Днес 23 новини

SOFIX:

630.77

BGBX40:

124.51

BGREIT:

114.16

BGTR30:

522.06

CGIX:

168.24
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

ЕК дава на съд шест европейски държави заради мръсен въздух

Европейската комисия предава на Съда на ЕС Франция, Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания заради липсата на мерки за осигуряването на чист въздух, съобщи БТА.

ЕК отбеляза, че е дала 10-годишен срок на посочените държави да отстранят недостатъците. Днес комисията е продължила с наказателните процедури с изпращането на допълнителни официални уведомителни писма на Германия, Италия, Люксембург и Великобритания за това, че не са спазили правилата за одобрение на видовете превозни средства.

Общо срещу 16 държави в ЕС има висящи дела за нарушение по сходни причини, между които и България (заедно с Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения). За България и Полша Европейският съд установи, че нарушават законодателството на ЕС.

ЕК предложи днес въвеждането на стандарти за качеството на въздуха; национални цели за намаляване на вредните газове; правила за тези газове от основни източници на замърсяване, например от превозни средства, енергетиката и промишлеността. За решаване на въпроса със замърсяването от автомобилите ЕК насърчава общ подход за ограничаването на достъпа до градските зони.

Комисията предприема действия за преодоляване на значителното и трайно превишаване на пределно допустимите стойности за два основни замърсителя, които оказват въздействие върху здравето – азотен двуокис (от пътното движение и промишлената дейност) и праховите частици (от промишлеността, битовото отопление, пътното движение и селското стопанство).

В законодателството на ЕС за одобрение на вида на превозните средства се изисква държавите да въведат системи от ефективни, съразмерни и възпиращи наказания, които разубеждават производителите на автомобили да допускат нарушения. Когато бъде извършено нарушение на законодателството, например чрез използване на устройства за намаляване на ефективността на системите за контрол, трябва да бъдат предприети мерки, като например изтегляне от пазара на въпросните автомобили, и да бъдат наложени наказания.

През декември 2016 г. ЕК започна процедури за нарушение срещу Германия, Люксембург и Великобритания заради автомобилите Фолксваген, а днес изпрати допълнителни официални уведомителни писма с искане за повече информация за националните разследвания и съдебните производства по откритите нарушения. След установяването на нови случаи на нередности при управлението на двигателите на някои дизелови автомобили (Порш Кайен, Фолксваген Туарег и някои автомобили от моделите на Ауди – А6 и А7), ЕК поиска информация от Германия и Люксембург какви мерки и наказания са предвидени. През май миналата година ЕК започна производство за установяване на нарушение срещу Италия за неспазване на задълженията по законодателството на ЕС за одобрение на вида на превозните средства заради автомобилите на Фиат-Крайслер. Комисията поиска днес допълнителни данни за предприетите мерки.

 

 


e-vestnik.bg | 18 Юни 2018

 


 

e-vestnik.bg | 18 Юни 2018

 


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

  Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст“ АД, част от „Сирма Груп ...


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

Стартира дългоочакваният прием по мярка 9 “Учредяване на групи и организации на производители” от ...


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

По Схемата за държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани за напълно пропаднали площи в ...


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

Значителна част от младите хора в България нямат интерес или възможност нито да работят, нито да учат. ...


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

„Зелени“ коридори за миграция на птици и животни ще бъдат създадени в рамките на проект „Свързани Дунавски ...


 

projectmedia.bg | 18 Юни 2018

С  подкрепата на JASPERS страната ни постигна високи резултати и получи ценен опит и умения, благодарение на ...


 

dnevnik.bg | 18 Юни 2018
article thumbnail


Бях в Тетевен по работа. В града нямаше вода. Така, оказа се, е вече втора година. И за никого на място не е ...


 

e-vestnik.bg | 18 Юни 2018

 


 
Начало

Времето

София
Fair
15°C
Пловдив
Fair
17°C
Бургас
Fair
21°C
Варна
Fair
18°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски