17 Февруари 2020
Днес 152 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Математическа формула за идеалното кафе

Американски химици и математици проучили подробно как си взаимодействат кафето и горещата вода и разработили рецепта за приготвянето на идеалното еспресо. Описание на изследването е публикувано в научното списание „Matter”.

Основният извод е, че силно и качествено еспресо може да се получи при използването на по-малко количество зърна. Ако се вземат 15, а не 20 грама кафе и се смелят на едро, се получава напитка, която е с отличен вкус и се приготвя бързо. За това необходими не 25 секунди, а само 7 – 15 секунди, уточнява един от авторите на разработката.

На Земята съществуват около 40 вида кафеено дърво. За производството на няколко хиляди разновидности на кафето се използват зърната от само три вида от тези растения.

Разликата във вкуса на кафето се дължи не толкова от вида зърна, но и от начина, по който фермерите и кафеените компании ги обработват и наторяват. Понякога производителите на кафе просто изсушават зърната, при други случаи ги мокрят и ги оставят да ферментират по специален начин. По подобен начин стои и въпросът с меленето на зърната, както и с методите на приготвяне на самото кафе. Всичко това оказва влияние на вкуса и външния вид на напитката.

Учените се заинтересували кои фактори влияят на вкуса на еспресото – един от най-простите варианти за приготвяне на кафе. Като правило, еспресото се приготвя, като се пропуска гореща вода през филтър от смляно кафе. Ароматът, цветът и другите качества на еспресото зависят от количеството кафе във филтъра, продължителността на приготвянето, обема и температурата на водата.

Даже малко отклонение от правилата влошава вкуса на кафето, смятат любителите на тази напитка.

Математиците и химиците решили да разберат, как може да се избегне влошаването на вкуса. Те разработили компютърен модел на кафемашина за еспресо, която отчитала всички фактори, които зависят от човека при приготвянето на напитката.

Разработката показала резултати, които противоречали на всички общоприети принципи за приготвяне на еспресо. Оказало се, че основната причина за нестабилния вкус е ситно смляното кафе, което пречи на горещата вода и кафето да си взаимодействат равномерно.

При неправилно комбиниране на налягане, температура и количество вода смляното кафе се пресова и по този начин пречи на придвижването на течността. В резултат на това кофеинът, хининът, антиоксидантите и хиляди други молекули, влизащи в състава на кафето, се разтварят много по-трудно.

Учените установили, че този проблем може да бъде решен, ако се използват по-малко кафеени зърна, които да бъдат смлени по-едро. Тогава кафето не се превръща във водонепромокаема кора, а съдържащите се в него вещества започват бързо да се разтварят.

Заключението било изпитано и на практика. Те предложили на собственика на кафене да експериментира с новия метод на приготвяне на еспресо. Резултатът бил повече от успешен – кафенето съкратило производствените си разходи за една чаша кафе с 25 %, ускорило обработката на поръчките и увеличило броя на клиентите си.

Материалът Математическа формула за идеалното кафе е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 17 Февруари 2020

От днес – 17 февруари, шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна ...


 

econ.bg | 17 Февруари 2020

Министерството на правосъдието изпраща до Обединените арабски емирства документите за екстрадиция на ...


 

econ.bg | 17 Февруари 2020

В понеделник започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска ...


 

ekipnews.com | 17 Февруари 2020

Овен
Този ден ще бъде свързан с приятни приятелски срещи, почивка и добра компания. Навсякъе ще ...


 

ekipnews.com | 17 Февруари 2020

Сутринта на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. Минималните ...


 

econ.bg | 16 Февруари 2020

За 10 дни нивото на язовир „Студена” се е повишило с 50 см. И е стигнало над 3,6 милиона куб. метра. Това съобщи ...


 

econ.bg | 16 Февруари 2020

Китайските здравни власти съобщиха, че в Хубей са регистрирани 1843 нови случай на заразени, което обаче е спад ...


 

ekipnews.com | 16 Февруари 2020

През нощта над страната ще преобладава ясно, а утре слънчево време. През деня ще има временни увеличения на ...


 

ekipnews.com | 16 Февруари 2020

Овен
От гледна точка на личните отношения този ден е много сложен. За много от представителите на знака ...


 

econ.bg | 15 Февруари 2020

Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – има ВиК, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски