26 Ноември 2020
Днес 39 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

„Дойче веле“: Време е ЕС да регламентира изхвърляне на държави като Полша и Унгария

Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие. Полското правителство безотговорно плещи, че ЕС бил поробил страната му, защото искал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският премиер Виктор Орбан потъва дори още по-дълбоко в отходните води, сравнявайки ЕС със Съветския съюз, понеже, видите ли, страната му получавала указания. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрекъснато повтарят колко ненавиждат комунистическото си минало, но опре ли работата до пропаганда: те се проявяват като отлични ученици на онзи режим.

Прочетете най-после договорите!

Сега Полша и Унгария наложиха вето на новия евробюджет заради клауза, обвързваща отпускането на евросредства с върховенството на закона. А от аргументите им просто може да ти настръхне косата. Всъщност идеята беше в бъдеще раздаването на пари от европейския бюджет да бъде обвързано със спазването на демократичните правила в държавите членки. Крайно време беше тя да се облече в договорна форма, защото от такова решение отдавна имаше нужда.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който по наглост винаги води с едни гърди преднина пред полския си колега, в същото време твърди, че имал право да получава парични трансфери от Брюксел, независимо какви ги върши у дома си.

Във Варшава по принцип имат същите претенции. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които после подмамва избирателите и осигурява по някой и друг бизнес за партийни другари, за да ги направи още по-сговорчиви. Нека не забравяме, че Полша е сред държавите, които получават най-много пари от ЕС. Само за последния бюджетен период тази страна ежегодно се радваше на 11 милиарда евро нетни приходи от общите средства. Това важи и за Унгария, макар и полагащите ѝ се европари да са по-малко.

И двете страни обаче се държат тъй, сякаш европейските пари не са обвързани с никакви задължения от тяхна страна. Ами защо най-после не вземат да прочетат договорите си за присъединяване към ЕС от 2004 година? Вътре изрично пише, че държавите членки са обвързани с европейските демократични принципи. А тези принципи нито са приблизителни, нито подлежат на тълкуване или пазарлъци. И сред тях изрично са посочени независимостта на правосъдието и медийната свобода. Два принципа, които в Унгария отдавна са потъпкани. И които все по-малко се спазват и в Полша.

Ветото върху бюджета отново ще вкара ЕС в спиралата на кризата. А нека не забравяме, че изобщо не беше лесно да се постигне съгласие по фондовете за борба срещу пандемията. Сега обаче ЕС ще трябва скъпо да си плати, задето години наред бездейно и с липса на интерес наблюдаваше как в Унгария и в Полша се изграждат авторитарни структури. Защото властите в Унгария не овладяха медиите за една нощ, това се случи капка по капка. И в момента Орбан е на път да ликвидира последния независим информационен портал и последните свободни радиостанции.

Същото се отнася и за демонтирането на независимото правосъдие. Минат, не минат няколко месеца и току се приеме нов закон, ограничаващ свободата на съдиите – докато в крайна сметка правителството ги постави изцяло под контрол. Брюксел внесе няколко жалби пред Европейския съд, но иначе продължи да си трае. А правителствата на държавите членки гледаха да избегнат конфликта и не посмяха да използват дори хилавите възможности, които и досега им предлагаше член 7 от европейските договори.

Именно Европейската народна партия (ЕНП) години наред прикриваше в Европарламента ояждането на Орбан с власт, а и до ден-днешен не се накани да изключи от редиците си неговата партия Фидес. И когато днес ЕНП настоява Будапеща и Варшава да отстъпят от позицията си, във всички случаи трябва да припомни и нейната собствена вина за тази катастрофа.

Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват

А Полша и Унгария взимат останалите 25 държави като заложнички тъкмо насред пандемията, защото очевидно имат намерение изцяло да погазят демокрацията. Това е небивало и нечувано решение, което показва в каква огромна степен Ярослав Качински и Виктор Орбан са загърбили партньорството в Европа.

Подобно поведение човек би очаквал единствено от най-заклетите си врагове. Защото особено в Южна Европа хората имат неотложна нужда от парите във фондовете за борба срещу пандемията – колкото е възможно по-скоро. Но правителствата в Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват, за да могат и занапред да финансират с европейските пари своето корумпирано овластяване. С такива партньори просто нямаш нужда от врагове. Тъй че сега ЕС спешно се нуждае от нов инструмент: клауза за изхвърлянето на такива държави.

Материалът „Дойче веле“: Време е ЕС да регламентира изхвърляне на държави като Полша и Унгария е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 26 Ноември 2020

Овен
Днес ще трябва да сте по-внимателни и да се опитате да се съобразявате с чувствата на ...


 

ekipnews.com | 25 Ноември 2020

Учени уточниха, откъде може да дойде следващата пандемия, пише сайтът „Medicalxpress“. Международна група учени ...


 

ekipnews.com | 25 Ноември 2020

Текстът е публикуван във WELT.de. Всеки, който пренебрегва върховенството на закона в Европа, вече няма да ...


 

ekipnews.com | 25 Ноември 2020

С наближаването на Деня на благодарността някои консерватори в Съединените щати се хвалят онлайн с масовите ...


 

ekipnews.com | 25 Ноември 2020

Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното ...


 

b2b Media | 25 Ноември 2020
article thumbnail

С иновативната услуга банката предлага на своите клиенти дистанционен процес за финансиране на техния нов ...


 

econ.bg | 25 Ноември 2020

Във Венеция поне до 2022 г. няма да има данък за туристите, посещаващи в града за един ден. Така една от ...


 

econ.bg | 25 Ноември 2020

Премахването на карантината и облекчаването на ограничителните мерки в Гърция на 1 декември изглежда все ...


 

econ.bg | 25 Ноември 2020

Пандемията от коронавирус продължава да надвисва върху икономическото възстановяване на еврозоната, а ...


 

econ.bg | 25 Ноември 2020

В Обединеното кралство се споразумяха за облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 за Коледа, съобщи ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »