15 Октомври 2019
Днес 8 новини

SOFIX:

BGBX40:

BGREIT:

BGTR30:

CGIX:

CHF
0.0000
JPY
0.0000
GBP
0.0000
USD
0.0000

b2b Newsletter

Валутен калкулатор


Количество
От
в 
Следвай ни: Следвай ни в Twitter Харесай ни в Facebook

Размисли на истинския русофил

Аз съм непоправим русофил. Никога не съм го крил. Осъзнах, че съм такъв на 14-15-годишна възраст, когато някъде по Черноморието си дадох сметка, че неудържимо харесвам рускини, и при това руси. Значи съм двоен русофил, не като разни незнайковци, дето като ги питаш що са русофили, не могат да кажат нещо повече от някое изтъркано клише и два лозунга. Аз съм осъзнат русофил и колчем стане дума за Русия, си представям красиви дами на плажа, с приветлива усмивка и завладяващ сърцето мек изговор на руските думи. Първо това. Чак после идват другарите с тежки погледи и атомните ракети. С времето и нерусите рускини се наредиха да русите в моите идеализирани представи и отговорно заявявам, че когато стане дума за красота, винаги държа да се споменава и Русия. Защото смятам, че е редно.

Ако Николай Малинов бе уточнил, че България не може без Русия от гледна точка като моята, щях да го разбера и подкрепя всячески.

Само че той и тези, които днес се самоопределят като русофили, харесват и изтъкват други неща, различни неща, които хвърлят в недоумение всеки човек с нормални очаквания за живота. Кадри от събора на русофили до яз. „Копринка“ ми взеха акъла и успях да си обясня как се е зародило това, което днес се нарича „русофобия“, а всъщност е нормална реакция на такива експресии на „русофилията“. Какво се вижда без да се задълбочаваме:

– Силно преобладаващи руски знаменца и символи, за сметка на българските. Има български, но са доста по-малко. Ясно, че съборът е в чест на Русия, ама все пак в BG сме, поне по равно да беше… От някои снимки и кадри, почти или напълно без български символи, човек остава с впечатлението, че е на митинг някъде в Донбас. Разрових се в нета, тамошните митинги горе-долу така изглеждат. Ама онези там не са русофили, а са си руско население;

– Портрети на Путин навсякъде, с най-различни славословещи надписи. Най ме стресира „Путин – президентът и миротворецът“. Той ако е миротворец, не бих искал да се срещам с руските милитаристи. И за света не е добре да ги среща. Приключено било с култа към личността? Кой изтърси тази глупост? Хората си имат Цар-батюшка и си го тачат. Няма лошо, само да не се случваше в България. Май не видях други портрети, но пак казвам, гледам само снимки и кадри. Каквото има там, това описвам.

– Малки сладки дечица с войнишки шапчици от червеноармейски тип. Смятам това за най-гадното нещо, което можете да ни представите, господа русофили. Когато започнеш да обработваш децата с военна символика, докато са на възраст за детски ясли, работата вече не е смешна. Показва начин на мислене.

– Надписи и призиви против НАТО, ЕС и САЩ. Това вече е обяснимо на фона на изброените белези на русофилския събор. Странното е, че на едно място видях български флаг, руски и по средата – такъв на ЕС. С оглед на антиевропейската риторика на водещите български русофили спешно имам нужда някой да ми разясни символното значение на тази подредба на флаговете.

Беловласите глави отново преобладаваха, но това си е така в тези среди откакто се помня. За чест на събора ще кажа, че имаше и някои младежи със свеж вид, които ми изглеждат не на място там, но уважавам техния избор.

Забавната програма – доминирана от изпълнители в късна младежка и още по-напреднала възраст. Така им допада на зрителите, така си я правят. Тяхна воля. Има демокрация.

От видяното у мен възникна представата, че тези хора не харесват Русия по принцип, както аз харесвам по принцип поне една голяма част от нея, колкото и елементарни да са ми мотивите. Те си въздишат по една конкретна представата за руското, и то именно онази, която го асоциира с комунизма, СССР, уравниловката, вождизма, „вечната дружба“, мазната соцестрада, която се беше възцарила и в Бе Ге, военното перчене и натрапването на честушки в забавните програми.

Нищо ново, нищо модерно, нищо привлекателно, нищо естетично, освен няколко красиви младежи, които вече похвалих.

 

Това ли е вашата Русия, товарищи? Това ли предлагате?

Спасибо, ама нема нужда.

Искам си моята представа за Русия, с модерно и яко изглеждащите момичета по българските плажове. Още с „Тату“, Толстой, Пушкин и Шарапова. Просто, ако може да заобиколим периода на „товарищи“-те. Да избегнем символите и лидерите от любимия ви СССР и техните наследници, просто сменили червения флаг със стария трибагреник. Моля ви от името на хората, които искат свободно придвижване, разнообразие, естетика, плурализъм и европейски стандарт на живот.

Правете си събори и си щракайте честушки – никой няма да ви пречи. Ако искате, определете са като руснаци. Ваше право. Има демокрация /в Европа, не в Путинова Русия/. Но не правете докладни от определен тип и не се опитвайте да ни изкарате от Европа, за да ни закопаете в Евразия. Толкова много ли искаме?

Не ни пробутвайте онази ваша представа за Русия, в която руският трикольор се комбинира с червена фланелка с надпис „СССР“. Моля ви.

Заради нея вашата кауза е предварително изгубена.

Аз оставам двоен русофил.

Материалът Размисли на истинския русофил е публикуван за пръв път на EkipNews.com - Новини и коментари.

 

 


econ.bg | 14 Октомври 2019

Агенция Пътна инфраструктура обяви търг за избор на изпълнител на спасително археологическо проучване на ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

България ще се присъедини към еврозоната най-рано след пет до седем години. Това прогнозира пред БНР ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

Докато в Брюксел продължават опитите за постигане на сделка за Брекзит, британската кралица Елизабет Втора ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

От днес до 20 октомври у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

По данни на митниците, общият обем на износа и вноса във външната търговия на Китай през трето тримесечие е ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

По-малко кандидати за енергийни помощи в Пловдив. Въпреки увеличението на размера на финансовата подкрепа ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

234 фирми, кандидатствали за финансиране по схемата "Умения" на оперативната програма "Развитие на човешките ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

„Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да ...


 

econ.bg | 14 Октомври 2019

Лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров и четирима от депутатите му, които вече са ...


 

ekipnews.com | 14 Октомври 2019

Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване на Чикагския ...


 
Начало

Времето

София
Fair
7°C
Пловдив
Fair
10°C
Бургас
Cloudy
15°C
Варна
Cloudy
15°C

Петрол цени - в реално време

  Последна
Цена
Промяна
днес
Промяна
в %
Сорт Брент $ 0
Лек петрол (NYM) $ 0
Още  »

Новости по русски