ето защо регулярно въвежда продуктови подобрения, с които се стреми да предпази своите потребители. Най-често измамниците извеждат комуникацията с продавача извън чата на платформата, където пращат фалшиви линкове с искане да се попълнят данните от дебитна или кредитната карта: номер и код за сигурност. Затова в момента номерът на продавача в обявата е скрит и може да се види само при поискване.  

OLX полага непрекъснати усилия да образова потребителите си за опасностите в интернет. Платформата е създала страница с информация как потребителят да се предпази от измами, а клиентският отдел е винаги на разположение за помощ и съвет към всеки, който желае да адресира своите въпроси и сигнали.

Освен за фишинг, потребителите имат възможност да докладват и за други видове измами, сред които кражба на стоки или пари, несъответстващ на описанието в обявата продукт, злоупотреба с лични данни, нарушение на авторски права и некоректно или непристойно поведение на потребители. Това се случва чрез специална форма за контакт, в която чрез падащо меню са обособени съответните категории измами.

„Осъзнаваме отговорността, която носим, поддържайки платформа като OLX. Ето защо призовавам потребителите да не остават безучастни и да докладват за всякакви нередности в платформата. Само чрез активно потребителско участие ще продължим тенденцията за спад в онлайн измамите. Тясното ни сътрудничество с органите на МВР е гаранция за успешно справяне с проблема и ограничаване на броя измамени потребители“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX.

 


b2b Media | 12 Януари 2022
article thumbnail

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със старта на 2022 год. БАКБ представи новия си корпоративен сайт www.bacb.bg. Изцяло променената визия е резултат ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със своите над 20 години опит в маркетинга в областта на сигурността Калахан ще се съсредоточи върху ...


 

b2b Media | 06 Януари 2022
article thumbnail

Д-р Иван Делчев е интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София. Завършил ...


 

b2b Media | 22 Декември 2021
article thumbnail

Престижните отличия се раздават за 12-а поредна година от Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“ в ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021

Пластмасите са по-устойчиви от алтернативните материали, когато се вземат предвид оценките на жизнения ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

Конкурсът очаква първата кандидатура в категорията „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“ ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

През последните години една от главните теми на разговор в световен мащаб са климатичните проблеми и ...


 

b2b Media | 20 Декември 2021
article thumbnail

52% пък комбинират пазаруването по магазините с онлайн пазаруване ...


 

b2b Media | 16 Декември 2021

Нов тип споделено офис пространство ще отвори врати в офис комплекса Megapark напролет. MyFlex е проект на Lion’s Head, ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »