26 Септември 2021
Днес 5 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Изкуствено подсладените напитки удвояват риска от инсулт

Американската асоциация за сърдечни заболявания (AHA) заяви, че повече от 3/4 от пациентите, претърпели инсулт, имат високо кръвно налягане.

Това е според изследване на Медицинския факултет на Бостънския университет, което изучава дългосрочните ефекти от изкуствено подсладените напитки. Докладът е публикуван в списание Stroke.

„Нашият вестник е първият, който публикува връзка между дневния прием на изкуствено подсладени безалкохолни напитки и повишения риск от деменция, която е причина за болестта на Алцхаймер“, казаха изследователите.

Техните данни показват, че 77% от тези хора са имали кръвно налягане 140/90. Налягането до 120/80 mmHg се счита за нормално, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Според лекарите, за да се избегне инсулт, кръвното налягане трябва да бъде понижено. И за това е необходима промяна в начина на хранене и пиене. Въпреки това, дори ако приемът на сол и алкохол е намален, има и други често срещани храни, които представляват опасност.

Почти 3000 души на възраст над 45 години са анализирани чрез измерване на приема на напитки. Констатациите показват, че участниците, които са пили поне един сок на ден, са били почти два пъти по-склонни да получат инсулт от тези, които не са пили, и са били три пъти по-склонни да получат исхемичен инсулт.

„Нашето проучване предоставя допълнителни доказателства, свързващи изкуствено подсладените напитки с риска от инсулт, особено исхемичен инсулт“, казват учените.

Според техните открития, хората, които са пили поне една изкуствено подсладена напитка на ден, са били три пъти по-склонни да развият болестта на Алцхаймер и деменция, отколкото тези, които не са консумирали подсладени напитки.

Учените обаче казват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи защо съществува повишен риск както от инсулт, така и от деменция при тези, които редовно пият изкуствено подсладени напитки.

Ралф Сако, председател на катедрата по неврология в Медицинския факултет Милър и Университета в Маями във Флорида, заяви, че основният проблем е, че изкуствено подсладените напитки се продават като предполагаемо „по-здравословни напитки“ от тези, подсладени със захар.

Американската сърдечна асоциация и Американската асоциация по диабет предпазливо одобриха използването на изкуствени подсладители вместо захар в борбата срещу затлъстяването, метаболитния синдром и диабета. Но все още има несигурност относно ползите за здравето от изкуствените подсладители.

Нови изследвания свързват газираните напитки с диабет тип 2, инфаркти, инсулти и деменция. Все по-голям брой епидемиологични проучвания показват силна връзка между честата консумация на изкуствени подсладители и сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания и че може да не е разумно да се заменят естествените подсладители с изкуствени.

Материалът Изкуствено подсладените напитки удвояват риска от инсулт е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 24 Септември 2021

Хората често подценяват крушите като сезонен есенен продукт и предпочитат да ядат ябълки или тиква. ...


 

econ.bg | 24 Септември 2021

Британският министър на околната среда Джордж Юстъс заяви, че правителството разглежда варианти за ...


 

econ.bg | 24 Септември 2021

Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за следващата финансова година ...


 

econ.bg | 24 Септември 2021

Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да намали влиянието на олигарсите в страната ден ...


 

econ.bg | 24 Септември 2021

Законодателната инициатива за нови санкции, свързани с газопровода „Северен поток 2“ беше подкрепена от ...


 

ekipnews.com | 24 Септември 2021

Стефан Стоянов е роден в Пловдив през 1982 г., завършва средното си образование в 91-о немско езиково училище в ...


 

ekipnews.com | 24 Септември 2021

ПП „Продължаваме Промяната” ще подпише споразумение с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние ...


 

ekipnews.com | 24 Септември 2021

Още три родни клуба – Черноморец Бяла, Аксаково и Тича Варна подкрепят кандидатурата на Борислав Михайлов ...


 

ekipnews.com | 24 Септември 2021

След като Елен Герджиков подаде оставка като председател на Столичния общински съвет, на негово място ...


 

econ.bg | 24 Септември 2021

Искаме равнопоставеност на секторите в българската икономика по отношение на мерките. Това каза в ефира на ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »