25 Септември 2021
Днес 7 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Бутилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък спрямо повечето категории напитки

утилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък спрямо повечето категории напиткиБританско проучване сравнява пет основни категории безалкохолни напитки на базата на данни за 2020 г.
 
Асоциацията на водите от естествени източници (Natural source waters association), базирана в Лондон, издаде доклад с данни за 2020 г., който показва, че бутилираната вода (минерална, изворна и трапезна) се отличава с най-нисък екологичен отпечатък спрямо останалите основни категории напитки без алкохол на пазара. Именно водите носят минимален екологичен риск заради ниските въглеродни емисии и нисък воден отпечатък, защото в най-малка степен застрашават биоразнообразието и генерират най-малко вредни отпадъци.

Проучването сравнява пет категории напитки: бутилирани води от естествени източници – негазирани и естествено газирани натурални минерални води, изворни води и бутилирани трапезни води; газирани безалкохолни напитки; плодови напитки; 100% плодови сокове и смутита; млечни напитки. За оценка на отпечатъка върху околната среда на разглежданите групи продукти са избрани критериите за енергийното потребление при производството и транспорта на напитките, разходът на вода и въглеродният отпечатък на съставките, влиянието на производствата върху биоразнообразието, както и за генерирането на замърсяващи отпадъци. Източниците на данните в доклада са правителствени и неправителствени организации, компании-производители, както и редица научни публикации от Обединеното кралство.

Проучването посочва лидерството на бутилираните води по отношение на ниския екологичен риск. Данните по-долу обобщават два от водещите критерия: въглероден отпечатък и воден отпечатък (разходът на вода, нужен за производството на 1 л напитка).

Оказва се, че добавянето на захар към напитките например (наред с изразходваната енергия за производство и транспорт) играе съществена роля за въздействието върху околната среда, тъй като самото производство на захар е с висок въглероден отпечатък. А бутилираните води не съдържат захар.

Анализът на данните за 2020 г. показва и какво е отражението на разглежданите категории напитки върху биологичното разнообразие. Заради съдържанието на плодове и захар повечето категории (при своето производство) създават риск от ерозия на почвите, както и от загуба на биоразнообразие вследствие на тенденцията към развитие на монокултурно земеделие. Съдържанието на мляко е свързано със завишен риск от влошаване качеството на почвите и водите заради неправилно боравене с естествени и изкуствени торове или прекомерна паша. Добавянето на фосфорна киселина в торовете може да има отрицателен ефект върху качеството на водата и водните организми. В категорията на бутилираните води тези рискове не съществуват. В голяма степен това се отнася и до отрицателния ефект върху околната среда вследствие на генерирането на отпадъци при производството.

Неправилното изхвърляне на остатъци от плодове (без компостиране), както и на меласа при производството на захар не допринасят за нисък екологичен отпечатък при повечето напитки. Производството на повечето от тези продукти може да доведе и до замърсяване на водите. Данните от Обединеното кралство показват, че и по отношение на генерирането на отпадъци при производството бутилираните води са най-ниско рискови.

 


b2b Media | 23 Септември 2021

Тазгодишното, седмо поред, годишно издание на eCommCongress & Expo за онлайн търговци и онлайн ...


 

b2b Media | 22 Септември 2021

Деца и възрастни, образователни и други организации могат да се включат в играта като решат 


 

b2b Media | 20 Септември 2021
article thumbnail

За този период компанията е посрещнала над 23 милиона посетители в своите обекти ...


 

b2b Media | 17 Септември 2021
article thumbnail

Допитване на ХИПОЛЕНД разкрива мечтаните професии ...


 

b2b Media | 17 Септември 2021
article thumbnail

В Деня на независимостта Алекс Раева, Красимира Хаджииванова, Оля Малинова, Гери Турийска и Пам Велидис ще ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Събитието ще продължи 24 часа и ще предложи пътешествие до различни домове по света с разнообразни ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Талантливата възпитаничка на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Анита Бедин бе избрана за председател на БДВО за 2022, Елена Спирина и Едуард Цветанов ще са новите членове на ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

През изминалия уикенд в Американския университет в България (АУБ)  се проведоха финалите на петото ...


 

b2b Media | 13 Септември 2021
article thumbnail

Петте събития от серията през октомври ще дадат шанс на хора от цялата страна за кариерно развитие, нова ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »