Днес 10 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Негазираната и газираната вода нямат заместител за пълноценната хидратация

Негазираната и газираната вода нямат заместител за пълноценната хидратацияВ съвременния начин на живот водата държи първо място сред препоръчваните от специалистите напитки за баланс в тялото

Не са много случаите, когато мненията на лекари, учени и диетолози съвпадат напълно. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация обаче, те имат абсолютно единодушие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог.

С други думи, в която и да е класация на препоръчваните за прием течности, водата остава неизменно на първа позиция и води по точки пред всички останали напитки, свързани със здравословен стил на живот. Обяснението е логично: Тъй като съставлява 70-75 процента от човешкото тяло, водата е в основата на всички жизнени процеси. И затова не съществува друга напитка, която може да изпълни или замести нейните функции.

Препоръчителен дневен прием – различни институции на едно мнение

Когато стане въпрос за препоръчителен дневен прием на вода, най-популярните съвети се свеждат до „много“ и „повече“. Какво обаче е правилното измерение на това и има ли риск от прием на прекалено много вода? Ето и становищата на водещи компетентни институции в Европа, САЩ и Великобритания:

Според British Nutrition Foundation (Британската Асоциация за Хранене) водата е единствената течност, за която не са валидни ограничения, по простата причина, че не съдържа захар или калории. Европейският орган за безопасност на храните също застава зад тези най-общи препоръки.

Отговорните институции отвъд Океана, като Institute of Medicine (Институт по медицина), САЩ, също не определят горен праг или максимално количество вода на ден поради преценката на учените, че пиенето на големи количества е полезно.

Освен най-здравословен, водата е и най-леснодостъпният и евтин начин за постоянно възстановяване и поддържане на баланса на течности в тялото.
Въпреки това многобройни изследвания по темата показват, че все още не консумираме достатъчно вода и това е валидно в разични краища на света.

Нуждата на организма от вода

Много фактори влияят на конкретната нужда на човек от вода в даден момент. Сред тях са възраст, пол, тегло, променливи нива на физическа активност и климат. Загубата на вода задължително трябва да бъде възстановявана във всеки момент – за да балансираме в тялото си елементи от съществено значение за живота и здравето.

Бутилирани води и вкусът на минералите

Все повече хора днес предпочитат да пият изворна или минерална вода. За този свой избор те са водени от вкуса, от факта, че тази вода не е химически обработена, както и от гарантираната сигурност на защитените подземни източници, от които водата достига до потребителите. Специфичният вкус на всяка вода се дължи на различната концентрация на минерали в нея, която се обуславя от геоложките процеси и скалния състав на водните хранилища.

Наред с изворните и минерални води, днес можем да избираме от широка гама напитки с приятен и освежаващ вкус. Следва да имаме предвид обаче, че редица здравословни проблеми – от наднорменото тегло до зъбен кариес – симптомите на които са все по-чести – в голяма степен са причинени от напитки със съдържание на захар или други химически обработени добавки. Водата остава най-здравословната и леснодостъпна опция за постигане на хидробаланс в тялото ни. Тя е и най-екологичната алтернатива, тъй като не изисква допълнителна обработка. Всъщност в ангажимента си да предлагат максимална чистота и качество компаниите за бутилиране на изворна и минерална вода инвестират в защита от замърсяване на обширни площи около изворите и водните хранилища, от които черпят воден ресурс.

Интересът към газираните води расте. „Газирано“ може да бъде равно на „натурално“

През последните години нараства интересът към газираната вода. Характерният гъдел и лекото щипане в устата правят усещането при консумация по-специално в сравнение с обикновената вода. Някои хора предпочитат газирана вода, защото я намират за най-близка до далеч не толкова полезните подсладени напитки, с които може би са свикнали. Други я избират заради отличителния вкус. Той се дължи на уникалното съдържание на минерали като калций или магнезий, което е и гаранция за постоянен вкус на водите от определена марка.

Независимо дали е газирана или не, водата не съдържа никакви калории или захар. Към газираната може да се добавя единствено въглероден диоксид. Двата вида натурални води хидратират еднакво добре. И със сигурност много по-добре от всички останали течности.

 


b2b Media | 27 Юли 2021
article thumbnail

Стотици участници се присъединиха към събитието, което включваше същопремиерата на специалния танц ...


 

b2b Media | 21 Юли 2021
article thumbnail

На 24 юли в Южния парк в София ще се проведе вече станалата традиционна Боса разходка. ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Програмата „Оставаме в България“ е насочена към представителите на поколението Z, стажанти в ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Енергийната ефективност и естетиката на детайла са сред акцентите в престижната надпревара ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Представянето е част от програмата на Дните на Белгия в България ...


 

b2b Media | 15 Юли 2021
article thumbnail

Заедно с премиерата на първата си книга, актрисата отпразнува и своя 29-и рожден ден ...


 

b2b Media | 14 Юли 2021
article thumbnail

Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявяват фотоконкурс „Рибарските практики по ...


 

b2b Media | 08 Юли 2021
article thumbnail

Първото по рода си изследване за ДНК идентификация на  микроорганизмите в пивото с използването на ...


 

b2b Media | 08 Юли 2021
article thumbnail

Tе споделят своите лични причини към и призовават сънародниците си да гласуват отново на 11 юли ...


 

b2b Media | 07 Юли 2021
article thumbnail

Юбилейната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов предизвика огромен интерес ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »