19 Октомври 2021
Днес 44 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

България участва в проект за ферми с нулеви въглеродни, отпадъчни и водни отпечатъци

България участва в проект за ферми с нулеви въглеродни, отпадъчни и водни отпечатъциBalkanROAD е финалист на наградите Regiostars 2021, бе съобщено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г.
 
BalkanROAD разработва пътна карта за стратегии за устойчиво управление на селскостопанския сектор на Балканите, която ще се прилага в пет държави (Гърция, Кипър, България, Македония и Албания) от 7 организации. Проектът бе обявен за един от финалистите на Regiostars Awards 2021 - ежегодното състезание, организирано от Генералната дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Съобщението е направено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г. BalkanROAD има за цел да идентифицира добрите практики в регионалното развитие и да подчертае иновативни проекти, финансирани от ЕС, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други региони и ръководители на проекти
„Балканският селскостопански сектор е изправен пред сериозни предизвикателства по отношение на неефективното управление на ресурсите и емисиите на парникови газове. - споделя Пламен Драгнев, изпълнителен директор на AAEF - Въпреки факта, че някои страни показват положителни показатели за развитие, продължаващата икономическа криза, ниско участие и инициативите, предприети от местните и регионалните власти, възпрепятстват приемането на иновативни подходи. Това, заедно с по -ниската квалификация и ниво на образование на балканските фермери в сравнение с други европейски фермери, затруднява привеждането на балканското земеделие в съответствие с политиките на ЕС. "

Идеята на проекта отразява желанието на фермерите да опазват околната среда и сериозната им загриженост за развитие на техните умения, модернизиране и увеличаване на рентабилността на техните ферми. Целта е да се достигне до все повече европейски и международни пазари. „Проектът BalkanROAD отговори на тези предизвикателства, като предостави инструменти и политики за икономическо развитие, чрез прилагане на екологични практики, които очакваме да бъдат силна мотивация за фермерите да приемат и прилагат резултатите от проекта.“ - добави Драгнев.

Проектът BalkanROAD има две основни цели, които ще бъдат интегрирани в единна Балканска пътна карта. Те ще отворят нови търговски хоризонти за балканските селскостопански продукти, като по този начин ще стимулират местната и националната икономика, а именно:

• подобряване на балканската селскостопанска среда чрез разработване на стратегии, методологии и технологии за опазване на природните ресурси (почва, вода, въздух), намаляване на парниковите газове, намаляване на образуването на отпадъци и увеличаване на съотношението на рециклиране и повторна употреба в селскостопанските системи;

• разработване на общ балкански протокол за производство на екомаркирани селскостопански продукти чрез въвеждане на устойчиви практики в цялата производствена верига (т.е. от полето до пазара), така че крайните продукти да имат измерим, сравним и в крайна сметка възможно най-нисък отпечатък върху заобикаляща среда.

Напълно автоматизирано, стабилно и гъвкаво софтуерно приложение "ROAD" за регистрация, изчисляване и отчитане на екологичния отпечатък на предлаганите продукти ще бъде тествано и
демонстрирано в три пилотни ферми в Гърция, България и Македония.

По време на изпълнението на проекта беше създадена широка мрежа от заинтересовани страни, наречена „ПЪТ за балканско земеделие“, гарантираща устойчивостта на резултатите от проекта. Представители на мрежата - земеделски стопанства, селскостопански университети и ферми, са готови да следят резултатите от проекта, да изразят своите виждания по време на транснационални събития и да разпространяват данни и информация в по -широките селскостопански, пазарни и общностни мрежи, към които принадлежат.

Проектът "Към ферми с нулев въглероден, отпадъчен и воден отпечатък. Пътна карта за стратегии за устойчиво управление на балканския селскостопански сектор - BalkanROAD" се финансира от ЕС по програма INTERREG "Балкани-Средиземноморие 2014-2020" с продължителност две години и продължава до края на 2020 г.

България участва в проект за ферми с нулеви въглеродни, отпадъчни и водни отпечатъци

 


b2b Media | 13 Октомври 2021
article thumbnail

BalkanROAD е финалист на наградите Regiostars 2021, бе съобщено по време на Седмицата на регионите на ЕС 2021 г. ...


 

b2b Media | 12 Октомври 2021

Според дългогодишно проучване във Франция минералът противодейства на рисковия за деменцията алуминий
...


 

b2b Media | 11 Октомври 2021

Възможно ли е устойчиво и зелено бъдеще без бизнеса като двигател на промяната и какво е значението за ...


 

b2b Media | 11 Октомври 2021
article thumbnail

В българския офис хората ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина ...


 

b2b Media | 08 Октомври 2021
article thumbnail

Едно от всеки пет деца забравя да пие вода в училище и в дома ...


 

b2b Media | 07 Октомври 2021
article thumbnail

Една от тях е новата геймърска гама, разработена в партньорство с Republic of Gamers (ASUS ROG) ...


 

b2b Media | 06 Октомври 2021
article thumbnail

Академичната 2021-2022 година отбелязва тридесетгодишнината от основаването на Американския университет в ...


 

b2b Media | 06 Октомври 2021
article thumbnail

Победителят във фотоконкурса „Lifespiration starts here“ ще спечели 2000 лева от Answear, а подгласниците му ще получат ...


 

b2b Media | 06 Октомври 2021
article thumbnail

На 7 октомври в НДК, София, ще стартира 13-ото издание на специализирания форум, организиран от JobTiger ...


 

b2b Media | 05 Октомври 2021
article thumbnail

Дарението се предоставя от фирма „Девин“ ЕАД и е на стойност 47 хил. лева ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »