15 Януари 2021
Днес 83 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Увеличенията на възнагражденията през 2020 са с 1-процентен пункт по- ниски в сравнение с 2019 и плановете за 2021

По-високо ниво на нежелано текучесто в една пета от компанните в страната заради COVID-19

Средно с 4% са се увеличили заплатите в България през 2020 година. Това е с 1 процентен пункт по-ниско в сравнение с тенденцията през последните години на увеличение на възнагражденията със средно 5%. Положителна тенденция е планираното за 2021 увеличение, което с 4,8% се връща приблизително на нивата от предходните години и показва виждането на бизнеса, че кризата е по-скоро краткосрочна, ще бъде преодоляна и неминуемо нивата на възнаграждения ще се увеличават, защото пазарът на труда е труден.

Подобна тенденция - да се забавят темповете на увеличение, но планирането за следващата година да е отново на предходните нива, се наблюдава за последен път през 2009 година и е типично за времена на кризи.

47% от компаниите в България отчитат влиянието на COVID-19 по отношение на политиките на възнаграждения и придобивки. При тях промяната в първоначланите планове е в две посоки - или забавят увеличението (28%), или намаляват първоначалния процент на увеличение на възнагражденията, или съответно нямат все още готов отговор (19%). В 53% от компаниите планираните за 2020 г. увеличения на заплатите са проведени по план.

Отделно стои въпросът за представата на служителите в България какво е справедливо възнаграждение, тъй като Thrive45 – проучването на MercerMarshBenefits, което изследва нагласите и мненията сред служителите, показва трайно нисък индекс във всички индустрии. Едва 43% от служителите в България са дали положителен отговор на въпросите свързани с усещането им за честно компенсиран труд и адекватна свързаност между представяне и ниво на заплащане.

Съкращенията на хора са повлияни по-осезаемо от COVID-19 в една пета от компаниите в страната (19%), където за шестте месеца на 2020 г. средният процент на съкратени служители е 11. За сравнение - без кризисно влияние и в нормална ситуация през последните години в България средното нежелано текучество за всички компании е 6%.

В момента над половината компании в България (57%) позволяват на хората си работа от вкъщи. Много позитивен резултат от проучването на MercerMarshBenefits е, че две трети от компаниите оценяват нивата на продуктивност като същите или по-високи в сравнение с обичайните начини на работа. Наблюденията на пазара на труда обаче отчитат, че измерването на тази продуктивност в голяма степен се базира на увеличени регулярни срещи и формални доклади и справки, което неминуемо ще натовари служителите в по-дългосрочен план. Прогнозите на MercerMarshBenefits са, че тепърва ще се търсят адекватни измерители на добавената стойност от труда на служителите, които да се базират на доверието между екипите и мениджмънта.

През последните години два от секторите се очертават с традиционно по-високи нива на възнаграждения - високите технологии, където се наблюдава много стръмен ръст с по-ниски нива на стабилност, и фармацията, при която ръстът е по-дългосрочен и стабилен, но по- нисък. При сектора на изнесените услуги тенденцията показва стабилизиране около средните за пазара нива.

По-ниско платените индустрии спрямо средните нива на пазара са производството и бързо оборотните стоки. Позитивна тенденция сочат наблюденията за сектора на бързо оборотни стоки съответно с по-високи нива на възнаграждения и по-ниско текучество от средните. Ако тенденцията се запази, през 2021 г. това ще покаже, че секторът върви нагоре.

По отношение на регионите, за първи път през тази година Пловдив успява да изпревари по нива на възнаграждение Североизточен регион и - макар и все още далеч - се доближава до София.

 


b2b Media | 13 Януари 2021
article thumbnail

93 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до края на срока за участие в 10-то издание на ...


 

b2b Media | 13 Януари 2021

През февруари 2020 г., търговската верига дари 13 251 лв., с които бяха закупени помощни технически средства ...


 

b2b Media | 12 Януари 2021
article thumbnail

Звездния ден на HR бранша – HR Industry 2021 – ще се проведе изцяло онлайн Регистрациите за изложители и ...


 

b2b Media | 12 Януари 2021
article thumbnail

Водещият на вечерното шоу по bTV Николаос Цитиридис и известни инфлуенсъри ще се включат в ...


 

b2b Media | 11 Януари 2021
article thumbnail

Новата година носи със себе си надеждата за нови вдъхновения и, макар все още да не можем да се завърнем към ...


 

b2b Media | 11 Януари 2021
article thumbnail

В самото начало на календарната година Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното ...


 

b2b Media | 06 Януари 2021
article thumbnail

Партньорство между русенската професионална гимназия по облекло и лидерът в шивашкия бранш „Антоан Вилл“ ...


 

b2b Media | 04 Януари 2021
article thumbnail

Новият, пост-Ковид трудов ред, се очаква да бъде актуализиран и да отговаря на реалността в Европа на 21 век - ...


 

b2b Media | 04 Януари 2021
article thumbnail

Точно 7 дни остават до крайния срок за участие в 10-то издание на конкурса „Наградите на БАИТ“.

Към този ...


 

b2b Media | 23 Декември 2020

Търговската верига подкрепя каузата на МВР вече повече от 9 години ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »