01 Април 2020
Днес 5 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

НАСП: купувачите вече разглеждат жилището като инвестиционен актив и търсят имоти с висока ликвидност

НАСП: купувачите вече разглеждат жилището като инвестиционен актив и търсят имоти с висока ликвидностСпоред Националната асоциация на строителните предприемачи липсва цялостна стратегия за развитието на териториите в столицата

Купувачите днес разглеждат жилището и като инвестиционен актив, дори когато първичната им цел е собствено ползване. В случаите, в които потребителите търсят първия си дом, те се интересуват от имоти, които в перспектива биха им донесли печалба – независимо дали от последваща продажба или от отдаване под наем. Това коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов по време на семинар в рамките на Архитектурно-строителна седмица 2020.

„Недвижимите имоти винаги са се приемали като сигурен актив, затова са сред приоритетните варианти за вложение на средствата. Повишаващата се стойност на жилищата осигурява стабилна и дългосрочна доходност. Тази опция така трайно заляга в съзнаните на потребителите, че те разглеждат всеки имот като инвестиционен, вземайки предвид потенциала му за бъдеща печалба. Случаите, в които млади семейства купуват първи дом за себе си и децата си не правят изключение“, обясни Георги Шопов. Той допълни, че това е тенденция, която се наблюдава по целия свят.

По данни на Асоциацията ръстът в цените на имотите в София е около 3-5% на годишна база. Той е повлиян от повишеното търсене на пазара, както и увеличените разходи за труд в строителния сектор. Отражение дават също по-високите цени на материалите и административната тежест. „Към темата за цените на жилищата трябва да се отнасяме отговорно, без да се спекулира. В момента имотният пазар у нас е балансиран, като обемът на сключените сделки е сходен спрямо миналата година. Стабилната икономическа и политическа система, ниските лихви по ипотечните кредити и депозитите, както и нарастващите доходи на населението са важни индикации за устойчивостта на сегмента“, коментира Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.

В нагласите на купувачите, добавената стойност на проектите и изградената общност стават все по-ключови при избора на жилище. Социалната отговорност на всеки инвеститор е да се погрижи за изграждането на качествена среда около обектите си, посочват от НАСП. „Клиентите са склонни да платят повече за имоти в райони с качествена среда в отговор на по-високите си изисквания. Виждаме как общностите в новите комплекси се състоят от хора със сходен социален статус, мироглед, начин на живот. А това прави вземането на решенията, касаещи всички живущи, много по-лесно“, коментира допълва Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD, член на НАСП.

Членовете на организацията посочват, че пречки при реализирането на проекти могат да се окажат административни затруднения. „При по-мащабните жилищни комплекси, финансирани с кредити, рисковете от забавяне на даден етап могат да окажат сериозно влияние върху завършването му или дори невъзможност да бъдат приключени в срок. Това обаче се отнася за единични проекти и не бива да се приема като общовалидна за пазара тенденция“, посочва Красимир Шалев, член на УС на НАСП.

Строителните предприемачи коментираха, че при регулацията на пазара не се вземат предвид реалните казуси в сектора. „Липсва цялостна стратегия за развитието на териториите в столицата, както и конкретните стъпки това да се случи. Затова настояваме за прилагане на необходимите мерки и законови промени, които ще дадат възможност за по-достъпни жилища за населението, по-добра градска инфраструктура и среда за живеене“, посочи Александър Ваклин, член на УС на НАСП.

В много от кварталите липсва инфраструктура – канализация, водопровод, асфалтирани улици, тротоари, улично осветление, озеленяване, допълват от Асоциацията. Според тях причината за това се корени в проблемите с Общия устройствен план на града. „Общината не успява да се справи със сроковете за отчуждаване на територии и това възпрепятства изпълнението му, като затруднява изграждането на инфраструктура в определени зони на столицата“, поясни Борислав Точевски, член на НАСП.

Представителите на Асоциацията се обединиха около тезата, че решението е правилното планиране и финансиране, което може да се осъществи чрез публично-частно партньорство между общината и строителните предприемачи. А фокусът трябва да бъде качествата на новото строителство и създаването на жизнеспособен и проспериращ град с подходяща инфраструктура.

 


dnevnik.bg | 31 Март 2020
article thumbnail


Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага няколко мерки, с които балансирано да ...


 

dnevnik.bg | 27 Март 2020
article thumbnail


Кризата и неизвестността, която коронавирусът предизвиква навсякъде по света са засегнали мощно пазара ...


 

bgstroitel.com | 23 Март 2020
article thumbnail

Агенция "Пътна инфраструктура" откри тръжна процедура за определяне на изпълнител на строителството ...


 

dnevnik.bg | 23 Март 2020
article thumbnail


Нарушената верига на доставки и карантинната обстановка на редица ключови пазари ще се отрази негатимно ...


 

stroitelstvo.info | 10 Март 2020
article thumbnail

How to find a perfect match shingle color for homes? A sweet home looks pretty with engaging colors and also catches the eyes of visitors and streetwalkers. The roof or the shingle color can easily ...


 

b2b Media | 06 Март 2020
article thumbnail

Според Националната асоциация на строителните предприемачи липсва цялостна стратегия за развитието на ...


 

dnevnik.bg | 05 Март 2020
article thumbnail


Настоящото ръководство на министерството на отбраната все по-малко ще разчита на продажба на излишни ...


 

dnevnik.bg | 26 Февруари 2020
article thumbnail


За осма поредна година предлагането на индустриални и логистични площи продължава да се увеличава. През ...


 

bgstroitel.com | 25 Февруари 2020
article thumbnail

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма консултантска ...


 

dnevnik.bg | 25 Февруари 2020
article thumbnail


През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни ...


 

Още Имоти:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски