27 Февруари 2021
Днес 50 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Kакви са правата и задълженията ни при дистанционна работа?

Как законът тълкува дистанционната работа и какви са рисковете и ползите за работодателя – темата е акцент в извънредна виртуална среща, организирана от MercerMarshBenefits в България. Юристи и експерти в областта отговарят на въпроси за регламентирането на трудовите правоотношения със служители при “home office” дейност.

Адв. Лилия Петкова, съдружник в Адвокатско дружество „Куюмджиева и Витлиемов“, отбелязва, че дистанционната форма на работа се въвежда при съгласие между двете страни. Заради пандемията от COVID-19 обаче, се дава възможност работодателят едностранно да поиска това. Подобно право той има само докато е обявено извънредно положение или епидемична обстановка.

Независимо дали става въпрос за извършване на дейност от разстояние, или за надомна работа, работодателят носи отговорност за здравословните и безопасни условия на труд. Съответният закон позволява той лично или негов представител, както и синдикалните организации, да проверят дали безопасните условия на труд са налице, пояснява д-р Димитър Софиянски, консултант в „Респонса Превент“.

Как се регламентира работата от морето и споделените офис пространства, също е сред актуалните въпроси, които уебинарът засяга. Адвокат Петкова съветва мястото, от което служителят ще извършва работата от разстояние, да е предварително определено и конкретизирано. „Препоръчвам това да стане в писмена форма. Липсата на конкретизация може да доведе до много практически проблеми за работодателя“, допълва тя. Сред примерите за възникване на казус са увеличеният риск от трудова злополука, по-голяма вероятност за неправомерно разкриване на поверителна служебна информация и затруднена комуникация.

Какви са правата и задълженията ни при дистанционна работа?

В същото време Кодексът на труда не урежда изрично въпроса с работа от друга държава. Адвокат Петър Боюклиев, съдружник в Адвокатско дружество „Йорданова, Ризова и съдружници", тълкува, че според законодателя дистанционна работа като правило ще бъде извършвана на територията на България. Все пак, няма изрична забрана отдалеченото място да е извън страната. Затова договаряне на дистанционна работа от чужбина не би следвало да се счита за нарушение на трудовото законодателство, допълва адв. Боюклиев. Той предупреждава, че са възможни определени усложнения и рискове за работодателя.

Таня Генова-Барбова, директор Човешки ресурси за Централна и Източна Европа на DXC Technology, и Албена Йорданова, старши мениджър на отдел „Администриране и работни заплати" в UniCredit Bulbank, споделят своя опит с успешни практики в ИТ компании при гъвкаво работно време. Те акцентират и върху онлайн оформянето на документация и цялостни дигитални решения за HR администриране. Двете засягат и въпроса за разходите, които работодателят е длъжен да покрива, докато служителят работи дистанционно.

Как гарантираме защита на данните, когато нямаме пряка видимост? Как се регулира въпросът с извънредния/нощен труд при работа от разстояние? Има ли максимален/минимален брой часове за отдалечена работа, който трябва да се заложи при дистанционна работа извън пандемична обстановка? Участниците във виртуалната среща получиха отговорите на тези и други въпроси.

 


b2b Media | 25 Февруари 2021

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса ...


 

b2b Media | 25 Февруари 2021
article thumbnail

Acronis, глобален лидер в


 

b2b Media | 23 Февруари 2021
article thumbnail

Съвместният проект включва осигуряване на дигитални устройства за дистанционно обучение на деца в региона ...


 

b2b Media | 22 Февруари 2021
article thumbnail

Булсатком подкрепи турнир по хокей на лед за деца, който се организира от СК „Левски“ и се проведе вчера в ...


 

b2b Media | 17 Февруари 2021

Как законът тълкува дистанционната работа и какви са рисковете и ползите за работодателя – темата е ...


 

b2b Media | 10 Февруари 2021
article thumbnail

Целта е да се достигне заетост от 95 000 работни места до 2025г. ...


 

b2b Media | 10 Февруари 2021
article thumbnail

Хидратацията на организма e сред водещите фактори за нашето здраве през цялата година. Това в голяма степен ...


 

b2b Media | 10 Февруари 2021
article thumbnail

Потребителското поведение е дисциплинирано, времето за пазаруване е значително намалено ...


 

b2b Media | 08 Февруари 2021
article thumbnail

За първи път церемонията по награждаването ще се проведе в онлайн формат ...


 

b2b Media | 08 Февруари 2021

Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните промишлени производства на ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »