20 Април 2021
Днес 93 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиони

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиониНад 90% от професионалната общност вярва, че дамите имат място в професията, показва проучване на Transpress

Най-големите предизвикателства са свързани с безопасността и битовите условия

Програма за кариерно ориентиране на жените и привличането им като професионални шофьори стартира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress. Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, започва официално на 8 март, като ще даде възможност на заинтересованите да получат информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори. Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията.  Една част от преминалите през въвеждащия модул ще могат да получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа в Transpress.

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените, както в Европа, така и в България.

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им по наша оценка е дори още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия.”, обяснява Михаил Стоянов, Директор Човешки ресурси в Transpress. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете.”, допълва той.

Добър знак е положителната нагласа на професионалната общност у нас по темата за привличането на жени в гилдията. Анкета на Transpress в най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже.

“Резултатие от това проучване ни зарадваха много, защото показват, че гилдията е готова за промяна и да приеме с уважнеие в тази традиционно мъжка професия и дами. За нас въпросът не е мъжете или жените, а как да превърнем “или” в “и”. А усилията за това трябва да са общи – бизнeсът да създава програми като нашата, институциите да работят за подобряване на условията на паркингите и инфраструктурата, а мъжете професионалисти да бъдат кавалери и добри колеги и да оказват помощ и подкрепа.”, категоричен е Михаил Стоянов.

Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направеление, което се развива бързо в Северна Америка и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%.

Четирите дами международни шофьори в екипа на Transpress в момента работят именно с половинките си. В компанията са ангажирени и жени на куриерски позиции, а заедно със служителките в офисите делът им е около 17% от целия състав. С програмата “Път за дамите” Transpress цели постепенно делът на жените шофьори да достигне до 8-10% през следващите три години.

Записванията за желаещите да се включат в програмата за кариерно ориентиране “Път за дамите” са отворени от 8 март на dami@transpress.bg и тел. 0894599119.

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиони

 


b2b Media | 20 Април 2021
article thumbnail

Шведската компания се изправя срещу практиката на планираното остаряване на продуктите, която допринася за ...


 

b2b Media | 20 Април 2021
article thumbnail

Стартира инициативата ЕдноДърво за създаване на дигитална карта на градската дървесна растителност. ...


 

b2b Media | 16 Април 2021
article thumbnail

Acronis, глобален лидер в киберзащитата, представи обновения си партньорски портал, който предоставя разширени ...


 

b2b Media | 15 Април 2021
article thumbnail

Днес Банка ДСК дава начало на нов проект в областта на корпоративната социална отговорност, чиято цел е ...


 

b2b Media | 13 Април 2021
article thumbnail

Виртуалният ден от „Национални дни на кариерата 2021“ приключи с 971 проведени интервюта само за 6 часа. Ясни са ...


 

b2b Media | 13 Април 2021
article thumbnail

Реконструкцията на сградата трансформира изцяло 2600 кв.м общи пространства като развива и обновява ...


 

b2b Media | 13 Април 2021
article thumbnail

360Insights e единственото по рода си дигитално решение у нас за задълбочен анализ и ефективен ...


 

b2b Media | 12 Април 2021
article thumbnail

Два месеца преди провеждането на десетия юбилеен Балкански международен винен конкурс каталогът на ...


 

b2b Media | 12 Април 2021

Онлайн презентациите отчетоха силен интерес от страна на общността на АУБ ...


 

b2b Media | 09 Април 2021
article thumbnail

Официалният старт на конкурса-обучение бе даден на 5 април, когато участниците получиха и първата си задача ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »