25 Януари 2020
Днес 6 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Нова книга с непознати факти за Панагюрското съкровище

Нова книга с непознати факти и документи за Панагюрското златно съкровище беше представена в София, предаде репортер на БГНЕС.

Любопитното е, че книгата съдържа автентични документи за съдбата на съдовете из българските институции от откриването им досега. Те са получени от Павел Цветанков – един от внуците на откривателите на съкровището братя Дейкови в многократните му опити да разбере истината за златните съдове от Панагюрище.

“Новите факти са обобщени в книжката, която е под 100 страници. В нея документално се разказва за панагюрските неволи, радостите, страстите и последващите действия на държавата. Документите най-вече доказват, че съкровището е обект на престъпление още от дните на неговото откриване“, разказа за БГНЕС Цветанков, който е работил по книгата повече от 12 години.

Това, което продължава да се крие е за превъплъщенията и размерите на златното съкровище, посочва авторът и разкрива, че се обмисля в бъдеще отделна публикация, която да разглежда само този въпрос. „За момента съм загатнал основните проблеми при измерването в годините като разликата в теглото е над килограм и половина. Има и разлика в сантиметрите на отделните предмети“, твърди Цветанков.

„С тази книга искам да кажа нека да намерим истината, да не се срамуваме от направеното, а да го поправим“, апелира авторът.

Рецензент на книгата е професорът по културно наследство и национална сигурност Евгений Сачев. В коментар за БГНЕС той открои, че книгата за първи път проследява документално откриването, опазването, съхранението и защитата на националното ни богатство. „Когато говорим за Панагюрското съкровище, разбираме, че той е елемент от нашата национална идентичност. С книгата Павел Цветанков продължава делото на тримата братя Дейкови, които показаха какво значи патриотизъм, обществена отговорност и морал“.

На 8 декември 2019 г. се навършват 70 години от откриването на съдовете в местността Мерул край Панагюрище. На находката се натъкват трима братята – Павел, Михаил и Петко Дейкови. Деветте златни съда са с общо тегло 6,164 кг.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси от края IV и началото на III в. пр.н.е., използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета – една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските царе.

Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през Античността има ритуална функция – да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

По повод откритието френският археолог Анри-Пол Ейду пише, че „цял един свят излиза от земята като някакво шествие около шестте килограма злато от Панагюрище”.

Материалът Нова книга с непознати факти за Панагюрското съкровище е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 24 Януари 2020

Американски химици и математици проучили подробно как си взаимодействат кафето и горещата вода и ...


 

ekipnews.com | 24 Януари 2020

Нов сериал за британското кралско семейство ще се появи на телевизионния екран. И вероятно ще е история, ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Имаме готовност в средата на годината да стартираме изготвянето на Националния стратегически план за ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Язовир “Студена” никога не е бил обект на стопанисване от Министерството на икономиката. Когато всичко ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в петък, че ниската ...


 

dnevnik.bg | 24 Януари 2020
article thumbnail


Ден, след като изненадващо предложи организаторите на лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

"Рекламна гавра с болките на хората" Въртят ви ставите? Изпитвате болки в гърба? Не се отчайвайте! Вече е ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранции за това да няма риск за столицата, а и ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Вицепремиер и шестима министри ще се явят на контрол в парламента днес, предаде БГНЕС. Първа на трибуната ...


 

econ.bg | 24 Януари 2020

Парламентът ще обсъди днес внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради политиката му в ...


 
Начало

Времето

София
°
Пловдив
°
Бургас
°
Варна
°

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски