08 Март 2021
Днес 14 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Багетата е заплашена от изчезване

Багетата – комбинация от пшенично брашно, вода, мая, сол и щипка умение е толкова символ на Франция, колкото Айфеловата кула. Багетата може скоро да се присъедини към списъка на културните съкровища на ЮНЕСКО. Информира агенция Ройтерс.

Пекарите твърдят, че традиционният занаятчийски хляб, чиято покупка от местната пекарна е ритуал във ежедневието на Франция, е изместен от замразени пръчици хляб, направени на гигантски поточни линии.

„Няма никаква тайна за приготвянето на добра традиционна багета“

, каза Микаел Рейделет, собственик на осем пекарни.

„Изисква време, опит, правилен начин на печене, добро брашно без добавки.“

Конфедерацията на френските пекари подаде заявлението си за добавяне към списъкът на ООН за нематериални съкровища.

Багетата се изправя срещу двама съперници за кандидатурата на Франция:

Поцинкованите покриви на Париж

и Винения фестивал Biou d’Arbois в региона Юра.

Френският министър на културата ще даде препоръката си на президента през март.

Пекарите казват, че списъкът на ЮНЕСКО ще защити ноу-хау, което е предавано през поколенията и ще предпази багетата от измамници по целия свят.

Маркерът на ЮНЕСКО за „нематериално наследство“ – предназначен да запазва традиции предавани на уста, сценични изкуства, социални практики, ритуали и методи на традиционно майсторство – вече обхваща древни методи за приготвяне на плоски хлябове в Иран и Казахстан.

Указ на френското правителство от 1993 г. повелява,

че „традиционните“ багети трябва да се правят от нищо повече от четирите класически съставки. Ферментацията на тестото трябва да продължи между 15 до 20 часа при температура между 4 и 6 градуса по Целзий.

През последната година ограниченията на COVID-19 засегнаха френските пекари. Във Франция ежедневно се продават около 6 милиона багети. Но Доминик Анракт, президент на федерацията на пекарите, заяви, че културният навик е застрашен, като около 50 000 пекарни са затворени от 50-те години на миналия век, след като супермаркетите превзеха пазара.

Материалът Багетата е заплашена от изчезване е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 07 Март 2021

През деня над Западна и Централна България ще преобладава слънчево време, повече облаци ще има над източните ...


 

ekipnews.com | 07 Март 2021

Овен
Днес ще Ви се прииска да предпазите своя любим човек от някаква неприятност, която ще се ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Жените в България получават средно 14 процента по-ниски заплати в сравнение с мъжете, което нарежда страната ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие са 3004 (най-голям брой от 11-ти декември ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Повечето компании трудно биха приели възможността за бъдещо дългосрочно преминаване изцяло към хоум офис ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори да получат до 15 на сто от оборота им без ДДС ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

През следващите 2-3 седмици ще бъде последният пик на заразата от Covid-19 у нас. Това каза пред БНТ главният ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

„С усмивка раздвижваме мускулите на лицето, които от своя страна несъзнателно освобождават ендорфини, ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

Днес вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България от североизток, ще се усили и с него ще ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »