29 Март 2020
Днес 4 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

„И Ю Обзървър“: Виктор Орбан се домогва до неограничена власт, като използва коронавируса

Унгарското националистическо правителство внесе в парламента законопроект, който ще разреши управлението чрез декрети за неограничен период от време, позовавайки се на извънредното положение заради коронавируса.

Какви мерки искат управляващите

Специалните правомощия ще направят възможно правителството на премиера Орбан „да прекрати прилагането на определени закони, да прекрачи законови предписания и да вземе извънредни мерки в интерес на гарантирането на стабилизацията на живота, здравето, персоналната и материалната сигурност на гражданите, както и на икономиката“, се казва във внесения закон.

При удължено и неопределено по срок извънредно положение всеки, който публикува фалшиви или изопачени факти, които пречат на „успешната защита“ на общественото здраве или могат да създадат „объркване и брожения“, свързани с епидемията, може да бъде наказан с 3-5 години затвор.

Законопроектът не навлиза в подробности, като поражда опасения, че може да даде възможност на правителството на Орбан, което през изминалите години е пускало подвеждащи данни и е атакувало журналисти, да решава какво да се оповестява и кое е истина.

Законът също ще направи възможно да се прати за 8 години в затвора всеки, „който пречи на операция, свързана с карантината или реда на изолацията“, което пък породи опасения за прехвърляне на права на правителството да затваря хора.

Изборите и референдумите също ще се отложат за неопределено време поради извънредното положение, което прави невъзможно да се сменят членове на парламента, например, ако те умрат от коронавирус.

През извънредното положение правителството ще информира парламента какво прави, което повиши страховете, че парламентът може да бъде неглижиран. Чрез отстраняване на изискването той да одобрява продължението на извънредното положение, законът ще упълномощи правителството да може да удължава извънредното положение неограничено, а с него и специалните си правомощия.

Конституционният съд, който Орбан е напълнил със свои поддръжници, ще продължи да функционира през извънредното положение, но съдилищата на ниско ниво са вече в пауза поради епидемията.

Основни права в опасност

Организациите за граждански права заявиха още в неделя, че законопроектът не отговаря на изискванията на Конституцията за законов ред в извънредни случаи

„Амнести интернешънъл“ – Унгария, институтът „Кароли Еотвос“, Унгарският хелзинкски комитет и Унгарският съюз за граждански свободи настояват, че извънредното положение не бива да излиза от рамките на Конституцията. Групите казаха, че специалният законов ред не може да продължава вечно и трябва да бъде въвеждан за определен период от време, който може, ако е необходимо, да се продължи. Освен това те заявиха, че основните правила за функциониране на законовия ред не може да се нарушават дори при извънредно положение.

Унгария вече наруши няколко европейски правила и се намира под европейско разследване за нарушение на демократичните норми.

Опозиционните партии няма да одобрят мерките в този им вид, като главното притеснение идва от неопределеното време на продължителност на извънредното положение, коментират унгарски медии. То беше обявено на 11 март за период от 15 дни, за спиране на разпространението на коронавируса. Тази седмица срокът му изтича и за да бъдат приети с процедура за бързо гласуване новите мерки, бяха необходими 80% от депутатските гласове, докато хората на Орбан имат мнозинство в парламента от две трети.

Все пак, лидерът на „Фидес“ заяви, че ако опозицията не подкрепи мерките на бързото гласуване /което и стана – бел. ред./, парламентът ще ги дебатира в подходяща процедура и ще ги гласува в срок от 8 дни. Вторият вот ще изисква само две трети мнозинство, за да минат мерките, което Орбан има в парламента.

Унгария е съобщила за 6 смъртни случая, свързани с коронавируса, и за 103 заразени от общо 4 403 изследвани хора. Правителството на Орбан е критикувано от опозицията и независимите медии, че укрива информация и демонстрира пропуски в справянето със ситуацията. Кабинетът пък обвини независимите медии, че са „търсачи на сензации“ заради журналистическо разследване относно протоколите от тестовете.

Материалът „И Ю Обзървър“: Виктор Орбан се домогва до неограничена власт, като използва коронавируса е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 29 Март 2020

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че се отказва окончателно от идеята да постави под карантина ...


 

econ.bg | 29 Март 2020

338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали. ...


 

ekipnews.com | 29 Март 2020

Овен
На Вашия любим човек днес ще се наложи, да изпълни няколко не много приятни задължения, ...


 

ekipnews.com | 29 Март 2020

Значителна ще бъде над югоизточната половина от страната и на отделни места в крайните югозападни райони ще ...


 

econ.bg | 28 Март 2020

Пета жертва на коронавируса у нас. В болницата в Благоевград е починал мъж от Разлог, съобщи БГНЕС от ...


 

econ.bg | 28 Март 2020

Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседават отново, след като вчера не ...


 

econ.bg | 28 Март 2020

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния ...


 

ekipnews.com | 28 Март 2020

Овен
Трудете се – този ден е свързан с успехи, но тези успехи няма да са леки, нито случайни. Ще ...


 

ekipnews.com | 28 Март 2020

Днес облачността над страната ще е значителна. Преди обяд на отделни места в Южна България ще превали слабо. ...


 

ekipnews.com | 27 Март 2020

Джон Бон Джоуви качи в мрежата новия си сингъл „Unbroken” (несломим), който в края на февруари записа заедно с ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски