17 Ноември 2019
Днес 60 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Новото райониране на страната дискусия в Югозападния регион

1460242Николай Пехливанов: Ако искаме силни региони, трябва да се преборим с вътрешно-миграционните процеси

Преструктурирането на Югозападния регион трябва да бъде съобразено не с транспортните връзки на отделните области и общини, а с решаването на демографските проблеми на определени територии, тъй като икономическото развитие е пряко зависимо от вътрешно-миграционните процеси. До този извод стигнаха участниците в Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион.


Дискусията за новото стратегическо райониране беше включена в заседанието по инициатива на областния управител на Област София Николай Пехливанов, който е и председател на съвета. Гост беше зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи пред участниците предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за новото стратегическо райониране на страната. Основното притеснение на кметовете и областните управители бе финансирането на районите в бъдещия програмен период след 2020 г., тъй като все още не са ясни инструментите и механизмите за финансиране. Заради това част от тях поискаха отлагане на промените. Заместник-министър Николов увери присъстващите, че времевата рамка е съобразена с плановете на ЕС, така че никой да не бъде ощетен.

  • ·Решаването на вътрешно-миграционните процеси е от ключово значение за стратегическото развитие на регионите
  • ·Отделянето на София като самостоятелен регион ще има негативно отражение, както върху столицата, така и върху останалите райони

„Трябва да намерим решение, с което огромният дисбаланс между населението на отделните територии да намалява, а не са се увеличава.  За съжаление след 10 години провеждане на Кохезионна политика,  не отчитаме желаните резултати. Части от държавата се изпразват откъм население за сметка на други територии, които продължават да се развиват все по-бързо и ефективно. Това е неприемливо спрямо сравнително равното териториално разпределение на природни ресурси на страна. Необходимо е да търсим решение на стратегическо ниво, с което да се постигне равномерно разпределение на населението. Това е единственият начин да се развиваме всички заедно“, каза областният управител на Област София Николай Пехливанов.

Арх. Любомир Георгиев, представляващ Столична община посочи, че въпросът е бил обект на обсъждане от главния архитект на София арх. Здравко Здравков и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Общото им становище е, че всеки един от предложените варианти ще бъде в ущърб както на София, така и на всички региони от Югозапада, тъй като ще доведе до минимизиране на финансирането от ЕС. Според арх. Георгиев преди да се вземе решение за преструктуриране, трябва да бъдат ясни условията за финансиране, тъй като София има БВП/глава от 105% от средното за ЕС. Отделянето й като самостоятелен регион ще създаде проблеми за редица ключови проекти, в това число и метрото. Същото важи и за настоящия Югозападен регион, който надвишава границата от 75% от средноевропейското БВП/глава.

Една от предложените идеи да се присъединят слаби общини от Севера към Югозападния регион, за да се покриват изискванията за финансиране, противоречи на основната стратегия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат обособени Дунавски и Черноморски регион, при които реката и морето да бъдат връзки, а не граници.

 


dnevnik.bg | 13 Ноември 2019
article thumbnail


Столичният бул. "Витоша" се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в ...


 

dnevnik.bg | 13 Ноември 2019
article thumbnail


Отиващата си година на пазара на имоти в София се отличава със стабилни нива на цените, нараснали обеми ...


 

b2b Media | 13 Ноември 2019
article thumbnail

И през 2020 година пазарът на жилища в София ще отчете ръст на броя сделки. Това прогнозират от BLD Bulgaria, водеща ...


 

dnevnik.bg | 12 Ноември 2019
article thumbnail


Съгласувателните процедури за нови жилищни сгради в София днес отнемат пет пъти по-дълго време, ...


 

bgstroitel.com | 07 Ноември 2019
article thumbnail

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) броят на въведените в експлоатация ...


 

dnevnik.bg | 07 Ноември 2019
article thumbnail


Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в периода юли-септември на 2019 година е 740, а ...


 

bgstroitel.com | 04 Ноември 2019
article thumbnail

Област Велико Търново е номер едно със средна площ от почти 175 квадрата на всяко от наченатите жилища, сочат ...


 

stroitelstvo.info | 01 Ноември 2019
article thumbnail

The roof is the primary element that covers the building from external elements. It is prone to damage due to various reasons.  Roof leakage is a significant problem that most of the ...


 

b2b Media | 31 Октомври 2019

Близо 180 000 кв. м нови индустриални площи са завършени от началото на годината в София, показват данните на ...


 

dnevnik.bg | 30 Октомври 2019
article thumbnail


Малко над 9% от офис площите в София са били незаети през третото тримесечие като през същия период са ...


 
Начало

Времето

София
Cloudy
11°C
Пловдив
Mist
12°C
Бургас
Mostly Cloudy
17°C
Варна
Mostly Cloudy
17°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски