Днес 23 новини

SOFIX:

630.77

BGBX40:

124.51

BGREIT:

114.16

BGTR30:

522.06

CGIX:

168.24
CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

„Политико“: Макрон поля със студена вода надеждите за членство на Балканите в ЕС

На срещата на върха с регионалните лидери френският президент казва, че мисълта за разширяването „е отслабила Европа“.

Френският президент Еманюел Макнър изрази скептична бележка относно разширяването на Европейския съюз с включването на страните от Западните Балкани – на срещата на върха, насочена към укрепване на връзките между региона и ЕС.

Коментарите на Макрон бяха разочароващи особено за Албания и Македония, които се надяват на зелената светлина от лидерите на ЕС следващия месец да започнат преговори за присъединяване към блока, след като получиха одобрение от Европейската комисия през април.

„Това, което сме виждали през последните 15 години, е път, който отслабва Европа всеки път, когато мислим за нейното разширяване. И не мисля, че правим услуга на страните кандидатки или на самите нас, имайки механизъм, който вече няма правила и продължава да се стреми към по-голямо разширяване „, заяви Макрон пред репортери на срещата на върха в българската столица София.

„Аз подкрепям закрепването на Балканите в Европа и придвижването към Европа. Но мисля, че трябва да погледнем към всяко ново разширяване с много предпазливост и строгост“, каза Макрон.

„Не подкрепям придвижването към разширяването, преди да разполагаме с цялата необходима сигурност и преди да направим реална реформа, която да позволи задълбочаване и по-добро функциониране на Европейския съюз“.

Балканите се върнаха в дневния ред на ЕС, тъй като лидерите се разтревожиха от влиянието на други сили на южния му фланг, особено Русия. Миграционната криза през 2015 г., по време на която стотици хиляди хора влязоха в ЕС по маршрута през Западните Балкани, също така предизвика сериозно напомняне за значението на региона за стабилността на блока.

Но членовете на ЕС са разделени по въпроса дали да заявят, че всичките шест страни от Западните Балкани на срещата на върха – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия – могат да се присъединят към блока. Те имат различни виждания и по отношение на възможната времева рамка за приемане на нови членове от региона.

Сърбия и Черна гора вече участват в преговорите за членство и Комисията допусна, че може да се присъединят към ЕС до 2025 г. – цел, разглеждана със значителен скептицизъм от някои длъжностни лица в Брюксел и правителствата на страни от ЕС.

През 90-те години на миналия век Западните Балкани бяха засегнати от война и гражданските вълнения и Брюксел заяви, че всички бъдещи членове на региона трябва да се борят срещу корупцията и организираната престъпност и да подобрят демократичните си стандарти, за да имат възможност да се присъединят към блока.

Макрон се очертава като един от най-предпазливите лидери на ЕС по въпроса дали да започне още разширяване. Неговите забележки в четвъртък звучат още по-строго, отколкото коментарите, които направи в Европейския парламент, когато изложи позицията си миналия месец.

„Аз подкрепям усилията на страните от Западните Балкани да имат засилен стратегически диалог и перспектива, да следваме реформите, които се предприемат и да ги насърчаваме – но без да сме небрежни или лицемерни“, добави той.

………………

„Политико“

Материалът „Политико“: Макрон поля със студена вода надеждите за членство на Балканите в ЕС е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


ekipnews.com | 18 Юни 2018

Koмпaниятa ВіtТоrrеnt, cъздaтeл нa eднoимeнния Р2Р пpoтoĸoл и пoпyляpния тopeнт ĸлиeнт uТоrrеnt бe пpoдaдeнa нa милиapдepa cъздaтeл ...


 

ekipnews.com | 18 Юни 2018

Семейство Картър – Бионсе и Джей-Зи – взривиха съботната вечер като пуснаха изненадващ нов общ албум. ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

Изпълнителният директор на „Ауди“ Рурерт Щадлер е арестуван в понеделник. Това е съобщено от ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

От 1 юли трамваите 1 и 7 няма да се движат по бул. "България", като ще бъдат заменени с автобуси. Промяната е във ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

Бившият национал по хандбал Иняки Урдангарин (50 г.), който е съпруг на испанската принцеса Кристина, влезе в ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

От днес над 3.5 млн. осигурени лица в България имат възможността сами и изцяло онлайн да сменят пенсионния си ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

Kато процентно съотношение спрямо общия брой на постъпващите при нас жалби, тези срещу телекомите намаляват. ...


 

ekipnews.com | 18 Юни 2018

Джорджина Родригес беше безспорната звезда на моден форум в Гран Канария през изминалия уикенд. Приятелката ...


 

ekipnews.com | 18 Юни 2018

Бъбреците ни са едни от най-важните органи в тялото, поради което приоритет за нас трябва да бъде ...


 

econ.bg | 18 Юни 2018

Биткойнът (bitcoin) в понеделник поевтинява и се търгува на ниво от 6,5 хил. долара. Спадът, с малки изключения важи ...


 
Начало

Времето

София
Fair
15°C
Пловдив
Fair
17°C
Бургас
Fair
21°C
Варна
Fair
18°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски