Днес 25 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Юнеско: финансова подкрепа, предоставяне на онлайн платформи и политика за заетост в културата

Финансова подкрепа, предоставяне на онлайн платформи, политика за регламентиране на заетите в областта на нематериалното културно наследство /НКН/. Това са част от ключовите инструменти за борба с последиците от кризата, предприети от държавите от ЮИЕ с цел подкрепа на носителите и общностите на кулурно наследство.
Това бе сред акцентите по време на 14-ата годишна среща, организирана от Регионалното бюро за наука и култура в Европа към ЮНЕСКО, с подкрепата на Регионален Център София - ЮНЕСКО. Представители на 16 държави от региона се „срещнаха” онлайн, за да обсъдят възможностите и предизвикателствата, които стоят пред културните общности в условия на извънредни ситуации и кризи, какъвто бе и случаят с COVID-19.

• Нематериалното културно наследство подпомага общностите във време на криза

• Виртуална бе 14-ата годишна среща на експертите по нематериално културно наследство от Югоизточна Европа

„Ограничаване на посетителите на мероприятия и дигитализиране на процесите – това е новата реалност, с която живеем към момента. Смятам, че държавите от региона на ЮИЕ успешно се справят с опазването на културното наследство в новите условия. За съжаление, в краткосрочен план завръщането към старите стандарти изглежда невъзможно, но потребността на хората от срещи с културата ще ги подтикне рано или късно да възприемат новите модели”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

По думите ѝ, времената на предизвикателства идват, за да ни припомнят, че взаимната подкрепа е базисна ценност за всяко общество. А кризите са неминуемо явление, независимо от естеството им.
„Последствията от кризата с COVID-19 са на всички обществени нива – здравни, социални, икономически, културни. Над 90% от музеите в света затвориха врати заради пандемията, а над 10% от тях може би няма да отворят повече. В тази непрестанно променяща се среда наш дълг е поддържаме активен диалог в общността и да търсим решения за опазване на културата – основен лакмус за зрелостта на всяко общество”, каза още Тодорова.

Приветствия на откриването отправиха още Ана Мария Луиза Томпсън, директор на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа и Тим Къртис, директор на Секция НКН в ЮНЕСКО. В събитието се включиха 11 обучители от мрежата на ЮНЕСКО от региона.

Във форума взеха участие специалисти и представители на министерствата на културата от държавите Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Гърция, Малта, Черна гора, Република Северна Македония, Република Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Гости на събитието бяха също представители на Италия и Австрия.

Всички участници се обединиха около тезата, че нематериалното културно наследство има ключова роля във време на криза. То е важен инструмент за общностите да се справят със ситуацията, тъй като е извор на солидарност и знание по време на изолация. В същото време самите културни практики се намират в сериозен риск в условията на природни бедствия и пандемии, което налага още по-активна работа за тяхното опазване.

Друга ключова тема на форума бе завръщането на културния живот към обичайния му ритъм. Специалистите споделиха добри практики относно възможностите пред културните общности да възвърнат традиционните си функции. Дадените на онлайн конференцията примери демонстрираха и адаптивността и устойчивостта на нематериалното културно наследство по време на криза с промяна на практиките съобразно епидемиологичните условия в различните държави.

 


b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Програмата „Оставаме в България“ е насочена към представителите на поколението Z, стажанти в ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Енергийната ефективност и естетиката на детайла са сред акцентите в престижната надпревара ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Представянето е част от програмата на Дните на Белгия в България ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден ...


 

b2b Media | 14 Юли 2021
article thumbnail

Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявяват фотоконкурс „Рибарските практики по ...


 

b2b Media | 08 Юли 2021
article thumbnail

Първото по рода си изследване за ДНК идентификация на  микроорганизмите в пивото с използването на ...


 

b2b Media | 08 Юли 2021
article thumbnail

Tе споделят своите лични причини към и призовават сънародниците си да гласуват отново на 11 юли ...


 

b2b Media | 07 Юли 2021
article thumbnail

Юбилейната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов предизвика огромен интерес ...


 

b2b Media | 07 Юли 2021
article thumbnail

Още с излизането си парчето влезе в престижната седмична класация на BuzzBands.la ...


 

b2b Media | 07 Юли 2021
article thumbnail

Специална програма ще направи откриването незабравимо за всички посетители на обновения магазин на ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »