20 Октомври 2019
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Александър Симов: За съкратеното следствие изразяваме волята на хората

Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист.
Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

Според Вас трябва ли България да подкрепи Македония по пътя и към Европейския съюз? Вчера бяхме свидетели на едно дръзко изказване на македонския президент, че България няма какво друго да прави, освен да ги подкрепи.

Отговорът на този въпрос по никакъв начин вече не е толкова еднозначен и лесен, колкото беше преди, поради няколко много важни причини. Аз виждам, че в България в момента тече една полулиберална кампания, в която някои медии са ангажирани да казват, че всеки, който настоява Македония да носи отговорност за своите действия и думи, е едва ли не хибридчик, вплетен в таен план на Путин, за да ни развали отношенията. Само че България е вече в друга ситуация. Видяхме, че само договорът за сътрудничество не спира посегателствата към нашата история. Видяхме, че провокациите от страна на Македония продължават. Така че тук изобщо не става въпрос, дали България е „за” или „против” македонската интеграция в Европейския съюз. Разбира се, че сме „за”. Въпросът е да извлечем максимални гаранции за това, че няма да има подобно отношение от тяхна страна и че такива провокации към България няма да бъдат осъществявани. Крайно време е някои от нещата, които бяха спестени преди, сега да бъдат изказани. Как ще гласувам на дебата, който предстои ще преценя, в зависимост от това как ще протече той, но искам много ясно да кажа, че България е напълно в правото си да има претенции към своята съседка.

Миналата седмица имаше среща при президента Румен Радев относно членството на Македония в Ес. Тогава какво беше договорено?

Това беше само консултативна среща, на която трябваше да се изяснят позициите на отделните страни и да се постигне някакво съгласие. Продължение на тази среща е фактът, че Народното събрание ще приеме такава декларация, дори в момента работата по нея продължава. Аз мисля, че тази декларация ще бъде приета. България няма да бъде прътът в колелата за стартирането на преговорите на Македония за членството и в ЕС, но България е напълно в правото си да изисква от Македония запазването на своята история. Затова няма да приема, ако някой реши да изрази подобна позиция, той да бъде вкарван директно в лагера на хибридчиците, които се опитват да провалят интеграцията на Балканите. Никой не се опитва да провали нищо, всички имаме желанието да видим Македония като част от ЕС, но това има своята политическа цена и е добре македонците да го осъзнаят.

Една от темите, които БСП прегърна през последните седмици, е свързана със съкратеното следствие, особено при тежки престъпления. Вие удовлетворени ли сте от постигнатите резултати, тъй като имаше някои промени, които се наложиха в комисия?

За съжаление тази тема беше поставена в дневния ред на България след цяла серия от престъпления и съдебни решения, които просто показват, че има обществено недоволство по темата. Ние не прегърнахме темата, не сме се опитвали да се възползваме популистки от нея, а просто аз съм свидетел колко много хора ми се обаждаха на мен за тези случаи, а подозирам, че случаят с Корнелия Нинова е умножен по 20. Следователно ние се опитахме да превърнем думите на хората, които ни се обадиха, в законодателна воля. Аз не смятам, че беше постигнато изключително добро решение за законодател, но тъй като твърде много се сви обектът на това кои престъпления няма да подлежат на съкратено производство. За мен това е начин да се опита половинчато да се постави темата, само за тежки убийства, но има и много други случаи, в които съкратеното производство трябва да спре да се прилага. Разбирам логиката на неговото въвеждане през 2006г., това е било начин прокуратурата и работата на съдебната система да бъдат по-облекчени, но в крайна сметка днес вече виждаме ситуации, от които хората се възмущават от подобни действия и това с основание.

БСП предстои ли да предприеме други законодателни инициативи в тази насока?

Това ще мога да ви кажа към края на седмицата, когато ще обсъдим тези неща. Мисля си обаче, че ние сме показвали, че когато дадена тема стане наш приоритет ние последователно я поставяме и няма да се задоволим с еднократен парламентарен акт.

Материалът Александър Симов: За съкратеното следствие изразяваме волята на хората е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 20 Октомври 2019

Британският премиер Борис Джонсън е в очакване на отговора на ЕС след като снощи изпрати три писма до ...


 

econ.bg | 20 Октомври 2019

В сезона на активен листопад от Столичният инспекторат предупреждават гражданите да не изхвърлят падналите ...


 

ekipnews.com | 20 Октомври 2019

В неделя ще бъде слънчево. Преди обяд в източните райони и на места по поречието на Дунав все още ще има ниска ...


 

ekipnews.com | 20 Октомври 2019

Овен
Непредсказуемост – ето как се нарича днешната Ви игра. За щастие Вие просто я обожавате. ...


 

econ.bg | 19 Октомври 2019

Поредната Балканска скариада ще се проведе в Златоград. Старият град ще бъде изпълнен с аромата и колорита ...


 

econ.bg | 19 Октомври 2019

След временно наложената мярка, от днес /19-и октомври/, поетапно се възстановява движението на всички ...


 

econ.bg | 19 Октомври 2019

Екипи на жандармерията охраняват извозването на бюлетините за предстоящите местни избори до областните ...


 

ekipnews.com | 19 Октомври 2019

Днес ще бъде слънчево. Преди обяд в източните райони и на места по поречието на Дунав ще има ниска облачност ...


 

ekipnews.com | 19 Октомври 2019

Овен Възможни са трудности в работата. Може да се окаже, че сте разочаровали хората, чието мнение е ...


 

ekipnews.com | 18 Октомври 2019

Изследователи от Руското географско дружество по време на експедиция до Арктика откриха добре запазена ...


 
Начало

Времето

София
Fair
12°C
Пловдив
Fair
13°C
Бургас
Partly Cloudy
15°C
Варна
Mist
12°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски