30 Март 2020
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

„И Ю Обзървър“: Виктор Орбан се домогва до неограничена власт, като използва коронавируса

Унгарското националистическо правителство внесе в парламента законопроект, който ще разреши управлението чрез декрети за неограничен период от време, позовавайки се на извънредното положение заради коронавируса.

Какви мерки искат управляващите

Специалните правомощия ще направят възможно правителството на премиера Орбан „да прекрати прилагането на определени закони, да прекрачи законови предписания и да вземе извънредни мерки в интерес на гарантирането на стабилизацията на живота, здравето, персоналната и материалната сигурност на гражданите, както и на икономиката“, се казва във внесения закон.

При удължено и неопределено по срок извънредно положение всеки, който публикува фалшиви или изопачени факти, които пречат на „успешната защита“ на общественото здраве или могат да създадат „объркване и брожения“, свързани с епидемията, може да бъде наказан с 3-5 години затвор.

Законопроектът не навлиза в подробности, като поражда опасения, че може да даде възможност на правителството на Орбан, което през изминалите години е пускало подвеждащи данни и е атакувало журналисти, да решава какво да се оповестява и кое е истина.

Законът също ще направи възможно да се прати за 8 години в затвора всеки, „който пречи на операция, свързана с карантината или реда на изолацията“, което пък породи опасения за прехвърляне на права на правителството да затваря хора.

Изборите и референдумите също ще се отложат за неопределено време поради извънредното положение, което прави невъзможно да се сменят членове на парламента, например, ако те умрат от коронавирус.

През извънредното положение правителството ще информира парламента какво прави, което повиши страховете, че парламентът може да бъде неглижиран. Чрез отстраняване на изискването той да одобрява продължението на извънредното положение, законът ще упълномощи правителството да може да удължава извънредното положение неограничено, а с него и специалните си правомощия.

Конституционният съд, който Орбан е напълнил със свои поддръжници, ще продължи да функционира през извънредното положение, но съдилищата на ниско ниво са вече в пауза поради епидемията.

Основни права в опасност

Организациите за граждански права заявиха още в неделя, че законопроектът не отговаря на изискванията на Конституцията за законов ред в извънредни случаи

„Амнести интернешънъл“ – Унгария, институтът „Кароли Еотвос“, Унгарският хелзинкски комитет и Унгарският съюз за граждански свободи настояват, че извънредното положение не бива да излиза от рамките на Конституцията. Групите казаха, че специалният законов ред не може да продължава вечно и трябва да бъде въвеждан за определен период от време, който може, ако е необходимо, да се продължи. Освен това те заявиха, че основните правила за функциониране на законовия ред не може да се нарушават дори при извънредно положение.

Унгария вече наруши няколко европейски правила и се намира под европейско разследване за нарушение на демократичните норми.

Опозиционните партии няма да одобрят мерките в този им вид, като главното притеснение идва от неопределеното време на продължителност на извънредното положение, коментират унгарски медии. То беше обявено на 11 март за период от 15 дни, за спиране на разпространението на коронавируса. Тази седмица срокът му изтича и за да бъдат приети с процедура за бързо гласуване новите мерки, бяха необходими 80% от депутатските гласове, докато хората на Орбан имат мнозинство в парламента от две трети.

Все пак, лидерът на „Фидес“ заяви, че ако опозицията не подкрепи мерките на бързото гласуване /което и стана – бел. ред./, парламентът ще ги дебатира в подходяща процедура и ще ги гласува в срок от 8 дни. Вторият вот ще изисква само две трети мнозинство, за да минат мерките, което Орбан има в парламента.

Унгария е съобщила за 6 смъртни случая, свързани с коронавируса, и за 103 заразени от общо 4 403 изследвани хора. Правителството на Орбан е критикувано от опозицията и независимите медии, че укрива информация и демонстрира пропуски в справянето със ситуацията. Кабинетът пък обвини независимите медии, че са „търсачи на сензации“ заради журналистическо разследване относно протоколите от тестовете.

Материалът „И Ю Обзървър“: Виктор Орбан се домогва до неограничена власт, като използва коронавируса е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 30 Март 2020

Синята и зелена зона за паркиране в София остават безплатни до 12 април. Това е решението на Общинския ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

От 30 март за всички московчани се въвежда режим на домашна самоизолация, независимо от възрастта им. Това се ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

Авиокомпанията EasyJet е приземила целия си въздушен флот от самолети и заяви, че не може да посочи дата кога те ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

От утре (31 март) в 19 часа се отменя 14-дневната карантина в град Банско. Отменя се и забраната за влизане в и ...


 

econ.bg | 30 Март 2020

Всички богослужения ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса, това е ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

В първия ден от карантината обемът на продажби на тоалетна хартия в Полша скочи с 600 %, съобщи „Puls ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

Доналд Тръмп го нарича „китайски вирус“. Китай се опитва да прехвърли подозрението върху други държави. ...


 

ekipnews.com | 30 Март 2020

Може да отнеме най-малко шест месеца, преди животът в Обединеното кралство да се върне към нормалното си ...


 

econ.bg | 30 Март 2020

Италия ще удължи мерките, въведени преди три седмици, за да ограничи разпространението на коронавирусната ...


 

dnevnik.bg | 30 Март 2020
article thumbnail


Българската народна банка е в процес на подготовка на мерки, които ще позволят въвеждането на временен ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски