12 Април 2021
Днес 91 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиони

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиониНад 90% от професионалната общност вярва, че дамите имат място в професията, показва проучване на Transpress

Най-големите предизвикателства са свързани с безопасността и битовите условия

Програма за кариерно ориентиране на жените и привличането им като професионални шофьори стартира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress. Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, започва официално на 8 март, като ще даде възможност на заинтересованите да получат информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори. Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията.  Една част от преминалите през въвеждащия модул ще могат да получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа в Transpress.

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените, както в Европа, така и в България.

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им по наша оценка е дори още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия.”, обяснява Михаил Стоянов, Директор Човешки ресурси в Transpress. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете.”, допълва той.

Добър знак е положителната нагласа на професионалната общност у нас по темата за привличането на жени в гилдията. Анкета на Transpress в най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже.

“Резултатие от това проучване ни зарадваха много, защото показват, че гилдията е готова за промяна и да приеме с уважнеие в тази традиционно мъжка професия и дами. За нас въпросът не е мъжете или жените, а как да превърнем “или” в “и”. А усилията за това трябва да са общи – бизнeсът да създава програми като нашата, институциите да работят за подобряване на условията на паркингите и инфраструктурата, а мъжете професионалисти да бъдат кавалери и добри колеги и да оказват помощ и подкрепа.”, категоричен е Михаил Стоянов.

Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направеление, което се развива бързо в Северна Америка и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%.

Четирите дами международни шофьори в екипа на Transpress в момента работят именно с половинките си. В компанията са ангажирени и жени на куриерски позиции, а заедно със служителките в офисите делът им е около 17% от целия състав. С програмата “Път за дамите” Transpress цели постепенно делът на жените шофьори да достигне до 8-10% през следващите три години.

Записванията за желаещите да се включат в програмата за кариерно ориентиране “Път за дамите” са отворени от 8 март на dami@transpress.bg и тел. 0894599119.

Бизнесът с програма за прилвличане на жени за шофьори на камиони

 


b2b Media | 09 Април 2021
article thumbnail

Веригата е изградила дългосрочни партньорства с 13 фермери в областта ...


 

b2b Media | 08 Април 2021
article thumbnail

Трансформацията: неизбежно зло или шанс за оцеляване? Как се достигат върхови постижения и се става жива ...


 

b2b Media | 07 Април 2021

Най-дългогодишният конкурс в сферата на връзките с обществеността – PR Приз, през 2021 г. за 21 път ще отличи ...


 

b2b Media | 07 Април 2021
article thumbnail

Клиентите на веригата пестят активно и печелят награди докато пазаруват любимите си стоки. ...


 

b2b Media | 06 Април 2021
article thumbnail

Лидерът на пазара на бутилирана вода в България „Девин“ ЕАД пуска на пазара ново поколение хидратация под ...


 

b2b Media | 05 Април 2021
article thumbnail

На 2 април приключи подаването на заявления за участие в единадесетото издание на конкурса BAPRA Bright Awards – ...


 

b2b Media | 01 Април 2021

Голямата награда в надпреварата е пълна стипендия за обучение ...


 

prnewinfo | 30 Март 2021

Ideas Bulgaria I 23.03.2021 Независимата българска комуникационна агенция Ideas Bulgaria пое обслужването на един от лидерите ...


 

b2b Media | 26 Март 2021

Проучване на СЖББ, проведено от социологическа агенция TREND, очерта нагласите за равнопоставеността на ...


 

b2b Media | 25 Март 2021

На онлайн церемония Американският университет в България (АУБ) награди личностите и организациите, ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »