17 Януари 2022
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Българската икономика може да се върне на предкризисните нива през 2022 година

Българската икономика може да се върне на предкризисните нива през 2022 годинаЕкспортно ориентираният профил на страната обаче я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждава Euler Hermes

Инфлацията ще достигне своя пик в първата половина на 2022 година, следва успокояване, прогнозират експертите

Българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, като до края на 2022 година може да се върне на предкризисните нива. Това прогнозира в регулярния си доклад Euler Hermes - лидер в застраховането на търговски кредити на глобално ниво и у нас. БВП ще се увеличи с 3,5% през 2022 година и с 4% през 2023 година, прогнозират анализаторите, като обръщат внимание, че тези темпове обаче са по-бавни в сравнение с очакваното за глобалната икономика и Еврозоната.

Основният риск за българската икономика е нейната силна експортна ориентация, включително за услуги като туристическите. Това я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате експертите на Euler Hermes. Затова при евентуални бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки вълни с нови вариации на вируса в страната, възстановяването може да бъде забавено. По-нисък темп на развитие може да бъде предизвикан и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да ограничат производството в определени сектори в страната.

“Въпреки че очакваме постепенно възстановяване на износа, което ще има положително влияние върху българската икономика, при тази сериозна динамика и силна експортна зависимост, бизнесът трябва да е особено внимателен в отношенията със своите партньори, както в България, така и навън. Допълнителни изненади могат да се очакват и заради инфлацията и ръста на цените на енергията и горивата на глобално ниво. Един от инструментите да предпазите бизнеса е застраховането на търговски кредити, но днес е много важно да се търси и стабилен застрахователен партньор.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и припомня, че Moody's Investors Service потвърди стабилния рейтинг Aa3 stableна Euler Hermes в последния преглед на пет водещи застрахователи на търговски кредити в света.

Българската икономика може да се върне на предкризисните нива през 2022 година

След над 7% ръст на инфлацията на годишна база през 2021 година, от Euler Hermes очакват тя да достигне пика си в началото на 2022 година, след което да последва успокояване. Така средната инфлация за 2022 година се очаква да бъде около 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да растат по-бързо от увеличението на цените, като за 2022 година се очаква 9% ръст, а за 2023 година – 8%.

От Euler Hermes очакват фискална стабилност за България, като основната гаранция за това е валутният борд. В същото време обаче анализаторите обръщат внимание, че това ограничава възможностите за реакция в случаи като рязкото поскъпване през 2021 година.

Въпреки че извънредните фискални мерки за подкрепа по време на COVID 19 кризата, доведоха до бюджетен дефицит в две поредни години, експертите на Euler Hermes очакват стабилизиране на публичния дълг на около 27% от БВП, като уточняват, че това ниво е напълно приемливо за стандартите на ЕС. Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, въпреки че на теория това е възможно да се случи през 2023 година, анализаторите предвиждат отлагане с още две до три години.

След седем години излишъци по текущата сметка от 2013 до 2019 г., отразяващи продължително стабилно представяне на износа, България отчете малки годишни външни дефицити през 2020-2021 г., главно в резултат на по-ниския износ на услуги (туризъм). С постепенното възстановяване на износа от Euler Hermes прогнозират връщане към умерени годишни излишъци по текущата сметка през 2022-2023 г. Междувременно брутният външен дълг се увеличава от 61% от БВП през 2019 г до 65% от БВП през 2020 г. Очакванията са нивото постепенно да спадне до по-малко от 60% до 2023 г. Въпреки че това все още е относително високо в сравнение със средната стойност на всички развиващи се пазари, България се позиционира добре с едни от най-добрите показатели сред 11-те държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

1714354-2

Като цяло оценката на Euler Hermes за бизнес климата в страната също е положителна, заради данъчната политика, свободата на търговия и инвестиции, защитата на собствеността. Експертите обаче обръщат внимание и на рисковите фактори, индикирани от редица международни институции, а именно високите нива на корупция и персистиращите проблеми в съдебната система, както и ограничената финансова свобода. В контекста на актуалната тема за климатичните промени, от Euler Hermes припомнят, че България се класира на 70-о място от 210 икономики по устойчивост с грижа към околната среда, като основните слабости у нас са незадоволителното развитие на възобновяемите енергийни източници и ниското ниво на рециклиране на отпадъци.

Силни и слаби страни на българската икономика в момента според доклада на Euler Hermes

 

Предимства

Слабости

• Членство в ЕС и добри международни контакти
• Стабилност на валутата благодарение на валутния борд
• Дългогодишна умерена фискална политика
• Външните финанси на Българияостават благоприятни
• Генерално добър бизнес климат
• Незадоволителен напредък в реформите в съдебната система и борбата с корупцията
• Нестабилно правителство
• Обществено недоволство към стандарта на живот
• Уязвимост на икономиката при външни турбуленции заради високото ниво на експортна ориентация

b2b Media | 06 Януари 2022
article thumbnail

„Привличането на нови служители и задържането им до голяма степен пресича една невидима граница и вместо ...


 

b2b Media | 05 Януари 2022
article thumbnail

Експортно ориентираният профил на страната обаче я прави силно уязвима при външни ...


 

b2b Media | 03 Януари 2022
article thumbnail

Качественият екип привлича клиенти, коментира Максим Бехар, основател на M3 Communications Group.

Регионалният ...


 

b2b Media | 20 Декември 2021
article thumbnail

Сред основните предизвикателства, за да се случи успешна  трансформация в компаниите, са твърде големия ...


 

b2b Media | 15 Декември 2021
article thumbnail

„Мечтая за пазар на труда, който да възприема всеки човек като талант, защото всеки от нас има своя силна ...


 

Симеон Димитров | 13 Декември 2021
article thumbnail

Международният форум „Битката за талантите“,, организиран от b2b Media, се проведе за пета поредна година и за ...


 

b2b Media | 19 Ноември 2021
article thumbnail

Работодателският форум ще се проведе онлайн на 10 декември 2021! ...


 

b2b Media | 10 Ноември 2021
article thumbnail

22 български компании са в класацията тази година с оборот от 20 748 милиона евро ...


 

b2b Media | 04 Ноември 2021
article thumbnail

ПОК „Доверие“ предоставя възможност на всички клиенти на универсален пенсионен фонд да получат ...


 

b2b Media | 14 Октомври 2021
article thumbnail

С популяризирането на криптовалутите в последните години все повече страни се ориентират в създаването на ...


 

Още Водещи новини:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »