21 Октомври 2020
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Как Йончева благодари на Нинова

БСП си избра за лидер стария председател Корнелия Нинова и вероятно за известно време, поне до следващите избори, когато и да са те, вътрешните дрязги ще поутихнат. В рамките на няколко дни обаче станахме свидетели на една размяна на версии между евродепутата на червените Елена Йончева и лидера Нинова, от които става пределно ясно, че водачеството на втората все още не е безпроблемно и при едни изборен неуспех „приятелският огън“ по лидера като нищо ще се поднови.

Само ден преди изборите Елена Йончева каза в ТВ изява, че Нинова не е подписала сигнала й срещу Борисов за станалата национално известна „къща в Барселона“. Евродепутатът не се ограничи само с това камъче в градинката на Нинова, но и направо подчерта, че в БСП няма дебат и че не иска „БСП да върви по стъпките на Борисов и да се превърне в подобна партия“.

Както и да го гледаме, това си прилича на атака в гръб срещу стария-нов лидер Нинова и макар че „посветените“ може и да са очаквали такъв ход, за останалия свят такова изявление е доста втрещяващо предвид единството, което двете демонстрираха на евроизборите миналата година, когато Нинова практически наложи кандидатурата на Йончева. Явно едиствто е продължило, докато втората не стана евродепутат.

На свой ред Нинова, също по телевизията, опроверга твърденията, че не е склонила да подпише, като подчерта, че Йончева е искала така:

„Елена не пожела, каза: това е международно журналистическо разследване. Този сигнал не излиза официално нито от групата, нито от партията, защото тя каза, че е неин“ – обясни червеният вожд.

Очевидно е, че двете версии са несъвместими и въпреки че добрият тон все още се спазва, едната от двете дами послъгва или поне силно изопачава истината за причините за липсващия подпис. Същественото обаче е не коя, а това, че ситуацията е индикация за разлом между тях, въпреки че Нинова застана твърдо зад Йончева на евроизборите, пренебрегвайки факта, че „меката периферия“ избиратели няма да оценят добре слагането начело на листата на човек, станал клиент на прокуратурата /въпреки че би трябвало да има презумпция за невинност/. Ясно бе, че контрастният ефект „Борисов уволнява само за подозрения, а Нинова издига даже при обвинения“ няма да говори в полза на БСП и това стана видимо от изборните резултати, които, макар и обективно не много лоши, бяха разочароващи за червените на фона на изразените от тях амбиции за победа.

Малко повече от година след това обаче така активно подкрепяната Йончева „ухапа“ Нинова в най-решителния момент – точно преди изборите за лидер.

Това си е нов огромен тектоничен разрив в динамичната геология на столетницата, а земетресението от него вероятно предстои. Ситуацията е неочаквана, поне за страничните наблюдатели, а повечето реакции в социалните мрежи не са в полза на г-жа Йончева, за която много хора смятат, че е станала евродепутат „благодарение на Нинова“.

Засега категоричният победител във вътрешнопартийните избори Корнелия Нинова с лекота тушира напрежението, облегната на доверието на 80% от гласувалите социалисти. Само че те ще очакват и успехи и ако представянето на следващите избори е като на досегашните, идилията в партията няма да продължи и ден след вота. Още повече, че прясно разгромената вътрешна опозиция едва ли ще остави нещата така, ако се появи възможност.

Нинова излезе цяла от три поредни изборни поражения и се завърна на бял кон на върха на ръководството на БСП, но атаката от подкрепяната преди време от нея Йончева е ясен знак, че ако не на третия, то на четвъртия път стомната като нищо ще се счупи.

Ако пак не стане така, значи има много какво да се научи от Корнелия Нинова по въпроса за оцеляването в българската политическа джунгла.

Материалът Как Йончева благодари на Нинова е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 21 Октомври 2020

Предложението природният газ да поскъпне с малко над 9 процента през следващия месец беше обсъдено в ...


 

ekipnews.com | 21 Октомври 2020

Овен
За Вас този ден няма да бъде толкова лош. Ще се появят нови задачи, решаването на които не ...


 

ekipnews.com | 21 Октомври 2020

Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд на много места в низините, котловините и около водните басейни ще ...


 

econ.bg | 21 Октомври 2020

Финансовото министерство прогнозира спад на икономиката на България от 3 на сто през 2020 г. Това се посочва в ...


 

ekipnews.com | 20 Октомври 2020

Заради пандемията от коронавирус много спортни и други масови мероприятия бяха отменени или предстои това ...


 

ekipnews.com | 20 Октомври 2020

Перфектната рецепта за здрави кости при децата е ежедневната комбинация от енергична активност, време за ...


 

econ.bg | 20 Октомври 2020

Общините да определят размера на туристическата такса, която дължат различните категории места за ...


 

econ.bg | 20 Октомври 2020

Гръцкият външен министър подчертава, че следва да се разгледа възможността за пълно прекратяване ...


 

b2b Media | 20 Октомври 2020
article thumbnail

Списание Global Finance класира Обединена българска банка на първо място в престижната си международна ...


 

econ.bg | 20 Октомври 2020

ЕС и Великобритания са провели интензивни и конструктивни разговори по прилагането на Споразумението за ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски