21 Януари 2021
Днес 3 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Адв. Хаджигенов: Не бива да оставим ГЕРБ да броят гласовете на изборите

Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

 

Г-н Хаджигенов, на протеста виждаме вече различни лица, след като Вие от Триото обявихте прекратяване на формата на велики народни въстания. Какво е новото положение с протеста?

Всъщност по-голямата част от хората, може би дори всичките, бяха и на протестите, докато ги организирахме ние. Това е чудесно, защото ние от Ден 1 всячески насърчаваме и всевъзможни форми самосиндикални форми на протест – т. нар. организиран хаос, защото срещу него властта няма ефективна възможност за противодействие.

Така че ние ги насърчаваме, макар че снощи, да речем, са чупили стъкла, което малко преминава границата. Ние за 116 дни направихме чудеса в цялата страна и не сме счупили един прозорец. Но това е преценка на участниците – нямам идея защо се случва, просто четох за това заглавия в медиите.

Сякаш започва да се налага впечатлението, че пандемията успява да парализира енергията на протестите. Вярно ли е това, според Вас и очаквате ли нещо да се промени?

Това го предвидихме като вариант и не беше трудно, без да звучи самохвално, защото правителството на Борисов ликвидира здравеопазването, както и всяко друго нещо, до което се докосна през годините, в които беше на власт. Така че не бе никак трудно да се предвиди, че ще се стигне до тежка криза. Доста по-малка част от хората се притесняват сега, отколкото предишния път, защото предишният път бяха излъгани безогледно. Но въпреки всичко това дава отражение и върху протестите и това е втората причина, която артикулирахме, за да променим протеста. Първата е ясна – протестът постигна чудеса и вече се изчерпа като инструмент, затова започнахме да правим различни неща.

Върху какво сте се концентрирали след протеста? Основно върху подготовката за изборите ли?

Линията на протеста ние я продължаваме. Онзи ден участвах в закрита кръгла маса с членове на Европейския парламент, в която обсъждахме как ЕП да приложи санкции за постигане на върховенство на закона, като конкретно темата беше България. Основните правила на ЕС са демокрация, свобода на словото и върховенство на закона, като у нас няма нито едно от трите. Това е типично ефективно протестно действие. Всъщност нашите най-ефективни протестни действия са тези, които не бяха на площада. Това го продължаваме и в момента.

Второто нещо, върху което се фокусираме, е честността на изборите, защото ако оставим ГЕРБ да броят гласовете, резултатите са ясни още от днес. Третото, върху което сме се фокусирали, е работата въху участието в изборите. Тоест, образно казано, да излеем в урните гражданската енергия от площада.

Решихте ли в „Отровното трио“ дали ще създадете нова политическа партия, или ще предпочетете някаква друга форма за участие?

Този въпрос – за партия – никога не е стоял пред нас. У нас има Бог знае колко партии, сигурно няколкостотин. За какво ни е партия? Ние не искаме като партия да участваме в тези избори, искаме гражданите да участват. Законът допуска такава възможност, нарича се коалиция, в която ние, гражданите, ще стъпим върху няколко партии, може би и сдружения. Вече обявихме, че в момента работим върху създаване на максимално широк общ демократичен фронт – всички заедно срещу ГЕРБ. Целта е да съберем максимално приемливи от политическа хигиенна точка партии и всички граждани и да ги насочим срещу ГЕРБ, като по този начин, както казах, да излеем площада в урните.

Можете ли да направите една прогноза как ще изглежда България около Коледа при сегашните тенденции в политическия и обществения живот?

България в момента е и с двата крака, практически почти на средата на хуманитарна криза. Ако трябва да гадая и ако Борисов продължава да стиска властта, България ще изглежда много зле около Коледа.

Материалът Адв. Хаджигенов: Не бива да оставим ГЕРБ да броят гласовете на изборите е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 20 Януари 2021

Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в град Хасково, България. Завършва право в Софийския университет и до ...


 

ekipnews.com | 20 Януари 2021

Доналд Тръмп беше кралят на унищожаване на статуквото – изискваше пълно подчинение, унижаваше ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Министерският съвет прие Решение за бюджетната процедура за 2022 г. в срока, определен от Закона за публичните ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. В тази връзка днес правителството одобри ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Броят на посетителите на Хаваите през ноември, първият месец след въвеждането на програмата за ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

На над 320 милиона лева възлиза набраният капитал през Българска фондова борса за 2020 г., което е най-високата ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лв.) в подкрепа на ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 ...


 

econ.bg | 20 Януари 2021

Финансовият министър Кирил Ананиев е с положителен тест за Covid-19, съобщиха от ведомството. Министър ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »