20 Ноември 2019
Днес 11 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

ЦИК пусна 100 000 зомбита в София. Кой е виновен за грешката?

Зомбитата са в основата на не една класика в хорър-жанра /тоя с най-гадните филми на ужасите/ в киното и в оригиналния си вид представляват мъртви хора, които се съживяват в чудовищно превъплъщение и погват живите, за да се хранят с тях. По правило предпочитат красиви момичета, но не това е най-характерното. Най-важното е, че се появяват изневиделица, заразяват с ухапване и причиняват хаос и подозрения сред незасегнатите от явлението живи хора, които не знаят кой е вече ухапан и следоветелно – заразен.

Горе-долу всички тези характеристики имат и несъществуващите 100 000 гласоподаватели, които ЦИК допусна да бъдат вкарвани в сметките за активността в деня на балотажа. Тези „мъртви души“ се появиха изневиделица и причиниха смут и подозрения сред народонаселението, чийто нерви вече са доволно опънати от сведения за купуване на гласове, преправяне на протоколи, изгасване на свещите /по Алеко/ и изобщо всички мероприятия, с които се свързва манипулирането на избори.

Та тези 100 000 гласоподаватели, които ги е имало през 2017, а сега ги няма, но бяха съживени в сметките за активността, трябва да са зомби, не виждам какво друго. ЦИК обясни, че се дължали на техническа грешка и объркване с данни от 2017 година, ама това е още по-конфузно. Цял изборен ден никой да не види такова нещо и да смятат изборна активност с неверни данни, а да се усетят чак на следващия – това е чист резил, за който може да има само две причини:

1/ направено е нарочно;

2/ става дума за некомпетентност и несвършена работа.

Трето няма.

А в социалните мрежи и в коментари в медиите хората не спират да изразяват опасения, че тези 100 000 гласоподаватели не са минали само като „активност“. Хората се чудят дали „зомбите“ все пак не са гласували по някакъв начин. Наля се още вода в мелницата на Манолова, която получава нов довод да иска да касира изборите, а ирационалните страхове от все по-нечестен изборен процес се загнездяват още по-здраво в ума на реално съществуващите гласоподаватели.

Така че ЦИК може да дава все по-подробни и убедителни обяснения, че няма ощетени от грешката, но зомбитата вече са пуснати из улиците и плашат народа, защото той се е парил достатъчно от изборна байганювщина.

Ако наистина гафът не влияе върху изборните резултати, а само върху данните за активността, очевидно става дума за втората възможност – некомпетентността – и някой, който е отговорен за коректното подаване и получаване на информацията, трябва да изтърпи последствия, т. е. зомбитата в избирателните списъци трябва да му „изядят главата“.

Ще има ли такъв или и в ЦИК ще поемат вината само с мезета, както навремето заяви един позабравен вече политик от БСП? Тоест, ще я разпределят ли колективно на пренебрежимо малки порцийки, поравно, докато я размият?

Препоръчително е в ЦИК да действат по единствено правилния начин – да посочат и хвърлят на зомбитата този или тези, които ги пуснаха на свобода. Т. е. да им се потърси отговорност. Писна ни от гафове без виновни.

Иначе никой няма да повярва, че грешката не е умишлена, а това води до направо страшни за демокрацията и обществото изводи.

Материалът ЦИК пусна 100 000 зомбита в София. Кой е виновен за грешката? е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 19 Ноември 2019

Учените създадоха нови материали за хидрокостюми, които осигуряват по-добра защита срещу зъбите на акула, ...


 

ekipnews.com | 19 Ноември 2019

В социалните мрежи в Русия с голяма популярност се ползва туит, в който баща споделя списъка с подаръци за ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

Във връзка с днешния Световен ден на тоалетната (19-и ноември), Евростат представи данни за 2018 година, според ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

11 от общо 13 комисии в Столичния общински съвет са с председатели от ГЕРБ и СДС и две - от ВМРО и “Атака”. Това ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

"Половината българи са песимисти за икономиката" Хората все още свързвали успешния износ с мускалите на ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

Бюджетът все по-малко се използва като инструмент за провеждане на политика в различни сектори и се е ...


 

ekipnews.com | 19 Ноември 2019

40-годишната актриса е майка на синовете й Райдър – на 15 г., Бингам – на 8 г. и на дъщеря си Рани Роуз, която ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

Разчитаме на директно подпомагане от Европа, заяви пред БНР Елена Стоилова – председател на Областния ...


 

econ.bg | 19 Ноември 2019

До края на тази година “Фолксваген” ще реши дали ще строи новия си завод в Турция. Това бе съобщено след ...


 
Начало

Времето

София
Cloudy
11°C
Пловдив
Mist
12°C
Бургас
Cloudy
16°C
Варна
Cloudy
15°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски