23 Февруари 2019
Днес 24 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

2 години и 6 месеца условно за д-р от Пирогов

приключи делото за смъртта на Галина НигохосяСъдът отне и правата  за упражняване на професия на д-р Виктор Попов, причинил смъртта на Галина Нигохосян

Софийският апелативен съд с присъда № 4/02.09.2018 г, постановена по въззивно наказателно дело № 569/2017 г. призна д-р Виктор Попов от ИБНМП „Пирогов“ за виновен в това, че на 29.02.2012 г. порадинемарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляващаизточник на повишена опасносте причинил смъртта на Галина Нигохосян-Николова.Това е  престъпление по чл.123 НК, по силата на което д-р Попов бе осъден на две години и шест месеца лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието е отложил с изпитателен срок от три години. Осъденият д-р Попов бе лишен и от правото да упражнява лекарска професия за срок от три години. 

Наскоро беше публикувано и окончателното решение на Върховният касационен съд № 220 от 18 декември 2018 г., с което остави в сила така постановената осъдителна присъда.

Делото за трагичната смърт на починалата при лапароскопска операция Галина Нигохосян-Николова продължи почти 7 години.

Фактите довели до смъртта на младата жена.

На 27.02.2012 г.Галина влиза в операционната зала на трета хирургия на института „Пирогов“ за рутинна операция на апандисит. Хирургът д-р Виктор Попов решава да направи операцията по ендоскопски метод, който често се нарича „безкръвен“, тъй като всички оперативни действия се извършват през тънки тръбички, вкарани през малки отвори в коремната стена.

Това наистина е съвременна и щадяща за болния техника, която позволява пациентът да напусне болницата само след ден-два, и съкращава възстановителния период до минимум. Но, като всяка сложна техника, налага високи изисквания към квалификацията на хирурга и предполага внимателно и точно изпълнение на всички манипулации.

Още при вкарването на първата тръбичка-троакар с режещ връх,д-р Попов  причинява нараняване на най-големия кръвоносен съд в човешкия организъм – аортата. Случайност ... но не съвсем, защото, за да си спести малко време, лекарят пренебрегнал една от основните предпазни мерки при тази манипулация – издуване на корема с инертен газ. 

Правилата за действие в такава ситуация изискват първо да се стабилизира състоянието на пациента, и едва след това да се възстановяват получените увреждания. Трябва веднага да се отвори коремната стена и да се спре кръвта чрез притискане на аортата в мястото на увреждането. Това трябва да стане за броени минути. След това да се извика екип от съдови хирурзи, които да зашият повредения кръвоносен съд (шиенето на кръвоносни съдове е друг занаят, много различен от коремната хирургия).

Обаче действията на д-р Попов са били насочени по-скоро към това да прикрие грешката си, отколкото да спаси пациентката. Първо се опитал да продължи операцията по ендоскопския метод и да спре кръвотечението с ендоскопските инструменти. Когато установил, че не може по този начин да овладее кръвоизлива, отворил коремната стена, но вместо да притисне аортата и да спре кръвта, той започнал да шие пробития кръвоносен съд, докато кръвта продължавала да си тече. И чак когато приключил с шиенето, тогава извикал съдовите хирурзи. Бил изминал вече цял час. За Галина всички шансове са били отдавна изпуснати. Общоизвестен е фактът, че мозъкът се уврежда непоправимо при кислороден глад, ако е с продължителност 4 до 5 минути. При Галина този критичен времеви праг за овладяване на кръвотечението е бил надхвърлен многократно именно поради забавените и неадекватни действия на оператора д-р Попов.

След приключването на операцията Галина е била настанена в Централна реанимация в много тежко състояние–хеморагичен шокс полиорганна недостатъчност.След два дни изкуствено поддържане на жизнените функции с апарати, сърцето й спряло окончателно.

Малко след трагичния случай от института „Пирогов“ наложихана общественото мнение версията, че причината за фаталния край е блокиране на техниката за лапароскопия. Тазиверсия беше отхвърлена от съда, защото веднага след операцията инструментът е бил изхвърлен от виновника за произшествието доктор Попов. Макар че по закон той е бил задлъжен да подаде сигнал за дефектно медицинско изделие до Комисията по лекарствата. Ако инструментът наистина беше дефектен, доктор Попов щеше да е заинтересован да го запази, за да може да докаже твърденията си в тази насока. 

Истинската причина за тази трагедияе нарушаване на правилата за работа. Причината е престъпната самонадеяност на хирурга, който е решил, чеможе да импровизира при оперативните действия и правилата за извършване на лапароскопски операции не са задължителни за него.

Обществото ни отново се сблъска с една ужасна смърт, причинена от лекар, който би следвало да спасяваживот. И сега, 7 години след смъртта на Галя, млада и здрава жена на 32 години, майка на 10 месечно бебе, нека си спомнимтози случай и си пожелаемникога да не попадамев лапите на самонадеяни и без достатъчно професионален опит хирурзи като д-р Попов

 


b2b Media | 22 Февруари 2019
article thumbnail

Колекцията LURVIGе разработена съвместно с ветеринарни лекари Чувствате ли, че вашата котка или куче не е ...


 

b2b Media | 21 Февруари 2019
article thumbnail

Инициативатана Бенефит Системс България ще обърне вниманиена физическото ни здраве и нуждата от спорт На 22 ...


 

b2b Media | 14 Февруари 2019
article thumbnail

Владимир Карамазов е първата популярна личност у нас със свой чатбот във Вайбър. Актьорът ще бъде специален ...


 

b2b Media | 14 Февруари 2019
article thumbnail

Canon Европа днес пуска на пазара EOS RP – малък, лек и практичен безогледален фотоапарат с пълноформатен сензор, ...


 

b2b Media | 11 Февруари 2019

Хакатонът ще се проведе в университетския кампусот 15 до 17февруари за трети път ...


 

b2b Media | 08 Февруари 2019
article thumbnail

Президентът Плевнелиев и представители на водещи медии и бизнеси подкрепиха АУБ в мисията им да подпомагат ...


 

b2b Media | 06 Февруари 2019
article thumbnail

Безплатно счетоводство, безплатни услуги за трудова медицина и изработка на личен финансов план са сред ...


 

b2b Media | 30 Януари 2019
article thumbnail

Новите тенденции при онлайн търговията и превръщането на България в най-новата фулфилмънт дестинация на ...


 

b2b Media | 25 Януари 2019

Лекцията е част от националния лекционен тур на Росен Плевнелиев и Американския университет в България ...


 

b2b Media | 25 Януари 2019
article thumbnail

Съдът отне и правата  за упражняване на професия на д-р Виктор Попов, причинил смъртта на Галина ...


 
Начало

Времето

София
Light Snow
-6°C
Пловдив
Light Snow
-3°C
Бургас
Fair / Windy
-3°C
Варна
Partly Cloudy / Windy
-5°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски