18 Декември 2018
Днес 125 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

И животните боледуват от замърсяването с пластмаса (ВИДЕО)

Неразградимите отпадъци на консуматорското общество се натрупват, както на сушата, така и в морето и обричат на изчезване все повече и повече видове.

Тя кърви, измъчва се, сълзите не спират да текат … Костенурките не знаят как да крещят. На борда на изследователския си кораб край Коста Рика, биологът Кристин Фигнер от университета A&M в Тексас и екипът й се опитват да отстранят мистериозен обект, забит в ноздрите на животното. След осем дълги минути операцията е успешна. Оръжието на престъплението се оказва сламка. От онези, с които механично ни сервират и най-малкото количество плодов сок. В YouTube сцената е гледана повече от 33 милиона пъти.

Разпространяващо се като вирус видео е за глобална епидемия: тази от пластмасови отпадъци. Половината от морските костенурки ги поглъщат. Най-често, защото те объркват торбичката, изпълнена с вода, с предпочитаната от тях плячка, медузата. Миризмата на някои полимери изостря апетита на аншоата. Така милиони морски животни поглъщат токсични вещества. Или защото ги приемат за угощение, или защото останките се смесват с храна. В стомаха на кашалотите, наскоро изхвърлени на крайбрежието на Германия, аутопсията разкрива сюрреалистично сметище: освен торбички, парче кофа, мрежа с дължина 13 метра, извадиха дори парче от кола. Всичко от пластмаса. Всяка година 100 000 морски бозайници са интоксикирани, задушени или хванати в капана на този вид замърсяване.

Алхимиците отдавна мечтаеха да превърнат оловото в злато. Нефтохимията щеше да го направи по-добре: да измисли вещества, които биха променили начина на живот на човечеството. С всички продукти: балони и найлонови чорапи, полиестерни рокли, мокетите, маси и столове, телефони и компютри, абсорбатори, бръсначи и кукли, надуваеми или не …Пластмасата, това е фантастично! Дори кредитната карта, с която плащаме. За да натъпчете кофата с боклук с лекота, просто трябва да разопаковате модерните найлонови торбички. Дори и към един обикновен пакет бисквити, триумфално ви се подава „прозрачна торбичка“.

44% от използваните в света пластмасови изделия са за еднократна употреба

Срещу това разпространение природата е безсилна, тя отстъпва. Вярно е, че може да раздроби много от пластмасовите отпадъци. Но не е в състояние да смила молекулите, които ги съставят. Парадоксално, ние обичаме да използваме тези продукти с неограничен живот само веднъж: 44% от използваните в света пластмасови изделия са за еднократна употреба. Подобни на гореспоменатата сламка. Леки, прозрачни, забравени, бързо изхвърлени. Разпиляна като пъзел от ветровете и приливите, пластмасата е динамит, бомба със закъснител, ракета с много дълъг обхват на действие.

Фотографът Крис Джордан е имал горчив опит с колонията албатроси на остров Мидуей. Този райски атол дължи името си на своята позиция по средата на пътя между Азия и Северна Америка. В сърцето на Тихия океан, най-големият океан в света, гигантски птици са приковани на земята. Те агонизират загадъчно пред обектива на посетителя. Крис също вижда трупове, разкъсани и пълни с боклук. Преди да бъдат отнесени от вълните, той отваря корема на мъртвите птици. Операцията разкрива купища от отпадъци и дребни предмети: цигари, тапи, запалки, четки за зъби, вилици … „Албатросите не се притесняват от пластмасата“, коментира фотографът. „Техният инстинкт ги подтиква да се доверяват на морските продукти, както винаги са правели техните предци“.

В последно време океанската пластмасова каша се издигна на върха. С риск да ни накара да забравим земята, тя също е в услуга на несмилаемите полимери. От африканската савана, бразилските дъждовни гори, през хималайски височини, това е една инвазия от опаковки на бонбони, бутилки от газирана вода, опаковки от разтворими супи …без граници, която променя пейзажа. В градовете, но и в селата, по пътищата и далеч от пътя. Футуристични дървета омайват със смес от листа и многоцветни отпадъци.

Депата се множат, повече или по-малко официално.В тях ровят крави, телета, прасета, но и кучета, маймуни и птици. Примамени от миризмата на храна, те поглъщат всичко. Осем слона загинаха от поглъщането на торбички в Зимбабве през 2016 г. Същите тези торбички са причина за половината от смъртните случаи с камили на Арабския полуостров. В Азия някои реки не са нищо повече от открити боклуджийски кофи, като Естеро де Магдалена във Филипините.

В Индонезия, където някога опаковали храната в бананови листа, властите сега използват армията, за отпушване на запушените от пазарски чанти и полистиренови тарелки канали. Някои насекоми са очаровани от неочакваната придобивка. Когато канализационните системи се запушат в тропически страни, комарите триумфират. И маларията нанася поражения. В морето, много ларви се прикрепят към отломките и плават от един континент в друг. С риск да опустошат екосистемите, които не знаят как да ги интегрират. Сред тези нови пътешественици откриваме също вируси, бактерии …

В океаните по-голямата част от замърсяването циркулира в дълбочина

Изправен лице в лице с бедствието американският хуморист Джордж Карлин реши да напише една саркастична приказка: „Да приемем, че планетата искала пластмаса, но не знаела как да си я набави. Затова тя създала хората, които да се заемат с това. Сега, когато това е факт, няма повече нужда от нас“. Този принц на черния хумор използва възможността да се забавлява с т.н. евтини герои: въпреки някои реклами, толкова грандиозни, дори шумни, никой няма да почисти океаните. По-голямата част от замърсяването циркулира в дълбочина и под формата на микроскопични частици. Ако поне можехме да не го увеличаваме! Учените от десетилетия алармират, но вземащите решения не чуват: кога ще забранят опаковането на синтетични полимери и други токсични джаджи? Някои най-накрая изглежда ще вземат мерки по проблема.

Приоритет на приоритетите: забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които сами по себе си представляват 70% от замърсяването на морето. Европейският парламент току-що гласува в тази посока, но решението му все още трябва да мине през няколко институционални етапа. То няма да се прилага до три или четири години, освен ако държавите-членки не поемат водеща роля. В Африка тринадесет държави, включително и най-гъсто населената, Нигерия, са решили да забранят найлоновите торбички за еднократна употреба. Китай, където се заплаща за тях, дори иска да направи нещо по-добро. Ако е невъзможно да се рециклират всички пластмасови изделия, някои материали не подлежат на това, иновациите да нараснат. В Перу пластмасовите бутилки се трансформират в „ponchilas“, водоустойчиви ученически раници за гръб с пончо. Във Филипините жителите на двойния коралов риф Danajon събират изоставените риболовни мрежи, за да ги превърнат в килими. В Кения осъществяват забележителна премиера: изработването на 9-метрова платноходка, смесица от джапанки и други боклуци, събрани от плажовете. Тя ще отплава към Южна Африка. И към бъдещето.

Материалът И животните боледуват от замърсяването с пластмаса (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 18 Декември 2018

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес, за да обсъди проекта на постановление за ...


 

econ.bg | 18 Декември 2018

Марк Жирардели притежава 100 процента от собствеността на компанията "Такс сървисиз лимитед", която е ...


 

ekipnews.com | 18 Декември 2018

През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи: в Западна и Северна България – от сняг, на ...


 

ekipnews.com | 18 Декември 2018

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05.30 ч. на 18.12.2018 ...


 

ekipnews.com | 18 Декември 2018

Овен 
Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете ...


 

econ.bg | 17 Декември 2018

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) е ...


 

econ.bg | 17 Декември 2018

От Агенцията по заетостта отчитат, че регистрираната през ноември безработица – 6 на сто – достига ...


 

econ.bg | 17 Декември 2018

Българската стопанска камара ще представи годишната си анкета „2018 през погледа на бизнеса“. Камен Колев, ...


 

econ.bg | 17 Декември 2018

Френският премиер Едуард Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", че правителството е допуснало грешки ...


 

econ.bg | 17 Декември 2018

Провеждането на втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще нанесе непоправим ...


 
Начало

Времето

София
Light Snow
-2°C
Пловдив
Light Rain
2°C
Бургас
Cloudy
2°C
Варна
Wintry Mix
1°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски