17 Януари 2022
Днес 0 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Нов доклад доказва, че пластмасите имат по-ограничено въздействие върху околната среда от алтернативните материали и имат ключова роля за устойчивото развитие

Пластмасите са по-устойчиви от алтернативните материали, когато се вземат предвид оценките на жизнения цикъл, сочи доклад, публикуван от Асоциацията на пластмасовата индустрия (PLASTICS). Той анализира научни данни за въздействието на пластмасите върху околната среда. Изготвен от учения по околната среда Кенет Грийн и озаглавен „Пластмаси и устойчивост“ (Plastics and Sustainability), докладът установява, че премахването на пластмасите би навредило на непрестанните усилия за устойчивост, както и че подобряването на системите за рециклиране е решение с голяма практическа стойност.

„Твърде често виждаме известни кръгове да критикуват пластмасите, използвайки ненаучна информация. Докладът обобщава това, което данните сочат от години: пластмасата е по-лека и по-издръжлива от алтернативите и оставя по-малък отпечатък върху околната среда“, посочва Тони Радошевски, президент и главен изпълнителен директор на PLASTICS. „Преминаването към алтернативни материали не само би навредило на индустрия, в която работят милиони хора, но също така би оказало негативно въздействие върху околната среда и нашето благополучие“.

Докладът „Пластмаси и устойчивост“ изследва множество оценки на жизнения цикъл, за да определи разликите в методологиите за измерване на устойчивостта на различни материали, включително стомана, алуминий, стъкло и др. Докладът отчита, че устойчивостта на пластмасите може и трябва да продължи да се подобрява с течение на времето.

„Оценката на устойчивостта трябва да включва въздействието на пластмасата върху физическата среда, както и върху климата, включително производството на пластмаса от изкопаеми горива и изхвърлянето на пластмасови отпадъци в околната среда. Но трябва да сме особено внимателни при избора на алтернативи“, посочва авторът на доклада Кенет Грийн. „Сравнителните проучвания и здравият разум ни казват, че алтернативните материали също ще окажат въздействие върху околната среда, много вероятно дори по-лошо от пластмасите, които евентуално може да заменят“.

Докладът потвърждава редица научни изводи относно жизнения цикъл. Едно такова проучване от University of Michigan’s School for Environment and Sustainability, публикувано през 2020 г., установява, че пластмасата има по-малко въздействие върху околната среда от стъклото за еднократна употреба. Това показва, че нарастващата тенденция да се заменят пластмасовите опаковки за еднократна употреба със стъклени опаковки за еднократна употреба е „особено обезпокоителна“ от гледна точка на устойчивостта.

Ключови изводи на доклада „Пластмаси и устойчивост“

▪ Настоящите системи за рециклиране са икономически неефективни. Пълното рециклиране на пластмасовите мономери обаче би доближило използването на пластмасовите материали до настоящите схващания за устойчивост на околната среда.

▪ Противно на разпространеното мнение, научните оценки за жизнения цикъл на пластмасите и алтернативните материали сочат, че пластмасите имат по-нисък въглероден отпечатък, което ги прави по-устойчивия вариант в сравнение с други материали.

▪ Тези оценки на жизнения цикъл също така показват, че заместването на пластмасите с други материали би било равносилно на екологичен компромис, тъй като алтернативите биха били по-малко устойчиви с оглед на околната среда.

▪ Пластмасите като сравнително нов материал в историята на производството на стоки придобиват решаващо значение за поддържането на процъфтяващи технологични общества. Предложенията за прекратяване на използването на пластмаса много вероятно биха се оказали пагубни за просперитета както на хората, така и на околната среда.

 


b2b Media | 12 Януари 2022
article thumbnail

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със старта на 2022 год. БАКБ представи новия си корпоративен сайт www.bacb.bg. Изцяло променената визия е резултат ...


 

b2b Media | 10 Януари 2022
article thumbnail

Със своите над 20 години опит в маркетинга в областта на сигурността Калахан ще се съсредоточи върху ...


 

b2b Media | 06 Януари 2022
article thumbnail

Д-р Иван Делчев е интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София. Завършил ...


 

b2b Media | 22 Декември 2021
article thumbnail

Престижните отличия се раздават за 12-а поредна година от Бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“ в ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021

Пластмасите са по-устойчиви от алтернативните материали, когато се вземат предвид оценките на жизнения ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

Конкурсът очаква първата кандидатура в категорията „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“ ...


 

b2b Media | 21 Декември 2021
article thumbnail

През последните години една от главните теми на разговор в световен мащаб са климатичните проблеми и ...


 

b2b Media | 20 Декември 2021
article thumbnail

52% пък комбинират пазаруването по магазините с онлайн пазаруване ...


 

b2b Media | 16 Декември 2021

Нов тип споделено офис пространство ще отвори врати в офис комплекса Megapark напролет. MyFlex е проект на Lion’s Head, ...


 

Още Медии и PR:

Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »