Днес 122 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Янко Гочев: Няма как да делим историята си с фалшиви измислици

Историческата двустранна комисия за регулиране на историческите различия между България и Северна Македония засече на личността на Гоце Делчев. Предложената от македонска страна дата за съвместно честване на тази историческа личност бе отхвърлена от България. Показателен ли е случаят за бъдещата работа на този орган? „Дебати.бг“ потърси мнението на историка Янко Гочев.

Г-н Гочев, случаят с честването на Гоце Делчев повдига въпроса възможно ли е изобщо да се постигнат някакви финални задоволителни резултати в този формат на консултации?

Крайният резултат е неизвестен. Идеята тези неща да се обсъдят е хубава, но България не е последователна. Не може да предлага някой измислени дати, които са отречени. Нормално е да бъдат отхвърлени. Няма как да делим нашата история с някакви фалшиви измислени конструкти. Според мен в Македония не са си „извървели пътя“.

Значи ли това, че цялата тази инициатива ще се провали?

Не бива да се проваля. Просто България трябва да си следва правилната позиция за нещата, които са ясни. Няма как нито Гоце Делчев да е спорен, нито цар Самуил. Това са подхвърлени твърдения. Отгоре на това сегашното соцправителство /на Северна Македония – бел. ред./ има неизживени коминтерновски постановки. Политиката им по тези въпроси и сбъркана. Проблемът е че, по мое мнение, и двете им основни „македонски“ партии, изключвам албанските партии, са сръбско-коминтерновски. Едната стана ясно, че е проруска, а другата е сърбокомунистическа. При тази действителност България трябва да е по-последователна и да следва по-твърдо позицията си от гледна точка на историята.

Значи смятате, че ние трябва да продължаваме винаги с твърд курс по отношение на историческите разногласия?

Може да има различни форма на преговори. Твърд курс трябва обаче от гледна точка на отстояване на българските интереси и фактите такива, каквито са. Ето примерът с Гоце Делчев – как може той да бъде спорен? Има ли, примерно, някакъв факт той да е стъпвал в Скопие въобще? Той е по-скоро свързан с Егейска Македония.

Прогнозирате ли, че по пътя, по който се върви, няма да се постигне целта за уеднаквяване?

Да, това е старата коминтерновска идеологическа конструкция, наложена още от Титова Югославия. Сегашното правителство фактически си е ляво и при него са възможни случаи като онзи в Битоля, който ще припомня накратко. Миналата година по време на честванията за края на Първата световна война, там бяха поканили дипломати. Изведнъж излиза едно македонско девойче в народна носия и започна да говори какви зверове били българите, които унищожили с бомбардировките си Битоля. Това се е случило, но аз не видях реакция от наша страна.

Те периодично си пускат в медиите такива посткомунистически или типично комунистически провокации, което говори за това, че не са си „изживели“ тези страсти. Това е действителността за мен.

Няма как тази комисия да променя българската история. Тя е такава, каквато е, от векове. Фигури като Гоце Делчев и цар Самуил са ясни. Не може да се налагат македонистки комунистически фалшификати. Това не бива да се допуска.

Откъде произлизат толкова различия?

Македонците не познават собствената си история, която, за съжаление, е фалшифицирана по политическа линия. Това нещо при тях трябва да се изчисти. То за тях е много сериозен проблем. Те стават смешни с подобни неща и няма как да оставим някой друг да определя нашата българска история.

За да се определят нещата, ако трябва, да се направи нова комисия, която да заседава по нов дневен ред. Обаче първо да се извадят документи, които да им дадат /на македонските историци – бел. ред./ да четат. Имаме достатъчно документи, и ние, и чужди библиотеки. Да сядат да четат, защото са неподготвени.

Аз тълкувам техните коминтерновски теории като вид провокация. Какво означава в 21 век да си кандидат за член на ЕС и НАТО и да въвеждаш коминтерновски постановки и да предлагаш коминтерновски дати? Няма как да стане!

Материалът Янко Гочев: Няма как да делим историята си с фалшиви измислици е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 17 Юли 2019

Има задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите. Арестуваният е ...


 

ekipnews.com | 17 Юли 2019

Хороскоп за 17 юли 2019г. Овен
Денят е благоприятен за обсъждане на различни практически ...


 

ekipnews.com | 17 Юли 2019

Днес ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и ...


 

ekipnews.com | 17 Юли 2019

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения към 05:30 за 17.07.2019 ...


 

econ.bg | 16 Юли 2019

През юни продажбите на дребно в САЩ нараснаха стабилно за четвърти пореден месец, което е сигнал за по-силни ...


 

econ.bg | 16 Юли 2019

Решенията на Европейския съюз за санкции срещу Анкара заради турските сондажни дейности край Кипър няма да ...


 

econ.bg | 16 Юли 2019

Според публикуваните от Министерството на търговията на Китай данни, от януари до юни външните инвестиции ...


 

econ.bg | 16 Юли 2019

Министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха ситуацията със заболяването ...


 

b2b Media | 16 Юли 2019
article thumbnail

Целогодишната програма на институцията дава шанс на студенти да натрупат знания и опит във водеща финансова ...


 

econ.bg | 16 Юли 2019

Омбудсманът Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу промените в Закона за устройство на ...


 
Начало

Времето

София
Partly Cloudy
22°C
Пловдив
Fair
26°C
Бургас
Fair
27°C
Варна
Fair
27°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски