07 Март 2021
Днес 5 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Байдън успокои Америка, но трудното тепърва предстои

През първата сутрин от президентството на Джо Байдън Америка се промени, но реалността остава тежка, пише в свой анализ Стивън Колинс за CNN.

Ревизирайки наследството на Доналд Тръмп, Байдън демонстрира огромния потенциал, който притежава, за да обърне посоката на нацията. Откакто е във Вашингтон, той е видял деветима президенти и това си личи.

Той бързо прибягна до познати лостове на властта и показа майсторство в боравенето с тях, за да засили впечатлението за нова политическа ера в часовете след полагането на встъпителната си реч.

Америка има нов курс

Всяка стъпка, която Байдън предприе в сряда – от показано уважение към конкурентни лидери на Конгреса преди полагането на клетва до встъпителното обръщение, което подчерта изцелението, единството и истината, чрез пътуване до Националното гробище в Арлингтън с трима бивши президенти – изпрати ясно послание: Америка има нов курс.

Когато Байдън сведе глава в тиха молитва в памет на жертвите на пандемията по време на обръщението си и прекара деня с маска, той демонстрира уважение към опасния потенциал на вируса – нещо, което никога не беше показано от неговия предшественик.

Почти веднага той инициира и ключови промени – САЩ се връщат към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация и прекратяват забраната за пътуване от някои ключови мюсюлмански държави. Спира се и финансирането на строежа на стената с Мексико.

Указите не просто изпратиха сигнал по целия свят, че Америка, каквато нейните съюзници я познават от десетилетия, се е върнала. Те разкриха ключова слабост на президентството на Тръмп: неустойчивите решения, които се отменят лесно.

Край на политическата буря

През целия ден в сряда се усещаше лекота във въздуха. Политическите опоненти се стараеха да бъдат учтиви един към друг, може би от уважение към призива на Байдън за прекратяване на „негражданската война“ в съвременната политика.

Промяната във Вашингтон се усети едва няколко часа след отпътуването на Тръмп. Поведението на Байдън предполага, че той ще комуникира чрез спокойни, добре премерени речи, вместо емоционални туитове и разтърсващи монолози. Освен това направи заявка и за връщане на уважението към медиите.

Той даде знак, че ще отчита заслугите на подчинените си и ще съдейства американския народ да изпълни основните ценности на страната си. Освен това демонстрира дълбоко уважение към институцията, която представлява.

В много отношения 46-ият президент върна Вашингтон към старата му нормалност. Доказва го и гледката на първата жена вицепрезидент, която е и тъмнокожа.

Предстоят тежки дни

И все пак през целия ден имаше напомня, че все още се намираме в суровата реалност и предизвикателствата тепърва предстоят.

Колкото и хубава да беше речта му, тя не може веднага да премахне расовото и икономическо неравенство, което е белязало Америка. Климатичната криза изостря сушата и горските пожари, а президентството на Тръмп потвърди нарастващия бял национализъм. Не на последно място нова сила от Изток – Китай – заплашва господстващото положение на САЩ.

Зловещата тишина, която съпроводи кортежа на Байдън, докато той се движеше до Белия дом по празни улици, напомняше за защитната мрежа, затегната във Вашингтон, след като Тръмп подбуди бунт срещу Конгреса само преди две седмици.

Новият президент не е глупав и знае, че мнозина не вярват на старомодното му убеждение, че Америка е една държава – дори докато милиони гласоподаватели на Тръмп вярват, че той е откраднал изборите.

„Знам, че говоренето за единство може да звучи на някои като глупава фантазия“, каза той в своето встъпително обръщение. „Знам, че силите, които ни разделят, са дълбоки и те са истински.“

Но Байдън изпрати послание, че въпреки националните фрактури, които са толкова дълбоки, колкото след Гражданската война, духът на страната е силен. Няма значение, че страната често се движи в две отделни културни, расови и социални посоки.

„Можем да направим това, ако отворим душите си, вместо да втвърдим сърцата си“, каза президентът. „Ако проявим малко толерантност и смирение – ако сме готови да застанем на мястото на другия човек само за момент“, завърши той.

„Ще минем заедно през всичко това“

Още първия ден мандатът на Байдън е под сянката на смазващата заплаха от пандемията – след като над 4000 американци починаха, когато се провеждаха възпоменателни чествания.

Докато предлагаше вълнуващото обещание за здраво бъдеще, Байдън даде мрачно предупреждение, че пътят напред ще бъде осеян със загуби. „Ще ни трябват всичките ни сили, за да постоянстваме през тази тъмна зима“, каза той, пледирайки политиката да бъде окончателно оставена настрана по време на ужасния финал на пандемията.

Откровеното говорене на Байдън беше още едно забележително откъсване от подхода на неговия предшественик, който отричаше, че вирусът е проблем, прогнозираше, че той по чудо ще изчезне и подкопа усилията на собственото му правителство да забави неговото убийствено разпространение.

Материалът Байдън успокои Америка, но трудното тепърва предстои е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 06 Март 2021

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие са 3004 (най-голям брой от 11-ти декември ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Повечето компании трудно биха приели възможността за бъдещо дългосрочно преминаване изцяло към хоум офис ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори да получат до 15 на сто от оборота им без ДДС ...


 

econ.bg | 06 Март 2021

През следващите 2-3 седмици ще бъде последният пик на заразата от Covid-19 у нас. Това каза пред БНТ главният ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

„С усмивка раздвижваме мускулите на лицето, които от своя страна несъзнателно освобождават ендорфини, ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

Днес вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България от североизток, ще се усили и с него ще ...


 

ekipnews.com | 06 Март 2021

Овен
Непредсказуемост – ето как се нарича днешната Ви игра. За щастие Вие просто я обожавате. ...


 

econ.bg | 05 Март 2021

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините. Това е индикативната дата за влизане на България в ...


 

ekipnews.com | 05 Март 2021

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че няма нищо против българите да бъдат изрично ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »