08 Март 2021
Днес 19 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Когато сме с децата си - да говорим за здраве

Когато сме с децата си - да говорим за здраве04 февруари е Международния ден за борба с рака. Статистиката показва, че 40% от раковите заболявания днес са предотвратими, а най-важния инструмент за това е превенцията и регулярните профилактични прегледи.
През последната седмица на януари отбелязахме Седмицата на превенция за рак на маточната шийка и в МК Доверие бяха прегледани 15 жени.

Според информация от Българската асоциация за защита на пациентите, смъртността от рак на маточната шийка в България се е увеличила три пъти за по-малко от 40 години! Глобалните прогнози са за намаляване на болните, тъй като от години се прилагат ваксини срещу човешкия папиломен вирус, смятан за основна причина за заболяването. В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените, със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. . Откриват се около 1300 нови случая годишно.

Когато сме с децата си - да говорим за здравеСпоред д-р Янчо Делчев, гинеколог в МК „Доверие“ „Около 30% от жените диагностицирани с рак на шийката на матката са във възрастта 30-39 години. А тогава една жена е в силата си, това е времето, в което трябва да ражда, да отглежда децата си, а не да ходи по болници и се подлага на онкологични операции. Още от 20-годишна възраст или още от времето, когато една жена започва да води полов живот, е важно да знае, че един път в годината е необходимо да отиде на профилактичен преглед, да се вземе цитонамазка, да се огледа шийката на матката с колпоскоп, да се видят другите органи (яйчници, маточно тяло) и да се прецени състоянието. Ако има проблем – да се реши,  а не да чакаме да стане на рак и да оперираме. Защото ако вече има раково образувание, каквато и да е операцията, не може да постигне висок процент на радикалност. Има места в човешкия организъм, които са много достъпни, и при правилна организация и осмисляне от страна на пациентите, ние лекарите можем да  постигнем много добри резултати.“

Специалистите обръщат внимание на това, че женските полови органи са една от достъпните локализации за диагностика и лечение в човешкото тяло и това трябва много добре да се използва. Много достъпна за оглед е маточната шийка, за взимане на изследвания – цитологично, колпоскопско или биопсия. Те могат да се извършат в амбулатория, в един обикновен кабинет. Именно тази достъпност на локализацията дава възможност много рано да се диагностицират всички изменения на маточната шийка, както и на другите органи на външните и вътрешните гениталии.

Профилактичните прегледи дават възможност да се открие и да се лекува заболяването  в предраков стадий - преди да са се е превърнало в рак или да е още на ниво рак на място, тоест карцином ин ситу. Тогава още не е започнало да пробива в дълбочина, да достига до кръвоносните и лимфните съдове и да се разпространява. В тези ранни случаи на диагностика с дребни операции и манипулации лекарите могат да дадат  100% радикалност на лечението. „Никъде по света, при един развил се рак няма 100% радикалност на лечението. Докато при един предраков процес, успеваемостта може да е 100%.“ - подчертава д-р Делчев.

Симптомите, които се появяват, са свързани с напредването на раковия процес. В повече случаи те са свързани с течение, кървене, кървене при полово сношение или друг контакт (т.нар. контактно кървене). В повечето случаи, те са в късен етап. Д-р Делчев е категоричен, че заболяването може да бъде открито много по-рано – по време на профилактичен преглед. „Не е нужно да чакаме симптом. И без симптом, веднъж годишно е важно да се прави профилактичен преглед – това важи еднакво и за мъжете и за жените. От изключително значение е да говорим за това и да повишаваме  здравната култура на обществото. Да говорим в училище и в семейството. Когато сме с децата си да говорим за здраве. През последните години в медицината в България се развиха много хубави неща. Работи се с много иновативна техника. Организацията на процесите в болниците се осъвременява непрекъснато. Изключително важно е всички ние – лекари, здравни специалисти и медии да насочим общественото внимание върху профилактичните прегледи, върху лечението на фоновите, предракови изменения и с по-голяма информираност да постигнем максимален ефект.“

***
Частната болница МБАЛ „Доверие” АД бе една от първите, които се включиха в борбата с вируса covid-19. Освен високотехнологично оборудване и специализирани отделения, медицински комплекс Доверие  предлага  оперативно лечение със система за роботизирана хирургия „Да Винчи”. Над 80% от всички диагностични и лечебни процедури се извършват чрез прилагане на минимално инвазивен (безкръвен) метод от висококвалифицирани екипи и съвременна ендоскопска апаратура.

 


b2b Media | 05 Март 2021
article thumbnail

Над 90% от професионалната общност вярва, че дамите имат място в професията, показва проучване на Transpress ...


 

b2b Media | 05 Март 2021
article thumbnail

Как се справя цяла една индустрия с предизвикателствата на COVID кризата и какъв е пътят традиционния за ...


 

b2b Media | 05 Март 2021
article thumbnail

Тазгодишната тема на проекта е „Поглед към доброто“. Конкурсът ще се провежда на национално ниво и ще бъде ...


 

b2b Media | 05 Март 2021
article thumbnail

Минералните води са първи избор за активно спортуващите Поддържането на тялото добре хидратирано е ...


 

b2b Media | 05 Март 2021
article thumbnail

Водещи лекари от Университетската акушеро-гинекологична болница се включват в кампанията „Ендо Март 2021“, ...


 

b2b Media | 01 Март 2021
article thumbnail

Известни личности и инфлуенсъри показаха смелост, фантазия и хумор, вдъхновени от забавния тв клип на ...


 

b2b Media | 01 Март 2021
article thumbnail

Това са част от изводите във второто национално проучване за състоянието на корпоративната социална ...


 

b2b Media | 01 Март 2021

Заявки за участие ще се приемат от 1 до 23 март ...


 

b2b Media | 26 Февруари 2021
article thumbnail

Фирмите реагираха гъвкаво, следващата стъпка е изграждане на общност на знанието и солидарността ...


 

b2b Media | 25 Февруари 2021

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »