26 Октомври 2021
Днес 1 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Нова платформа помага на български стартъпи с финансиране, консултации и контакти

Нова платформа помага на български стартъпи с финансиране, консултации и контактиПрохождащите компании могат да влязат в състезанието на 5х Labs за до 50 000 евро

Иновативни терапии за здравето, смарт кучешки нашийници, премиум ядково сирене и крафт пивоварна са първите отличени концепции

Финансиране до 50 000 евро, консултации за развитието на бизнеса и контакти с потенциални партньори на глобално ниво могат да получат български стартиращи компании благодарение на новосъздадената платформа 5х Labs. Зад идеята стоят част от съоснователите на първите инвестиционни фондове за рисков капитал у нас - NEVEQ 1 и NEVEQ 2 и първите инвестиционни фондове в България, които действат на принципа на инвестиционна платформа с отворена капиталова структура – Neo Ventures и Neo Gravity. Те обединяват в мрежа десетки “бизнес ангели” и експерти у нас и в чужбина, които избират дали да се включат и да помогнат на конкретен стартъп, открит от 5x Labs.

Зад инициативата застава и международната консултантска компания EY (Ernst & Young), която ще подкрепя предприемачите с менторинг и професионални съвети в сферата на данъците, правото, корпоративните финанси и отчетността. Това е възможно, благодарение на програмата EYnovation™, която помага на стартиращите и бързо развиващите се български компании да развият финансовите си процеси и да се подготвят за изискванията на международните пазари.

Подборът на стартъпите се извършва в две фази – предварителен преглед и официално представяне на 5 избрани стартиращи бизнеса от създателите им пред 5-членно жури. Според регламента съставът на журито не е постоянен и то се събира в съответствие с тематиката на презентираните проекти. Критериите за оценка обаче са твърди и са разработени в съответствие със специална методология. Те позволяват прецизна оценка на стартъпите по няколко фактора: ясно стойностно предложение, възможност за разрастване, установен модел за повторяеми приходи, влияние върху пазара, конкурентно предимство, опит на екипа и наличие на предишни инвеститори. Максималното финансиране, което могат да получат участниците е 50 000 евро, като то може да варира според нуждите и перспективите пред съответния бизнес. При успешно представяне, журито може да вземе решение да подкрепи повече от един участник в съответния кръг.

“Използваме контактите си с десетки бизнес ангели в България и по света, за да набираме финансиране за стартиращи бизнеси със силни екипи и концепции с потенциал да излязат на глобалния пазар. Не по-малко важно от това обаче е, че им предлагаме опита и експертизата си на серийни инвеститори, предприемачи и професионалисти от различни индустрии и географии, както и мрежата си от контакти. Затова всеки път в журито участват представители на различни инвестиционни фондове, бизнес лидери от различни сектори, маркетинг и медийни професионалисти.”, обяснява Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в отворените инвестиционни фондове Neo Gravity и Neo Ventures, който е и основна движеща сила зад новата платформа 5х Labs. “Целта ни е да дадем шанс и подкрепа на добри бизнес идеи и екипи в различни сектори, а не само на обичайните IT и fintech проекти, които традиционно са във фокуса на вниманието през последните години.”, допълва той.

„От работата ни със стартиращи бизнеси през годините видяхме, че те имат нужда от експертна помощ и съвети още в ранен етап на развитие, особено що се отнася до международните операции. В програмата EYnovation ние обединяваме знанията и опита на нашите специалисти с ентусиазма ни да помагаме на стартъп компаниите.  Целта ни е да поставим солидна основа за устойчив растеж в бъдеще. От опита ни досега виждаме, че това е съществен плюс при разговорите с бизнес клиенти и инвеститори на един следващ етап.“, коментира Виктор Митев, асоцииран съдружник в EY.

Отличените от 5х Labs стартъпи вече са четири. Два от тях - Cheese the Queen и  Sofia Electric Brewing Co, са производители на висок клас gourmet продукти с международен пазар – ядкови сирена и крафт бира. Третата подкрепена концепция е за хипербарна кислородна терапия в комбинация с биотехнологии , които да се използват в здравеопазването и wellness индустрията. Журито на 5x Labs отличи и компанията DoggoCollar, която пък ще предлага на международния пазар смарт нашийници за кучета, които събират различни данни за домашния любимец като хранителни навици и активност и имат вграден GPS.

Следващата 5х Labs презентационна сесия на пет номинирани стартъпа пред 5-членно жури ще се проведе в края на годината, а предварителната селекция е постоянно отворена, като желаещите могат да изпратят свое представяне на office@neoventures.net.

 


b2b Media | 23 Октомври 2021

Фондацията предоставя финансова помощ на младежи от семейства, засегнати финансово от пандемията, а също и ...


 

b2b Media | 23 Октомври 2021

В Габрово имаше рекорден брой наемащи компании, а на Виртуалния ден броят на фирмите беше почти двоен спрямо ...


 

b2b Media | 21 Октомври 2021

Търговците на дребно с 5 предложения към Министъра на здравеопазването ...


 

b2b Media | 18 Октомври 2021
article thumbnail

Студенти и млади специалисти с технически знания и/или владеещи чужди езици могат да намерят стаж или работа ...


 

b2b Media | 13 Октомври 2021
article thumbnail

BalkanROAD е финалист на наградите Regiostars 2021, бе съобщено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г. ...


 

b2b Media | 12 Октомври 2021

Според дългогодишно проучване във Франция минералът противодейства на рисковия за деменцията алуминий
...


 

b2b Media | 11 Октомври 2021

Възможно ли е устойчиво и зелено бъдеще без бизнеса като двигател на промяната и какво е значението за ...


 

b2b Media | 11 Октомври 2021
article thumbnail

В българския офис хората ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина ...


 

b2b Media | 08 Октомври 2021
article thumbnail

Едно от всеки пет деца забравя да пие вода в училище и в дома ...


 

b2b Media | 07 Октомври 2021
article thumbnail

Една от тях е новата геймърска гама, разработена в партньорство с Republic of Gamers (ASUS ROG) ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »