24 Октомври 2020
Днес 4 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Консумацията на сладко води до биполярно разстройство и агресия

Храните с високо съдържание на захар могат да увеличат риска от развитие на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, биполярно разстройство и агресивно поведение, се казва в доклад, публикуван в списание „Evolution and Human Behaviour“.

Изследователи от Университета в Колорадо установяват, че фруктозата, компонент на захарта и високо фруктозния царевичен сироп, както и пикочната киселина, метаболитът на фруктозата, могат да предизвикат тези нарушения при генетично предразположените към тях. Чрез понижаване на енергията в клетките, фруктозата „предизвиква фуражна реакция, подобна на тази, която се случва при глад“, която ефективно стимулира поведения като поемане на риск, импулсивност, бързо вземане на решения и агресивност, казват изследователите. Този фуражен отговор предизвиква прилики с поведенчески разстройства като ADHD, както и биполярно разстройство и агресивно поведение.

„Има много доклади, които предполагат, че захарта или други добавени подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза може да са в състояние да причинят или влошат различни поведенчески разстройства“, каза съавторът на изследването д-р Ричард Джонсън пред UPI. „Доказателствата се основават на уникалната способност на фруктозата да намалява енергията“, каза Джонсън, професор в Медицинския факултет на Университета в Колорадо.

Теорията се основава на „базирания на еволюцията път за оцеляване“, използван от животните за защита срещу глад, според Джонсън и неговите колеги. В исторически план животните и хората са използвали този отговор за оцеляване, разбирайки, че трябва да поемат определени рискове, за да получат храна и да избегнат глада и смъртта, казват изследователите. Този път на оцеляване обаче сега се активира от фруктозата, което води до отлагане на мазнини в черния дроб и кръвта, развитие на инсулинова резистентност и намаляване на енергийните разходи, предполагат по-ранни изследвания на Джонсън и неговите колеги.

Въвеждането на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп в човешкото хранене е довело до значително увеличаване на приема на фруктоза през последните 300 до 400 години, а Джонсън и колегите му твърдят, че това ниво на прием е по-високо „от предвиденото от природата.“

В допълнение към разрастването на епидемии при затлъстяване и диабет, приемът на високо съдържание на фруктоза може да доведе до проблемно поведение, тъй като човешките клетки се стремят да възстановят загубената си енергия.

Новият доклад описва как високите количества фруктоза, открити в рафинираните захари в типичния западен начин на хранене, могат да допринесат за развитието на поведенчески разстройства.

„Идентифицирането на фруктозата като рисков фактор не отменя значението на генетичните, семейните, физическите, емоционалните и екологичните фактори, които оформят психичното здраве“, каза Джонсън.

Болести като ADHD и биполярно разстройство са генетични – което означава, че се предават от родител на дете.

Юджийн Арнолд, почетен професор по психиатрия в Държавния университет в Охайо препоръчва диета, изградена около „естествени, пълноценни храни“, като средиземноморската диета.

„Основно правило е: ако списъкът на съставките в етикета на хранителен продукт е толкова дълъг, че не искате да го четете – не го купувате“, каза той.

Материалът Консумацията на сладко води до биполярно разстройство и агресия е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 23 Октомври 2020

В България е осигурена само минимална част от нужните противогрипни ваксини. Единствено за гражданите ...


 

ekipnews.com | 23 Октомври 2020

Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964г. Завършва медицина през 1990г. в София със специалност „Вътрешни ...


 

dnevnik.bg | 23 Октомври 2020
article thumbnail


Проектобюджетът за 2021 г., който Министерството на финансите публикува преди ден, е изборен бюджет и е ...


 

econ.bg | 23 Октомври 2020

След като в понеделник в Белгия бяха затворени всички кафенета и ресторанти и беше въведен вечерен час за ...


 

econ.bg | 23 Октомври 2020

Обединеното кралство и Япония подписаха споразумение за свободна търговия на церемония в Токио, часове ...


 

econ.bg | 23 Октомври 2020

Европейският парламент (ЕП) гласува запазването на Преходната национална помощ за земеделците и за ...


 

ekipnews.com | 23 Октомври 2020

В петък над страната ще бъде предимно слънчево. Преди обяд в котловините и низините отново ще има мъгли или ...


 

ekipnews.com | 23 Октомври 2020

Овен Това е един изключително подходящ ден за занимания със спорт и физическа работа. Освен това ще ...


 

ekipnews.com | 22 Октомври 2020

База данни с информация за почти цялото имащо право на глас население на САЩ е разпространена на хакерски ...


 

econ.bg | 22 Октомври 2020

От КТ "Подкрепа" предлагат максималният осигурителен доход да стане 5 000 лева, а от КНСБ искат той да бъде ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски