27 Януари 2022
Днес 10 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Рекорден брой кандидатури в конкурса „Дигитално училище на България“

 

124 проекта ще се борят в конкурса на А1 за отличие в областта на дигитализацията на образованието

Приключи първият етап от конкурса на А1 „Дигитално училище на България“. Инициативата цели да ускори процеса по дигитализация в училищната среда, като поощри най-иновативните практики в тази посока и вдъхнови и други учебни заведения да направят своите първи стъпки във въвеждането на новите технологии в час. По време на кандидатстването организаторите получиха над 120 проекта от различни малки и големи населени места в цялата страна.

Конкурсът се провежда в партньорство с фондация „Заедно в час“ и с подкрепата на Министерството на образованието и науката и регионалните управления на образованието. Той бе посрещнат с голям интерес от страна на образователните институции, набирайки 124 предложения за дигитални проекти от близо 20 области в страната. Най-много кандидатури в конкурса са получени от училищата от големите градове (София и областните центрове) – 75. Дигитализацията се превръща в неотменна част от учебния процес на всяко училище според получените близо 49 кандидатури от по-малки населени места в страната.

„Щастливи сме да видим, че толкова много учебни заведения в страната се припознаха в нашата мисия за дигитално ограмотяване на българските деца. Получихме рекорден брой кандидатури от десетки населени места в цялата страна и в момента сме в процес на подбор на най-отличителните сред тях. Силно впечатлени сме от иновативните подходи на участниците в конкурса, който е поредното доказателство, че българските училища вече претърпяват своята положителна промяна в посока осъвременяване на учебния процес“ – коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 България.

„В създалата се ситуация учениците трябваше да преминат в дистанционна форма на обучение, което още повече засили нуждата от дигитализация на учебния процес. Това е един от най-ефективните начини да направим учебния материал интересен за днешното поколение ученици и да успеем да задържим тяхното внимание. Фондация „Заедно в час“ подкрепя конкурса на А1 „Дигитално училище на България“, за да насърчим заедно иновативните учебни заведения у нас“, сподели д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“ и член на журито на конкурса.

Всички участници в конкурса представиха разнообразие от иновативни проекти, които са пример за успешното внедряване на дигиталните технологии в българското образование и изборът ще е много труден. Част от проектите се фокусират върху дигитализирането на учебните предмети, като например уроците по „История и цивилизация“, които използват приложение за виртуални разходки във времето. Други кандидатури представят развитието на дигиталните умения на учениците чрез използването на онлайн образователни платформи като WordPress, WordWall, LearningApps, Padlet, Google Forms и други. Наблюдава се също ръст в употребата на различни технологични устройства в училищата, които да улеснят и направят по-интересен процеса на обучение. Част от участниците са оборудвали своите помещения с мултимедийни сетове, смарт устройства, дигитални учебници или помагала, което е още едно от условията за дигитализация на училищата.

Победителите ще бъдат обявени в началото на 2022 година след оценяване от експертно жури с доказан опит в областта на образованието и дигиталните технологии. На специална церемония ще бъдат отличени победителите във всяка от категориите Дигитален урок, Дигитален проект и Дигитална организация на преподаването, а също ще бъде връчена и отделна награда в специалната категория Иновативна идея. Наградите целят да дадат още по-голям тласък на мултимедийно преподаване в класната стая. Сред членовете на журито, което ще класира проектите, са д-р Нели Колева от „Заедно в час“, Ева Майдел – инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО), проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и водещият на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.

 

 


dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Изявление на председателката на Европейската комисия по повод Международен ден за възпоменание на ...


 

projectmedia.bg | 26 Януари 2022

Централно-европейският инвеститор приключва трето придобиване в рамките на консолидация в сектора на ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Михаил Иванов е изследовател на Възродителния процес, малцинствата и междуетническите отношения. ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. отбелязаха завръщането на Китай на световната сцена. С ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).

София се радва на период ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. отбелязаха завръщането на Китай на световната сцена. С ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


"Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози, ...


 

dnevnik.bg | 26 Януари 2022
article thumbnail


Анализът е от блога на автора.

Утопиите и дистопиите, както черното и бялото, не са хроматични ...


 

projectmedia.bg | 25 Януари 2022

Моделът идва със система от 12 тежести, която позволява на всеки потребител да регулира теглото на мишката от ...


 

projectmedia.bg | 25 Януари 2022

„Фитнес сред скалите“ е наградения проект, който получава 20 000 лв. финансиране от инициативата Нестле за ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »